InGaTan PadA SahAbaT

1:28 AM fastabiqul khairat 1 Comments


Salah seorang sahabat Nabi Muhammad SAW
bernama Al-Qamah ada berpesan kepada
anaknya dan sekali gus memberi garis
panduan mengenai ciri-ciri sahabat yang
baik. 

Kata Al-Qamah: #8220;Wahai anak ku,
kiranya kamu berasakan perlu bersahabat
dengan seseorang, maka hendaklah kamu
pilih orang yang bersifat:

1.Dia akan membalas baik jika kamu
rapat dengannya. 

2.Dia akan berusaha menolong kamu jika
kamu bermasalah. 

3.Dia akan memelihara dan melindungi
kamu jika kamu berbuat bakti kepadanya. 

4.Dia akan melindungi kamu jika dia
melihat sesuatu yang tidak baik pada
diri kamu. 

5.Setiap kebaikan yang kamu hulurkan
akan dihargai dan dibalas, malah dia
akan menyebut kebaikan itu.


Moga ukhuwah ini terus diredhaiNya^^


6.Dia akan cuba meringankan beban kamu
jika kamu ditimpa bencana dan berusaha
menghindarinya. 

7.Dia akan membantu kamu menjayakan
setiap perancangan kerja kamu. 

8.Dia akan mengalah jika berlaku
perselisihan faham demi menjaga
persahabatan. 

9.Jika kamu mempunyai masalah tetapi
tidak memberitahunya, dia akan berusaha
untuk mengetahui dan memahaminya lalu
diberikan pertolongan. 

10.Jika kamu berkata sesuatu kepadanya
dia sentiasa mengiakannya. 


Sungguhpun begitu, kita boleh bersama-sama 
berusaha menjadi
individu yang memiliki sifat-sifat
di atas. Semoga persahabatan dan
persaudaraan sesama kita sentiasa
berkekalan dan menguatkan lagi ukhuwah
Islamiah(n_n)

mengenang memori semalam^_^

1 comments:

Maher Zain - I Love You So

7:01 PM MUJTAHIDAH SOLEHAH 0 Comments

0 comments:

Lab dan tutorial ketika semester 1, sesi 2011/2012

11:46 PM MUJTAHIDAH SOLEHAH 6 Comments

Bismillahirrahmanirrahim.
Dengan Nama ALLAH Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang ^_^

Assalamualaikum warahmatullahi wabarakatuh
Semoga kesejahteraan dilimpahkan kepadamu diiringi dengan rahmat dari ALLAH dan juga barakah dari ALLAH untukmu =)

Alhamdulillah,segala puji bagi ALLAH.. Sahabat-sahabat apa khabar? Moga dalam rahmat ALLAH sentiasa, amin.. ^^,

Semalam (12/6/2012) ana menerima sms daripada junior APIDS yang bertanyakan beberapa perkara mengenai praktikal di makmal (lab), memandangkan mereka akan memulakan lab dan tutorial pada minggu hadapan. Dan alhamdulillah, ana mendapat ilham untuk menulis di sini..menulis pengalaman ketika ana belajar di PASUM bagi sesi 2011/2012. Mudah-mudahan penulisan ini serba sedikit dapat membantu adik-adik APIDS mahupun adik-adik PASUM sesi 2012/2013.. (tetapi entri ini lebih kepada adik-adik APIDS ^_^)

Kami (batch APIDS 09) dibahagikan kepada 3 kelas tutorial; AP1, AP2 dan AP3 - ini untuk kelas tutorial Kimia dan Fizik. Manakala untuk kelas tutorial Biologi; APH1, APH2 dan APH3. Bagi yang mengambil sains hayat, hati-hati, kerana tidak semestinya yang AP3 adalah APH3! Sebagai contoh, kak Nana. (Nana, saya jadikan awak contoh ye, jangan marah ^_^) Kak Nana AP3, tetapi untuk kelas tutorial Biologi, dia APH2. Untuk batch kami, hanya kak Nana seorang yang mengalami keadaan ini.. ^_~ Memandangkan bilangan adik-adik tidak ramai, jadi akak tak tahu adik-adik macam mana.

