Hari Interaksi ASIS 2011

11:00 PM MUJTAHIDAH SOLEHAH 0 Comments


Bismillahirrahmanirrahim.
Assalamualaikum warahmatullahi wabarakatuh (",)

Alhamdulillah, segala puji bagi Allah.. ^_^ Apa khabar sahabat-sahabat hari ini? For any matter or situasion, HE always be there ^^, Tak lupa juga, apa khabar IMAN kita sekarang? (",)

Alhamdulillah, pada tarikh 23 sehingga 24 September 2011, kami (APIDS) menyertai Hari Interaksi ASIS 2011, yang bertemakan "Bersatu Hati, Ukhwah Sejati". ASIS stands for Applied Science with Islamic Studies. Semasa kami belajar di peringkat asasi, jurusan kami diberi nama Asasi Pengajian Islam dengan Sains, APIDS. Dan apabila kami sambung degree, course kami namanya ASIS. Course kami ini cuma ada di Universiti Malaya je tau! ^_~ Kalau ada adik2 yang berminat dengan course ini, dijemput untuk apply course ini semasa isi borang upu.. ^_^

Yang bestnya Hari Interaksi ASIS 2011 ini, program ini mengumpulkan pelajar-pelajar yang mengambil course ini, bermula daripada pelajar alumni, pelajar tahun 3, pelajar tahun 2, pelajar tahun 1, dan junior APIDS, iaitu kami lah! =)

Serba sedikit tentang perjalanan program/tentatif:

23 September 2011 (Majlis Jamuan Hari Raya)

- solat Maghrib berjemaah di surau APIUM
- pendaftaran
- pembukaan majlis, nyanyian Asmaul Husna dan lagu UM
- ucapan oleh Pengerusi ASIS
- ucapan perasmian
- tayangan video
- ceramah oleh penceramah jemputan
- sesi bergambar
- jamuan hari raya + erat ukhuwwah
- bersurai

24 September 2011 (Hari Interaksi 2011)

- pendaftaran
- sarapan pagi (nasi lemak)
- berkumpul mengikut kumpulan yang ditetapkan
- LDK 1
- LDK 2
- berkumpul mengikut pengkhususan
* sebagai contoh, pengkhususan biokesihatan, bioteknologi, genetik, fizik, dan lain-lain.
- makan tengah hari
- bersurai

Ana nak mencoret sedikit tentang LDK 1 dan LDK 2. Apa ye aktiviti-aktiviti yang diketengahkan di dalam LDK? Ulasan ana : sangat menarik ^_^

LDK 1;
Kami semua diberi 2 kes, dan hendaklah seorang wakil daripada setiap kumpulan membentangkan hasil perbincangan yang disepakati di dalam kumpulan masing-masing.

Kes 1:
Seorang perempuan sedang ditemu duga. Kemudian, penemu duga bertanya, "Adakah kamu sanggup berbohong ketika bekerja nanti?" Perempuan ini adalah seorang yang sering berkata benar. Dia tahu, jika dia berkata 'Tidak', dia tidak akan ditawarkan bekerja. Oleh itu, dia menjawab 'Ya'. Setelah itu, perempuan ini terfikir, adakah perbuatannya menjawab 'Ya' adalah dikira berbohong?

Kes 2:
Seorang guru,pengamal undang-undang, sanggup mengajar seorang anak muridnya dengan syarat, 50% yuran akan dibayar oleh pelajarnya ketika tempoh pembelajaran, dan 50% yuran lagi akan dibayar oleh pelajarnya setelah pelajar itu memenangi kes pertamanya sebagai seorang pengamal undang-undang.

Kemudian, setelah anak muridnya tamat belajar, dia tidak menjadi pengamal undang-undang. Gurunya mengesyaki yang anak muridnya sengaja tidak mahu membayar lagi 50% baki yuran pengajian(dengan tidak menjadi pengamal undang-undang). Oleh itu, guru itu menyaman anak muridnya.

Bagi pihak guru itu, jika guru itu yang memenangi kes ini, anak muridnya perlu membayar 50% baki yuran pengajian. Tetapi jika gurunya kalah kes ini, anak murid itu juga perlu membayar 50% baki yuran pengajian.

Bagi pihak anak murid pula, jika anak murid itu yang memenangi kes ini, dia tidak perlu membayar 50% baki yuran pengajiannya. Dan jika dia kalah kes ini, dia juga tidak perlu membayar 50% baki yuran pengajian tersebut.

Jika anda seorang hakim, siapakah yang benar? Siapakah yang akan anda pilih untuk memenangi kes ini, dan mengapa?

LDK 2;
Setiap kumpulan diberi sehelai kertas, yang mempunyai gambar sebuah kereta. Ada 15 label di beberapa komponen kereta tersebut. Setiap ahli di dalam kumpulan masing-masing hendaklah memilih salah satu label tersebut, sebagai contoh, side mirror kereta, pintu kereta, tayar hadapan kereta, dan lain-lain.

Kemudian, setiap orang berdasarkan nombor(label komponen kereta) akan dipanggil ke hadapan, untuk menyatakan kenapa atau fungsi komponen kereta yang dipilihnya. Sebagai contoh, siapa yang memilih nombor 1 iaitu side mirror kereta, sila ke hadapan.. Setiap kumpulan akan menghantar wakil yang memilih nombor 1, dan begitulah seterusnya, sehingga komponen kereta yang bernombor 15.

Seronok! ^_^ Bersatu hati, ukhwah sejati! (",)



setiap orang dapat.. ^^,


Wallahua'lam. Moga semua dapat mengambil ibrah (pengajaran) daripada entri ini, amin (",)
Kasihlah sesama saudara seislam kita =)

0 comments:

Prihatinkah kita?

11:30 PM MUJTAHIDAH SOLEHAH 3 Comments


Bismillahirrahmanirrahim.
Assalamualaikum warahmatullahi wabarakatuh =)

Alhamdulillah, kami dah start belajar semula.. (",) Dalam ana mencari-cari idea untuk menulis, ana terkenangkan sahabat ana..ujian yang menimpanya baru-baru ini..

Baru-baru ini, seorang sahabat ana, kehilangan handphonenya. Sebenarnya, dia tertinggal handphone di dewan kuliah, tempat kami belajar. Yang lebih tragisnya, dia tidak ingat nombor telefon ahli keluarganya =(

Semasa dibuat announcement tentang kehilangan handphonenya, dan tentang pemilik handphone itu tidak ingat nombor telefon ahli keluarganya di dewan kuliah, kebanyakan pelajar tergelak. Memang pada pandangan kasarnya, 'tidak ingat nombor telefon ahli keluarga' adalah sedikit lucu, atau pelik, tapi setiap orang berbeza-beza fi'ilnya..

Ana bukanlah nak sentuh tentang gelagat manusia yang tergelak itu sebenarnya. Apa yang ana nak sentuh adalah, tatkala sahabat kita ditimpa musibah atau ujian, adakah kita berusaha untuk mendoakan dia? Mendoakan dia agar Allah memudahkan urusannya misalnya..

Begitu jugalah sensitiviti kita pada saudara seislam kita sepatutnya. Adakah kita sering memikirkan saudara-saudara kita di Palestin, yang berhempas-pulas mempertahankan agama Islam dan negara Palestin? Atau saudara-saudara kita di Somalia, yang rata-ratanya mengalami kebuluran? Dan saudara islam kita yang lain.. tidak kira tempat dan masa.

A010
Sebenarnya orang-orang yang beriman itu adalah bersaudara, maka damaikanlah di antara dua saudara kamu (yang bertelingkah) itu; dan bertaqwalah kepada Allah supaya kamu beroleh rahmat. (Al-Hujuraat 49:10)


Selalu kan kita mendengar ayat Al-Quran di atas? Ya Allah, Dikau bantulah kami yang lemah ini.. maafkan diri ini yang seringkali alpa akan-MU Ya Allah.. Ya Allah, Dikau jadikanlah kami di kalangan golongan hamba-hambaMU yang bertaubat, menyucikan diri dan hamba yang soleh, amin.

Wallahua'lam, moga beroleh manfaat ^_^ Maafkan diri ini yang banyak khilafnya. Sama-sama kita saling mengingati, kerana teguran,tazkirah itu penting.. dan sangat-sangat bermanfaat bagi orang mukmin! (Qs 51 : 55) Kita adalah hamba-hambaNYA yang beriman bukan? Cuma yang membezakan kita adalah tahap iman kita semua.. jom pastikan graf iman kita tidak menurun insyaALLAH! Ikhlaslah kerana Allah Taala.. ^^,

3 comments: