Pengumuman..

10:43 PM MUJTAHIDAH SOLEHAH 0 Comments

Salam 'alaikum shbt2 APIDS n API.
Just want to inform something, something IMPORTANT i must say.

Shbt2 ada bukak siswa mail shbt2 recently?
Klu ada, alhamdulillah; kalian insyaALLAH tahu apa yg ana nak katakan.

Last ana bukak siswa mail ana, bulan 3 2011..
Dan bila ana bukak semula tadi, ada 13 unread e-mail dlm inbox siswa mail ana!
Betapa byknye.. itu pun, masa ana nak cari website siswa mail ni, ana ada tersilap ckit..
Shbt2 masih ingat websitenya? http://www.siswa.um.edu.my/
Pastu, username n password kalian sendirilah kena ingat2..(utk yg dah lama x jenguk siswa mailnya).

Kbykn siswamail yg ana dpt dtgnya daripada admin..n the latest siswamail yg ana dpt dari admin adlh berbunyi begini;

Dear Students,
Please be inform that:
-Email from the University can only be read from your SiswaMail account.
-Please make sure you log in frequently to your SiswaMail account to get the latest student related info.

Pengumuman ini a.k.a. peringatan ini hanyalah sedikit keprihatinan dari ana buat shbt2 tersayang,
x boleh pandang remeh pada sstgh perkara k..? ^_^

Sayang sesama saudara islam kerana ALLAH ^^,
Sama2 lah kita saling membantu ke arah taqwa dan bukannya kebinasaan!
"Dan tolong-menolonglah kamu dalam(mengerjakan) kebajikan dan taqwa, dan janganlah tolong-menolong dalam berbuat dosa dan permusuhan." (Surah Al-Maidah: ayat 2)

Lupa plak..sebelum tu ana nak mengingatkan yg UM ICT(IT) Services akan under construction bermula tarikh 30 April hingga 2 Mei.
Yg ana faham, time tu kita dinasihatkan agar x bukak siswa mail.
Siapa2 yg baca post ana ni time tarikh tu(30/4-2/5), harap maaf ye sbb agak lambat mengingatkan shbt2..n klu ana yg salah faham ke..

Maaf andai ana ada terkasar bahasa,menyinggung perasaan mana2 pihak..
Ana pun layak utk diingati bukan sahaja memperingati!
~CINTA ALLAH & RASUL-NYA~

0 comments:

Jamuan Perpisahan

9:54 PM MUJTAHIDAH SOLEHAH 0 Comments

Bismillahirrahmanirrahim.

Indahnye hidup ble setiap perkara dimulai dgn basmalah ^_^
Mengingatkan kita ttg niat, tujuan dan matlamat kita dlm setiap apa yg kita buat dlm hidup ini..
Masa adalah nyawa!

Baiklah, tanpa memanjangkan kalam, ana sebenarnye nak cita ttg jamuan perpisahan majmuah 9..
Ble tu ye?
Agak lama dah..cuma skrg baru ana berkesempatan utk menulis ttg jamuan tersebut, minta maaf ye..

K..jamuannye berlangsung pada tarikh 15.4.2011
Jamuan ni bukan la besar2an, just cukup utk menjadi kenangan indah majmuah 9..
Hmm, sedih la pulak..
Maaf la ye, wat mood sedih plak kat sini.

Kita teruskan..15 april tu bersamaan dgn hari jumaat, selepas Asar..
asalnye nak wat selepas solat jumaat tp atas sebab2 tertentu, pindah waktu..
Ana x reti nak cita apa menu kami petang tu jadi, ana just upload gambar lah ye sbg ganti kata2..
ok kan?
Mari kita survey gambar2 di bwh ni.. (",)


Apa tu? Cuba teka? kOkTeL..



Dah terang lagi bersuluh..ini kek,hehe..^_~ escpecially utk yg birthday bulan 2,3,4 n 5.








saje letak gambar ni, let's pictures talk!