Mengimbas kembali ketika mula-mula kami hadiri lab. Sebelum itu, akak minta maaf ye, sebab akak ceritakan pengalaman akak dari sudut aliran sains hayat. Bagi semester 3 ni, aliran sains fizikal cuma ada 2 lab.



Biologi. Hari Isnin. Ketika kami di semester ini, kami buat eksperimen di MB3- Makmal Biologi 3. Kami tidak ada eksperimen pada minggu pertama, melainkan penerangan dan perkenalan dengan pensyarah yang memantau dan demonstrator. Kami duduk di meja mengikut kelas tutorial masing-masing.

Pada minggu berikutnya, bagi setiap eksperimen, kami tidak perlu menyalin report dari manual lab, melainkan menjawab soalan yang diberi, dan hantar report pada hari itu juga. Nak tahu minggu itu buat eksperimen apa, kami perlu lihat jadual eksperimen di makmal. Jika minggu itu kami buat eksperimen 1 misalnya, kami perlu menjawab (ketika di makmal) Activity 1.1, Activity 1.2 dan seterusnya.. dan itulah report yang kami perlu hantar. Kalau ada Activity yang suruh melukis dan label, sediakan kertas A4 awal-awal, beserta melukis 'bingkai' di kertas A4 itu. Maksimum, 2 gambar dalam 1 kertas A4.

Sebaiknya, baca teori dan cara (method) untuk sesuatu eksperimen itu sebelum masuk makmal ^_^ Eksperimen-eksperimen ini biasanya mengikut aturan pembelajaran kita di dewan kuliah.. Justeru, praktikal di makmal ini membantu kita untuk lebih memahami pelajaran, jangan lepaskan peluang! =)



Fizik. Hari Selasa. Lab kami di MF4 - Makmal Fizik 4 dan Makmal Fizik 6-3. 4 eksperimen di MF4 dan 4 eksperimen lagi di Makmal Fizik 6-3, secara bergilir-gilir.. Waktu kami, minggu 1 di MF4, minggu 2 di Makmal Fizik 6-3, minggu 3 di MF4 kembali, dan seterusnya..

Di hadapan makmal, ada ditampal kertas, nama kami dan susunan eksperimen mengikut minggu. Sebagai contoh, susunan eksperimen akak di MF4 adalah 1,3,4 dan 5. Tetapi kawan-kawan akak, ada yang dapat susunan 3,4,5 dan 1; atau 4,5,1, dan 3; atau 5,1,2 dan 3 ^_^
Susunan eksperimen akak di Makmal Fizik 6-3 pula adalah 6,7,8 dan 10. Kawan-kawan akak ada yang dapat 7,8,10 dan 6; atau 8,10,6 dan 7; atau 10,6,7 dan 8.
Jadi, bagi eksperimen Fizik, kami duduk di meja mengikut eksperimen masing-masing, bukan mengikut kelas tutorial.
Salah satu eksperimen kami di MF4, ada yang dilakukan di dalam 'bilik gelap'. Interesting~

Masa minggu pertama eksperimen (di MF4), kami tidak buat eksperimen tetapi, kami kena ukur objek menggunakan vernier calipers dan micrometer screw gauge (yang akak ingat). Kiranya, belajar basic of measurement and error analysis.

Minggu berikutnya, di Makmal Fizik 6-3. Iaitu bermulalah eksperimen pertama kami. Kami dimaklumkan, untuk eksperimen Fizik, kami perlu menyalin report sebelum masuk makmal, cuma biarkan kosong bahagian results and discussions, dan conclusions. Semasa itu, kami ingatkan, kami akan buat eksperimen 1, atau 3, atau 4, atau 5 (seperti yang tercatat di kertas di depan MF4). Sebagai contoh, akak dah siap-siap salin eksperimen 1. Kami tak tahu yang sebenarnya, ada lagi 4 eksperimen di Makmal Fizik 6-3!

Kemudian, ketika kami sampai di depan Makmal Fizik 6-3, kami nampak kertas yang bertulis nama kami, dan susunan eksperimen masing-masing (tidak sama seperti di MF4). Iaitu, susunan eksperimen itu adalah antara eksperimen 6,7,8 dan 10! Untuk mengukuhkan lagi debaran kami, kami lihat di atas meja (dalam makmal), tertera kertas yang bertulis, "Eksperimen 10". Meja sana, "Eksperimen 8". Meja lain, "Eksperimen 7". Meja hujung, "Eksperimen 6". Kami pun kaget!

Lalu, kelam-kabut kami menyalin report eksperimen yang bakal kami buat. Akak dapat eksperimen 6 jadi, tak banyak yang perlu disalin, graph pun tak perlu buat. Bagi eksperimen yang kena lukis graph, dengan kena menyalin report, dengar kata ada yang tak sempat siap.. Sekali ini je lah berlaku, kerana sepatutnya, apabila masuk makmal, terus buat eksperimen..

Bagi eksperimen Fizik, adik-adik kena mahir lukis graf. Masa akak dulu, Puan Izlina (dalam kuliah) ada ajar nak lukis graf macam mana. Kena ada tajuk, paksi x dan y, appropriate scale, centroid, best straight line, maximum slope, minimum slope.. Report Fizik pun perlu hantar pada hari itu (hari buat eksperimen) juga.

Eksperimen Fizik, bagi akak, tak susah sangat, cuma mencabar kekuatan mental, hehe, sebab eksperimen-eksperimennya mudah tetapi, perlu dilakukan berulang kali, bagi mendapat result yang tepat. Bila minda lemah, fizikal pun boleh jadi letih =p Selain itu, sedikir pesanan akak, baca teori dan method eksperimen itu sebelum masuk makmal dan kalau boleh, fahamkan.. Kalau dapat susunan eksperimen yang tidak selari dengan kuliah pensyarah, agak sedih sedikit.. sebab tak dapat nak faham sangat (berlaku kat akak ketika sem 4)



Kimia. Hari Rabu. Di Makmal Kimia 5. Hari pertama eksperimen, kami buat eksperimen 1 - Introduction to Experimental Laboratory and Usage of Laboratory Equipments. Kami mendengar penerangan daripada pensyarah yang memantau, mendapat kabinet alatan masing-masing, periksa alatan-alatan sama ada cukup atau tidak, diperkenalkan pada demonstrator masing-masing, dan lain-lain. Kemudian, kami diberi 5 keping filter paper untuk ditimbang menggunakan analytical balance, di dalam sebuah bilik yang kecil. Berebut-rebut (dalam keadaan berbaris) dan bersempit-sempit kami di dalamnya -.-'

analytical balance

Bagi eksperimen Kimia, kami pun duduk di meja mengikut kelas tutorial. Semasa di semester ini, kami menggunakan 2 buah buku Science Practical - untuk menulis report dan sebuah buku  jotter. Kami diberi masa selama seminggu untuk menyiapkan report Kimia. Kami hantar report eksperimen 1 pada hari kami buat eksperimen 2 (eksperimen berikutnya), dan gunakan buku Science Practical yang lagi satu untuk buat report bagi eksperimen 2.. Results, discussions dan conclusions, kena buat sendiri. Ini pengalaman akak sebagai ahli AP3, di bawah seliaan Cik Hasna Nadiah sebagai demonstrator AP3 bagi semester 3.

jotter book

Bagi akak (pendapat akak,tidak mewakili sahabat-sahabat akak yang lain), eksperimen Kimia agak memenatkan.. Dan paling penting, jangan lupa baca teori dan method untuk eksperimen minggu itu. Kami dulu, ada jadual dilekatkan di bahagian hadapan dalam makmal, untuk mengetahui eksperimen apa bagi setiap minggu.

Laboratory manual, kami dapat~

Ini hanyalah pengalaman akak, mungkin sedikit sebanyak ada yang tidak sama dengan adik-adik. Mudah-mudahan dapat membantu adik-adik, walaupun tak banyak. Apa-apa pun, dengar cakap demonstrator masing-masing ye ^_^

Tutorial Fizik, kami tak perlu hantar, tetapi kena bincang dengan tutor, untuk tahu jawapan yang betul. Tutorial bagi kedua-dua subjek Fizik adalah bergilir-gilir; begitu juga bagi tutorial Kimia dan Biologi. Sebagai contoh, minggu ini, tutorial untuk FMAX0111. Minggu berikutnya, tutorial untuk FMAX0112. Minggu seterusnya, tutorial untuk FMAX0111..  Jadi sebaiknya, siapkanlah tutorial kita ^^,

Setiap kali kelas tutorial Biologi, kami ada exam.. yang menyumbang 10 markah kebiasaannya. Jangan lupa untuk bersedia =) Selepas exam, barulah tutor akan membincangkan tentang soalan dan jawapan tutorial minggu itu..

Tutorial Kimia pula, kami kena hantar jawapannya, dan menyumbang 10 markah paling banyak, bagi setiap tutorial. Berusaha untuk buat yang terbaik! ^^, Semasa kelas tutorial pertama, kami ada dapat 2 tutorial Kimia sebelum itu; Tutorial-Introduction to General Chemistry dan Tutorial 1. Dua-dua kena siapkan cuma bezanya, Tutorial 1 kena hantar, Tutorial-Introduction to General Chemistry bincang dalam kelas bersama tutor.

Wallahua'lam. Seronok juga mengimbau kenangan lama kan? ^_~ Ciptalah kenangan adik-adik. Bukan bermaksud 'cipta kenangan' dengan terpecahkan test tube atau lain-lain tetapi, pengalaman adik-adik menghadapi jerih payah dalam menuntut ilmu ini..dengan usaha dan doa, pengharapan yang tinggi kepada ALLAH.. cinta ALLAH.. (",)

~kak munirah, sains hayat~

p/s: terima kasih Nisa =)

kenangan AP3
(maaf,saya tiada gambar AP1 dan AP2)

6 comments:

Bilik B112

12:00 AM Abdullah_syabab 4 Comments


Suatu Malam di Bilik B112

Waktu Isya' masih belum terlalu tua untuk berlalu pergi.

Sedang aku dan Zuhair berhadapan dengan 'kerja' di meja studi masing-masing..

"Assalamu'alaikum" Syed menyapa setelah mengetuk daun pintu.Menjadi kebiasaan bagi Syed datang ke bilik B112 kerana biliknya tidaklah berjauhan sangat.Tambahan pula ada assignment berkumpulan subjek Praktikal Ibadat yang ingin dibahagi dan dibincangkan bersama.

"Wa'alaikumussalam.Iye ada ape?"
"Camne dengan tugasan kita hari esok?"
"Ha'ah,aku pun baru nak cakap perkara yg sama tadi.Jomlah kita buat malam nie."
"Kalau begitu,ko tolong panggilkan Pali.Aku panggilkan Pojie ye.Datang bincang kat bilik ko."
"Okay."

"Wei,kayu penyangkut nie macam mane ko boleh kebas nie",tuju Syed pula kepada Zuhair,roomateku yang dalam keadaan bersiap-siap untuk keluar bilik.
"Haa..ambik,ambik.Tadi pinjam jap" balas Zuhair tersengih.Syed mencapai kayu penyangkut yang diperbuat dari buluh.

"Aku keluar jap,nak jemur kain sikit." ujar Syed sambil membuka daun pintu.
"Eh Syed,nanti jap.."

Syed telahpun keluar.Aku terus mncapai tombol lalu menarik cepat.Zuhair pun turut keluar sama.

"Eh Syed,bak sini kayu tu",pinta Zuhair tiba-tiba.
Lantas mereka berdua 'bermain-main' untuk sebentar mengambil sedikit waktu.
"Takde kerja ke ape nie..(seakan mahu menepuk dahi yang tidak dihinggapi nyamuk).. dahlah malas nak layan",aku bermonolog."Pergi ke tandas jap.Perut nie meragam pulak".

Sekonyong-konyong teringat nak SMS kat Pali.Sempat pulak aku bawak handset 'low-profile' aku.Lalu menaip:

"Salam. Li,jom datang bilik aku.Study terjemahan praktikal ibadat"

Message sent

Selang beberapa ketika,aku kembali ke bilik B112.Sedang dalam perjalanan,nampak kelibat dua orang sedang melambai-lambai kat aku.Aku sukar mengecam kerana cermin mataku tertinggal(actually sengaja aku tinggalkan) di bilik sebelum keluar ke tandas tadi.Aku tidak biasa pakai pada waktu-waktu yang 'tak formal' seperti ke tandas,koperasi,ke bilik kawan atau yang selajur dengannya.

"Eh,macam kenal je"

Mereka berdua semakin dekat,lalu merapati daun pintu bernombor B112.Aku perasan ada lagi dua pasang selipar di hadapan bilik itu.Macam kenal pulak,aku bertanya sendirian.

"Oh,Ghazali dan Anas ke..ingatkan sape tadi".tegur aku kepada mereka apabila sampai ke pintu bilik itu.
 Mereka berdua tersenyum lalu masuk ke bilik.Aku tidak kisah.Nampak gaya nak study je nie pun.Anas siap bawak beg berisi laptop kesayangannya lagi.

"Nak buat terjemahan Fiqh Manhaji..jom" ujar Anas.

"Eh,Fahmi pun ada ke" aku terkesima.Syed dan Zuhair turut berada dalam bilik B112 itu.Entah bila pulak diorang masuk pun aku tak pasti.

"Haa..dah lame tunggu ko nie.Nak bincang sal mukhayyam kita nie".
"Oh,terlupa plak.apa dia"

Lalu aku pun berbincang dengan Fahmi bermacam-macam perkara,terutama berkenaan pengangkutan dan tempat penginapan untuk selama 3 hari berlangsungnya mukhayyam nanti.

Agak tak lama selepas itu,

"Assalamu'alaikum" suara garau menyapa dari luar bilik.Semua menoleh.

Aku dah agak suara garau tu suara yang dibuat-buat.

Kemudian melangkah masuk."Eh Pali rupanya..ingatkan Pojie.Silap orang plak"

Serta-merta Zuhair menegur Pali,"Li,tiket nok balek klate kono beli derah,sebab nak habis dah"
"Hor,takpo dah,beli dah sakni"
Aku dan lain-lain mendengar cuma perbualan ringkas mereka dalam loghat Kelantan itu.Tak ada apa-apa yang nak disampuk.Kebetulan aku pulak bukan jenis sibuk-sibuk nak pulang ke kampung halaman saat-saat timbulnya perkara-perkara atau urusan yang penting seperti program mukhayyam sekarang nie.

"Furqan,nie apa maknanya ek?" kata Anas tiba-tiba,meminta aku mencari maksud perkataan yang tidak difahami dari lembaran petikan dari kitab Fiqh Manhaji yang dipegangnya itu.

"Hm..ape dia ye.Ok jap ye.."

Aku bingkas bangun mencapai kamus Arab kesayanganku,dan pada waktu itu juga,tiba-tiba datang Poje dan Kelo.Poje memandang dengan penuh perhatian kepada setiap mereka yang berada di dalam bilik,kemudian melemparkan senyuman sejurus setelah menyampaikan salam.Tanpa rasa cuak aku mempersilakan mereka masuk.

"Cuma sebentar saje" ujar Poje.
"Mane si kurus Furqan nie" pintas Kelo tiba-tiba,menyapa dengan gurauan.
"Ni ha dia" Anas menuding jari kepadaku dengan senyuman gurauan juga.
"Hahaha.." sedikit tawa mengisi ruang legar bilikku. Aku tak kisah sangat,menjadi kebiasaan bagi kami bergurau sedemikian.Aku senyum dan tidak berkata apa-apa. Seingat aku,aku sedang sibuk mencari makna dalam kamus Arab terhadap perkataan yang Anas ajukan kepadaku tadi,sekali gus tidak endah terhadap karenah mereka.

"Okey,dah jumpa" dengan perasaan riang aku memberikan makna perkataan tadi kepada Anas.
"Terima kasih" balas Anas ringkas.Khusyuk benar membelek setiap patah perkataan Arab yg tertera pada lembaran petikan itu.Sesekali pandangannya tertumpu ke arah skrin laptopnya untuk seketika.Begitu juga dengan Ghazali,tekun bersama-sama dengan Anas mencari makna pada petikan yang berlainan.Sesekali Ghazali juga bertanya kepadaku,dan aku tidak silu untuk mencarikan maknanya di dalam kamus Arab itu.Zuhair pula lagaknya seperti tugu yang duduk di hadapan meja studinya,turut sama-sama mengulang kaji kitab Fiqh Manhaji bagi setiap bahagian petikan yang akan dibentangkannya.Mereka merupakan satu kumpulan kecil dalam sesi pembentangan pada waktu kelas Praktikal Ibadat nanti.Syed dari tadi meneliti tutorial Fizik,sementara menunggu kedatangan Pojie untuk membuat pembahagian tajuk bersama-sama.Satu lagi 'halaqah' muncul,sedang sibuk berbincang dalam keadaan teratur,jadi aku pun tak nak menggangu.

"Ha,macam mane nie Furqan?Belum habis lagi pasal mukhayyam kita nie" soal Fahmi kepadaku meminta kepastian.

"Bereh,bereh..itulah tadi tengah asyik bersembang dengan Pali,Poje dan Kelo,manalah aku nak mencelah lalulintas sibuk,bahaya" tukasku melemparkan sedikit sindiran.Menjadi suatu 'hobi' bagi aku menyelitkan sindiran bila ada peluang.Hehe.

"Perli nampak" balas Zul Fadhli dengan jelingan tajam. Aku tersenyum sinis cuma.

"Pasal mukhayyam? Nie ha aku pun ada sesuatu nak dibincangkan nie" potong Poje dengan tiba-tiba sambil membuka pintu bilik kerana kekurangan angin sejuk.

Serentak itu juga,hampir semua mereka yang ada di dalam bilik terus berbincang sesama mereka berkenaan dengan program mukhayyam yang bakal diadakan pada bulan hadapan.Sesekali menyampuk,kadang-kadang menambah idea,ada juga sempat membuat lawak bukan antarabangsa pun.Sesekali gelak ketawa memecah kesunyian kolej kediaman pada satu-satu masa.

"Assalamu'alaikum" ucap Zarin menjengah bilik B112 yang terbuka sejak kehadiran Poje dan geng-gengnya yang lain tadi,tersengih memandang setiap yang ada di dalam bilik tersebut.

"Wa'alaikumussalam" salah seorang daripada kami menjawab.Kelihatan Zarin sedang memegang helmet,lagaknya seorang mat motor yang sinonim dengan jalanraya kota meteropolitan ini.Suasana masih lagi 'ceria' dengan perbincangan mukhayyam tadi.

"Okey Zarin,jap lagi aku follow" Poje membalas tiba-tiba tanpa ada soalan yang diterjah pun.Aku mengagak sudah tentu mereka mempunyai urusan yang mahu diselesaikan antara mereka,lalu aku buat tidak kisah.

"Bereh Furqan,aku pergi dulu neh.Thank you sebab bagi tumpang jap dalam bilik" Poje mengucapkan 'sayonara' diikuti oleh Kelo.Pali pun turut menyusul.

"Mu nak gi mane pulak Pali?Nie tugas dok abes lagi nie" aku menyoal 'percuma' kepada Pali
"Kejap jah,nanti aku mari sini mula" ujar Pali dengan 'senyum simpul'nya.

Aku membiarkan sahaja.Begitu juga dengan Syed. Aku terus menyambungkan 'kerja persendirian'ku.Kelibat Pojie masih belum kunjung tiba.

"Weh,aku dengan Ghazali nak pergi koop jap.Nak beli air rasenye" Anas berkata sambil bangkit menuju daun pintu.Ghazali pun turut mengikut sama.

"Oh jap,jap.Aku nak mintak belikan sesuatu nie,Anas" Syed menerpa ke arah pintu tiba-tiba.
"Furqan,jap ye" lantas terus menghilangkan diri selepas menuturkannya kepadaku.Aku sekadar menggeleng-gelengkan kepala.

"Tunggu,aku nak ikut sama" Zuhair pula menyampuk lalu mengikuti aturan langkah Syed,menyusup terus keluar dari bilik.

"Adoyai,apelah korang nie..erm biarkan jelah" aku bermonolog,buat-buat tak endah.Memang begitulah karenah mereka pada satu-satu ketika dan waktu.Pasti ada-ada saja yang berlaku lantaran kebosanan menjelma dimamah detik waktu,kemudian mencari sedikit 'penawar' utk 'revive'kan kembali mood study.

Bilik B112 tiba-tiba kembali menjadi sepi,seperti saat pada mulanya usai waktu Isya' tadi.

Tidak lama kemudian terdengar suatu salam dari luar.

"Assalamu'alaikum.." sapa Pojie,terpacul dengan muka cool.

Pojie rupanya.Aku membiarkan sahaja Pojie melangkah masuk.

"Maaf banyak-banyak agak terlewat nie.Erm,,mana perginya org lain,Furqan?" Pojie bertanya kehairanan tetapi bersahaja.

"Hmm..tadi diorang duk 'berkampung' elok2 sambil tunggu mu lar Jie weyh.Takpe takpe",aku bersuara,persis insan yang klise dengan keadaan sebegini."Pastu semua org gi kuor jap,nanti mari mula sini"

"Owh laa..kalu gitu takpo ah..tunggu jela".

Aku tersenyum sendirian cuma.

~TAMAT~


#Peristiwa ini telah berlaku sekitar antara waktu assignment Praktikal Ibadat yg akan dibentangkan hingga waktu sebelum bermulanya program Mukhayyam APIDS suatu masa dulu.So,dengan rasa rendah diri aku memohon seribu kemaafan,,mungkin disebabkan peristiwa ini trlalu lama berlaku,maka sedikit sebanyak apa yg terjadi mungkin tidak tepat spt yg diceritakan.Tapi yg pastinya kejadian sebegini menjadi unik;daripada dua orang dalam satu bilik,bertambah dgn hampir kesemua sekali turun ke bilik B112 semata-mata mahu bertemu dengan aku,dan untuk beberapa waktu berlalu apabila sampai masanya kembali menjadi sunyi seperti sediakala.Hmm..unik,unik..dan aku memohon maaf kerana tak dapat nak ceritakan sahabat2 muslimin yg lain.Ada shj kalian dtg ziarah kn..huhu sgt menghargainya.Ini shj satu2 kisah yg dpt ingat paling bnyk peratusannya..akn dtg kalau berpeluang bercerita insyaAllah jika tiada aral melintang.Paling penting ukhuwah dan tali persahabatan menjadi lebih erat.Alhamdulillah.. semoga kenangan mengusik jiwa ini terpahat kukuh dalam sanubari.Uhibbukum fillah^^

p/s: hadiah utk sahabat2..moga ceria selalu. ONE BIG FAMILY =D

Tutoriallzz...! huhu

Semasa Jamuan Hari Raya ASIS 2011

Berposing seusai letih meng'handle' lab kimia =)

Mukhayyam APIDS TEAM '12

Berkumpul di surau utk berjemaah bersama-sama. Serius best! =D
Muslimeen of APIDS

Makan bersama-sama selesai pulang dari kuliah


4 comments: