BIOSYMPOSIUM 2017


Assalamualaikum wbt dan Salam Sejahtera.


Semua dijemput hadir ke simposium ini. Maklumat seperti yang tertera di dalam poster berikut:



Biosymposium 2017 ini apa?

Ia adalah simposium di mana pelajar Institut Biologi, Fakulti Sains UM yang membuat projek tahun akhir (final year project - FYP) membentangkan projek mereka. Kesemua pelajar FYP dari 8 program ISB akan membentangkan hasil projek mereka pada tarikh tersebut. Pembentangan oleh pelajar daripada 3 program iaitu Sains Biokesihatan, Sains & Pengurusan Alam Sekitar (SPAS) dan Ekologi & Biodiversiti adalah dalam bentuk poster, manakala lagi 5 program adalah secara lisan (oral presentation).

Jemput datang ye! ^_^

Buat adik-adik tahun 4 SMPIS dan tahun 3 (pelajar ISB) yang akan bentang nanti, akak ucapkan All The Best! =)


- Munirah

Latihan Industri di NCRC


Kenangan LI saya ^_^


Assalamualaikum wbt dan Salam Sejahtera.

'Latihan Industri bagi Sains Biokesihatan' adalah subjek wajib bagi pelajar tahun 4 SMPIS Sains Biokesihatan dan pelajar tahun 3 Sains Biokesihatan. LI atau bahasa lainnya praktikal, adalah 5 jam kredit, dan tempohnya selama 8 minggu pada bulan Julai dan Ogos (semester 3/khas).

Saya kongsikan sedikit pengalaman LI saya pada sesi 2015/2016.


1) Memohon tempat LI
Setelah mendengar briefing daripada Dr. Jamaludin (koordinator LI);
- Mula mohon seawal bulan Januari atau Februari (mula mohon pada minggu 1 semester 2 pun ok).
- Target tempat mohon LI, fotostat beberapa keping surat daripada Dr. Jamal, minta tandatangan Dr., dan hantar permohonan melalui emel atau pos (emel je pun mudah).
- Hantar SURAT DR. JAMAL + RESUME (at least). Boleh tambah cover letter jika mahu.
- Cadangan tempat LI, boleh tanya senior, kawan, cadangan pensyarah, google dan lain-lain.
- Mohon 2 tempat atau lebih pada satu masa (cadangan saya).
- Lihat website tempat yang ingin dimohon dahulu. Jika ada info tentang cara permohonan, ikut cara tersebut (contoh, MARDI dan FRIM), kemudian call untuk beritahu dah hantar permohonan atau untuk follow-up. Jika tiada info permohonan LI, call tempat tersebut untuk bertanya jika mereka terima pelajar LI dan cara-cara memohon.

*Nota:
a) Ada apa-apa perkara/masalah, boleh rujuk Dr. Jamal. Dr. ok je :)
b) Lakukanlah permohonan dan penolakan tawaran dengan cara baik,
c) Minta tandatangan Dr. untuk setiap permohonan, walau surat tersebut tidak dipos sebaliknya scan untuk emel, adalah satu cara untuk memaklumkan (inform) kepada Dr. yang kita nak mohon sesuatu tempat itu. Jika tidak, akan ada masalah timbul tanpa kita sedar.
d) Better minta tandatangan Dr. sendiri, tidak minta kawan buatkan. Tapi jumpa lah dengan Dr. secara ramai, dan minta tandatangan untuk beberapa tempat sekaligus, jimat masa ;) Kalau ada lagi tempat untuk mohon, jumpa lagi Dr. selepas beberapa ketika. Saling memudahkan insha Allah ^_^


2) Mendaftar bakal tempat LI di MYUM

- Ikut cara sebagaimana diterangkan Dr. Jamal.
- Ambil 'Surat Perakuan' untuk diberikan kepada supervisor tempat LI daripada pejabat (apabila diberitahu).


3) Bermulanya latihan industri...

- Alert dengan segala dokumen yang diberitahu/upload di Spectrum oleh Dr. Jamal.
- Dalam tempoh MINGGU 1 - 2, kena isi borang 'Pengesahan Penempatan Latihan Industri Pelajar Semester ___ Sesi ___' (Confirmation of Student Industrial Training Placement Semester ___ Session ___ ). Kemudian, hantar ke emel Dr. Jamal.
- Sediakan LOG BOOK (format log book disediakan); catat apa yang dibuat setiap hari.
- MINGGU 4 - 7, lawatan oleh supervisor Sains Biokesihatan UM. Contact dengan supervisor, untuk tahu bila supervisor boleh datang (Akak dapat Dr. Durriyyah).
- SEBELUM/PADA AKHIR MINGGU 7;
(1) Hantar REPORT LI kepada supervisor UM, dalam bentuk hard copy atau soft copy (tanya pilihan supervisor).
(2)  Ingatkan supervisor tempat LI untuk hantar 'EVALUATION FORM'.
- MINGGU 8, isi 2 borang dan emel ke Dr. Jamal.

*Nota: 60% (Report) + 20% (Evaluation supervisor LI) + 20% (Evaluation supervisor UM).


* Cerita:
a) LI saya di Unit Jaminan Kualiti, Pusat Penyelidikan Klinikal Kebangsaan atau Quality Assurance Unit (QAU), National Clinical Research Centre (NCRC).
b) NCRC adalah salah satu instituti kerajaan di bawah Penyelidikan dan Sokongan Teknikal, Kementerian Kesihatan Malaysia (link - diakses 14/1/2017). Ini laman web rasminya --> CRC
c) NCRC ada 4 unit. 3 unit termasuk QA terletak di Titiwangsa (buat masa sekarang). Tetapi branch CRC ada di 33 hospital/institut Malaysia (link -diakses 29/1/2017).
d) LI di QAU, NCRC tiada kerja lab. Saya belajar tentang Research Methodology (mengikut modul setiap minggu), dan berpeluang involve dan handle satu research. (Waktu saya, ada 3 orang pelajar UM yang LI di sana, iaitu saya dan 2 pelajar dari course Microbiology. Masing-masing diberi berlainan tajuk research). Skop research di sini more pada clinical research. Selain itu, berpeluang kendali bengkel Literature Search, dan hadiri beberapa bengkel atau talk.
e) Antara maklumat menarik yang saya dapat, adalah tentang jururawat. Jururawat yang bekerja di hospital kerajaan, yang memakai uniform warna dark blue dipanggil Penyelia Jururawat (PJ/ Matron) > uniform warna  light blue adalah Ketua Jururawat (KJ/ Sister) > dan uniform warna putih dipanggil Jururawat Terlatih (JT/Staff Nurse). Matron Maridah beritahu saya, jururawat suka kalau kita address mereka dengan pangkat/gelaran tersebut.

Sekian perkongsian dari saya. Boleh tanya saya jika ada apa-apa lagi yang ingin diketahui, insha Allah.

- Munirah-
SMPIS Sains Biokesihatan, 2012-2016

Bengkel 'Literature Search' bersama jururawat =)

Throwback #1

Assalamualaikum.

 Bebudak AP1. Awkward gila la nak bergambar. suci murni lagi pemikiran waktu ni.. 
=3

Muka kanak2 sangat uollss!!!! Esp Asqa! lama betul tak nampak dia berambut pendek camtu.

 APIDS 92 kat KL. Batch yang paling ramai. <3<3

 AP2 kot nih. nampak gaya xsenonoh sikit. hahaha (jangan mare)

 AP1 yang ayu sopan dan pemalu. Hihi
Cuba teka I yang mana satu?

 AP2 antara yang mempunyai bilangan lelaki yang paling sikit antara ketiga-tiga AP.
sebab nama budak laki ramai awal2 dekat AP1. huuu

 AP1 lagi. masa ni nak bergaya pon xpandai lagi. 
bajet2 ja. 
 Test. Test. Test. Haip jangan lena!

 Kenangan di Nilampuri nih. 
Datang buat ahlan kat adik2.
=3
 Test lagi.

 Ahlan kat adik2 Nilampuri. Kohort 9 bertemu Kohort 10.

 Seusai habis final exam APIDS. 
Road to Degree!

Majmuah 9 masa awal2 dulu. haih. Make me laugh. -3


 APIDS Kohort 9.
MALAM KIRANA


TAMMAT

Budak-budak Pre-Konvo!

Just lets the pictures tell the stories. =3
 Danny

 Asma

 Amal

 Izzah

 Zarin. (taken)

 Im 

 Fatimah

 Ahmad

 Fadzlina

 Deen

 Arep

 Fiqzai

 Farida

 Ili

 Najwa

 Hunny

 Furqan

 Tiqahzul (taken)

 Poji

 Diyana

 Zubaidah

 Nadia

 Naemnas

 Qiba

 Mazni (taken)

 Rozeeda

 Atikhah AB

 Haikal

 Khalilah

 Asqa

 DK

 Suliana

 Munirah

 Lisa

 Izzati

 Farahfai

 Nik Farah

 Wan Mimi (taken)

 Fiqmat

 Dija

Farid

Diba

*Gambar yang x ada ialah Maman dan Pali. 
Maman balik dah waktu ni, Pali taktahu kenapa hilang. 

Pali

Maman

The moment we created should not ever be forget. May Allah bless all of us in our life and together we strive for Jannah! InsyaAllah~
Love You All.