Maaf la ye, gambar muslimin xde.. tp tu x menjadi masalah kan?
Wah, tgk kat bwh ni! Kami dpt keychain..alhamdulillah..


Muslimin maj 9 seramai 12 org


dan muslimat maj 9 ada 24 org


Maaf ku pinta andai ada salah n silap..kita saling maaf-memaafi ye ahli2 majmuah 9 (m'harap2..)
mudah2an dgn kita memaafkan org lain, ALLAH akan mengampunkan dosa kita,amin..
tp, lepas tu, jgn la buat salah yg sama kan?
K, ilal liqa', insyaALLAH.
Ma'as salamah. Ingat Allah sentiasa ye (for me) and sahabat2.

~CINTA ALLAH & RASUL-NYA~

0 comments:

Malam Kirana APIDS ليلة منوّرة

9:30 PM MUJTAHIDAH SOLEHAH 2 Comments


Assalamualaikum sahabat2 sekalian!
Moga kasih ALLAH bersama-sama kita, amin..

Annual dinner APIDS yg diberi nama "Malam Kirana APIDS" ini berjaya direalisasikan dgn izin-NYA, Alhamdulillah.. syukur sgt2 atas bantuan ALLAH ini =)
Malam bersejarah yg bertarikh 13 April 2011 ini mencatat memoir yg manis pastinya bagi setiap ahli keluarga APIDS sesi 2010/2011..
Sahabat2 APIDS pastinya lebih arif dgn program ini jikalaupun ana x mencoretnya di
sini.. namun begitu,ana coretkan juga di sini, mudah-mudahan kenangan ini tidak saja terpatri kukuh di ingatan dan lipatan memori kita bahkan dalam tulisan..mengimbau nostalgia ini,insyaALLAH.


Ana coretkan serba sedikit perjalanan "Malam Kirana APIDS" ini.
Majlis bermula lebih kurang pada pukul 9 malam seiring dengan masuknya pensyarah2 dari pintu belakang dewan Johor sbg VVIP kami ^_~
Setelah itu, majlis dikendalikan oleh 2 orang emcee yg x kurang hebatnya,
nih nak bangga ni, dua2 emcee adlh dari majmuah 9 iaitu saudari Mazni dan saudara Fahmi.
Jgn marah majmuah 10,gurau2 ye..




Seterusnya, ana biarkan gambar2 yg bercerita...insyaALLAH.

~Majlis dimulai dgn bacaan doa oleh saudara Fauzan Ruzmi.
~Kemudian, diteruskan dgn bacaan Al-Quran oleh Ustaz Mahyudin bin Daud.

Ustaz Mahyudin bin Daud


~Seterusnya, ucapan oleh pengarah program iaitu saudara Mohamad Fakhrul Islam.

"Kirana maksudnya bersinar," jelas saudara pengarah.

~X lupa, selepas itu ucapan oleh rais APIDS sesi 2010/2011 iaitu saudara Mohamad Zarin.
Maaf kerana tidak dpt menyertakan gambarnya di sini.
~Majlis diteruskan lagi dgn ucapan oleh Pengetua Kolej APIUMNP iaitu Ustaz Nor Hazrul bin Salleh.


Ustaz Nor Hazrul bin Salleh



~Dan akhirnya..masa yg ditunggu2..ucapan oleh Timb. Pengarah APIUMNP..x lain x bukan Ustaz Mohd Muhiden bin Abd Rahman..dan seterusnya merasmikan majlis Malam Kirana ini.. Alhamdulillah.. =)


Prof Madya Dr. Mohd Muhiden bin Abd Rahman

~Ahaa..dah rasmi, apa lagi..masa utk makan lar,he.. ^_~




*Ikan siakap 3 rasa*
Sedap x? Xleh la..ni tuk pensyarah..



Sorang 6 cucuk! Itu pun ada yg x larat nak habiskan..

Air pun ada..cuma x amik gambar air plak..he.. Air sirap laici menjadi penyejuk tekak..

~Dalam sibuk menjamu selera, persembahan demi persembahan menghiasi pentas..


Deklamasi sajak + nasyid oleh saudara Wan Ahmad Furqan. Syabas!


~Kemudian, tayangan video yg mengisahkan ttg aktiviti2 anjuran APIDS sepanjang kami di belajar di Nilam Puri ni..
~Then, persembahan lagi..


Dendangan nasyid oleh saudara Zul Fadhli, Muhammad Fahmi & Muhammad Fitri,
"Teman Sejati" dan "Lilin Seorang Guru".


~Lepas tu..lampu dewan dimatikan..aik, ada apa pula la ni..?? Saspens je..
~Pabila lampu dinyalakan one by one, masuklah beberapa org pelajar dari pintu belakang dewan..di tgn masing2 memegang 1 beg kertas..yg di dalamnye terdapat cenderamata buat pensyarah2.. uuh, feelingnye..
~Wakil2 tersebut menyerahkan cenderamata kpd pensyarah2 yg telah ditetapkan..


Nampak x beg kertas tu? (",)


~Video ttg pensyarah2 pula ditayangkan..
~Diikuti pula dgn deklamasi sajak dari 3 org wakil muslimat yg sgt bertenaga n meyentuh hati! ^_^


Saudari Khairul Khalilah, Wan Nur Syamimi dan Siti Fatimah Zahra.

~Debaran pembentukan organisasi APIDS bg sesi 2011/2012.. Segala2nya dirungkaikan pada malam ini..
~Tygn video menjadi jawapan.. muka2 yg menerajui organisasi ini..kecuali bagi status rais, timbalan 1 rais dan timbalan 2 rais(raisah).
~Pengumuman ketiga2 status yg penting itu dikendalikan dgn baik oleh saudari Afiqah binti Matnor.


Sesi bergambar..
memang menjadi kenangan terindah!

~Akhir sekali..tukar2 hadiah.. Masa tu dah mencecah pukul 11 malam..

(n_n)


Murobbiku,jika diri ini bisa menyatakan sesuatu,ingin ku ucapkan..redha n doamu menjadi dambaanku..


For more info, please visit these link..

p/s: Kpd exco multimedia sesi 2010/2011, syukran jiddan..wa jazakumullah atas susah payah menyediakan cenderamata buat warga APIDS,berupa gambar dan buletin INFINITY..
Dan kpd semua pihak yg bertungkus-lumus menjayakan majlis ini.
Moga usaha sahabat2 yg dicurahkan utk majlis ini dikira oleh-NYA sbg ibadah,amin..




Segala kekhilafan di dalam post ini, ana minta maaf byk2..
Pesan ana, apa yg baik,ambil ia(jadikan) sbg teladan.. dan apa yg buruk,jadikan sempadan..

2 comments:

MUET

10:48 PM MUJTAHIDAH SOLEHAH 0 Comments

Salam 'alaikum sahabat2 sekalian! (mode happy)
Tak byk yg ingin ana cakap di sini,
just nak mencoret keadaan kami yg terbaru di sini.

4/4/2011, hari Isnin yg lalu, dah bermula exam MUET..for speaking.
Dan ada juga yg dpt tarikh 5/4, 6/4, 11/4, 12/4 atau 13/4..
Utk pelajar2 APIDS, kami ada exam Statistic & Probability dan Algebra & Calculus pada 11/4 dan 12/4.. doakan kami!
Memandangkan kami(APIDS) ada exam math pada 2 tarikh itu jadi, alhamdulillah pelajar APIDS yg dpt speaking MUET pada tarikh tu dah ditukar pada 13/4..

Exam MUET utk reading,writing & listening pula pada 16/4 -Sabtu.

Sekadar perkongsian, mana tahu coretan ini bakal menjadi kenangan di masa hadapan..liku2 kehidupan di Nilam Puri.

~CINTA ALLAH & RASUL-NYA~

0 comments: