Doa Taubat (Astaghfirullah) @ www.TeamMalaysia.net

5:16 PM AimiAel 1 Comments

1 comments:

subhanallah

12:58 PM FiNdiNg tRuE LovEs~ 0 Comments

http://www.youtube.com/watch?v=aexYsdCplMI&feature=player_embedded

0 comments:

2002 Duka Himpunan Kisah-Kisah Menyayat Hati (2)

9:56 PM MUJTAHIDAH SOLEHAH 0 Comments

Sambungan...

Kisah 3 : Anak Kecil Yang Takut Api Neraka

Dalam sebuah riwayat menyatakan bahawa ada seorang lelaki tua sedang berjalan-jalan di tepi sungai, sedang dia berjalan-jalan dia terpandang seorang anak kecil sedang mengambil wudhu' sambil menangis.

Apabila orang tua itu melihat anak kecil itu menangis maka dia pun berkata: "Wahai anak kecil, kenapa kamu menangis?"

Maka berkata anak kecil itu. "Wahai pak cik, saya telah membaca ayat Al-Quran sehingga sampai kepada ayat yang berbunyi "Yaa ayyuhal ladziina aamanuu quu anfusakum" yang bermaksud "Wahai orang-orang yang beriman, jagalah olehmu sekalian akan dirimu." Saya menangis sebab saya takut akan dimasukkan ke dalam neraka."

Berkata orang tua itu. "Wahai anak, janganlah kamu takut sesungguhnya kamu terpelihara dan kamu tidak akan dimasukkan ke dalam neraka."

Berkata anak kecil itu. "Wahai pak cik, pak cik adalah orang yang berakal, tidakkah pak cik lihat kalau orang menyalakan api maka yang pertama sekali mereka akan meletakkan ranting-ranting kayu yang kecil dahulu kemudian baru mereka meletakkan kayu besar. Jadi tentulah saya yang kecil ini akan dibakar dahulu sebelum dibakar orang dewasa."

Berkata orang tua itu, sambil menangis: "Sesungguhnya anak kecil ini lebih takut kepada neraka daripada orang yang dewasa maka bagaimanakah keadaan kami nanti?"

****************************************************************************

Sebelum ana mengakhiri kalam, ana nak kupas serba sedikit ttg sifat 'ZUHUD'.
Ingat lagi x post sebelum ini, ada kisah yg bertajuk 'Dermawan yang Zuhud' ?
Baiklah..


Erti zuhud:
Menjadikan dunia sebagai keperluan hidup yang sederhana kerana menghampirkan diri kepada ALLAH.


Dalil:

Firman Allah:

"Lelaki yang tidak dilalaikan oleh perniagaan dan perdagangan dari mengingati ALLAH dan mendirikan sembahyang serta mengeluarkan zakat. Mereka takut pada suatu hari di mana hati dan penglihatan akan bergoncang" (Surah An-Nur, ayat 77)


عن أبي العباس سهل بن سعد الساعدي رضى الله عنه قال : جاء رجل اٍلى النّبيّ صلّى الله عليْه وسلّم فقال : يا رسول
الله! دلّنيْ على عمل اٍذا عملته أحبّنى الله وأحبّنى النّاس. فقال: ازْهدْ فى الدّنيا يحبّك الله وازْهدْ فيْما عنْد النّاس يحبّك النّاس
( حديث حسن, رواه ابن ماجّه وغيره)

Ertinya: Dari Abi al-'Abbas Sahil bin Sa'ad as-Saa'adi ra. katanya: Telah datang seorang lelaki kepada Nabi SAW lalu berkata: Ya Rasulullah! Tunjukkanlah kepadaku satu amalan yang apabila aku kerjakan, aku dikasihi oleh Allah dan manusia. Maka Rasulullah bersabda: Hendaklah zuhud pada dunia nescaya engkau dikasihi Allah dan engkau zuhud pada apa yang ada di sisi manusia nescaya engkau dikasihi oleh manusia.



Koleksi buku2 boleh dijadikan rujukan dan tauladan,insyaALLAH.

0 comments:

2002 Duka Himpunan Kisah-Kisah Menyayat Hati

12:24 PM MUJTAHIDAH SOLEHAH 0 Comments

Assalamualaikum warahmatullahi wabarakatuh sahabat2ku sekalian.
Di sini,ana ingin mencatit 2 buah cerita daripada tajuk buku di atas..
Tiba-tiba hati ini ingin menerima pengisian dalam bentuk cerita,yg boleh kita ambil ibrahnya,
moga kita sama2 dpt menghayati cerita2 ini dan diamalkan serta disampaikan kpd saudara islam yg lain,insyaALLAH.. (^_^)

Kisah 1 : MENAHAN LAPAR SEMALAMAN KERANA MENGHORMATI TETAMU

Seorang telah dtg menemui Rasulullah SAW dan telah m'ceritakan kpd baginda ttg kelaparan yg sedang dialami olehnya. Kebetulan pada ketika itu Rasulullah SAW tidak mempunyai sesuatu apa makanan pun pd diri baginda mahu pun di rumahnya sendiri untuk diberikan kpd orang itu. Baginda kemudiannya b'tanya kpd para Sahabat :

"Adakah sesiapa di antara kamu yg sanggup melayani org ini sbg tetamunya pd malam ini bg pihak aku?"

Seorang dari kaum Ansar telah menyahut :

"Wahai Rasulullah SAW, saya sanggup melakukan spt kehendak tuan itu."

Orang Ansar itu pun telah membawa org tadi ke rumahnya dan menerangkan pula kpd isterinya seraya berkata :

"Lihatlah bahawa org ini ialah tetamu Rasulullah SAW. Kita mesti melayannya dgn sebaik-baik layanan mengikut segala kesanggupan yg ada pada diri kita dan semasa melakukan demikian janganlah kita tinggalkan sesuatu makanan pun yg ada di dalam rumah kita."

Lalu isterinya menjawab :

"Demi Allah! Sebenarnya daku, tidak ada menyimpan sbrg makanan pun, yg ada cuma sedikit, itu pun hanya mencukupi utk makanan anak-anak kita di dalam rumah ini."

Orang Ansar itu pun berkata :

"Kalau begitu engkau tidurkanlah mereka dahulu (anak-anaknya) tanpa memberi makan kpd mereka. Apabila saya duduk berbual-bual dgn tetamu ini di samping jamuan makanan yg cuma sedikit ini, dan ketika kami mulai makan engkau padamkanlah lampu itu, sambil berpura-pura hendak membetulkannya kembali supaya tetamu itu tidak akan ketahui bahawa saya tidak makan bersama-samanya."

Rancangan itu telah berjalan dgn lancarnya dan seluruh keluarga tersebut termasuk kanak-kanak itu sendiri terpaksa menahan lapar semata-mata utk membolehkan tetamu itu makan sehingga berasa kenyang. Berikutan dgn peristiwa ini Allah SWT telah berfirman yg bermaksud :

"Dan mereka mengutamakan (orang-orang Muhajirin), atas diri mereka sendiri, sekali pun mereka dalam kesusahan" (Al-Hasyr : 9)

Kisah 2 : DERMAWAN YANG ZUHUD

Diriwayatkan bahawa sahabat Rasulullah SAW iaitu Abu Bakar ra. telah mendermakan hartanya ke jalan Allah sebanyak 40,000 dinar dgn cara sembunyi dan mendermakan 40,000 dinar lagi dgn cara terang-terangan.

Abu Bakar Siddiq ra. telah membelanjakan semua hartanya ke jalan ALLAH sehingga tidak ada apa-apa dan beliau tidak pernah keluar dari rumah beliau selama 3 hari kerana sudah tidak ada lagi walaupun sehelai kain untuk dipakai.

Satu hari Rasulullah SAW telah pergi ke rumah Abu Bakar Siddiq, baginda telah melihat keadaan Abu Bakar Siddiq, maka baginda pun pergi ke rumah puterinya Siti Fatimah. Setelah menceritakan hal ttg Abu Bakar Siddiq ra. maka Siti Fatimah merasa sedih kerana ia juga tidak m'punyai apa-apa utk membantu Abu Bakar Siddiq ra.

Sewaktu perkahwinan Ali ra. dgn Fatimah, Rasulullah SAW telah mengundang Abu Bakar Siddiq ra, Umar ra, Utsman ra. dan Usamah ra. utk membawa perbekalan Fatimah ra. Antara barang-barang yg mereka bawakan ialah alat penggiling, alat penumbuk gandum, kulit yg disamak, sebuah bantal, sebuah kendi dan sebuah piring.

Apabila Abu Bakar ra. melihat barang2 ini maka beliau menangis lalu berkata: "Ya Rasulullah SAW, inikah perbekalan perkahwinan Fatimah?" Kemudian Rasulullah SAW bersabda: "Wahai Abu Bakar ini pun sudah cukup byk bagi orang yg masih ada di dunia."

Siti Fatimah keluar sbg pengantin dgn memakai pakaian dari bulu yg mana pakaian Siti Fatimah itu mempunyai tampal sebanyak 12 tampalan jahitan.

Setelah Rasulullah SAW keluar dari rumah Fatimah dgn resah, maka Fatimah pun mengambil bantal yg diberikan oleh Rasulullah SAW di hari perkahwinannya beserta dgn kain yg ditenun dgn tangannya sendiri,lalu diberikan kpd pembantunya supaya diserahkan kpd Abu Bakar Siddiq ra. dan memberikan sedikit pesanan.

Sebaik sahaja pembantunya sampai ke rumah Abu Bakar Siddiq maka ia pun menyampaikan pesanan yg dipesan oleh Siti Fatimah: "Sesungguhnya kami telah mengetahui apa-apa yg telah engkau lakukan terhadap hak-hak ayah(Rasulullah) dan sesungguhnya kami tidak mempunyai apa-apa kecuali sebuah bantal yg dihadiahkan oleh ayahku di hari perkahwinanku dan sehelai kain ini."

Setelah pembantu itu menyerahkan bantal dan kain tersebut maka Abu Bakar ra. pun segera memakai kain tersebut tanpa dijahit tetapi dilekatkan dgn duri-duri kurma supaya kain itu tidak tersingkap, ia berbuat demikian kerana beliau sgt rindu benar utk melihat baginda Rasulullah SAW, beliau berjalan menuju ke rumah Rasulullah SAW hanya dgn kaki yg tidak berkasut.

Setelah dia menziarahi Rasulullah SAW maka pada malam itu turunlah malaikat Jibrail menemui baginda Rasulullah SAW dgn berpakaian sama seperti yg dipakai oleh Abu Bakar ra.

Rasulullah SAW terkejut melihat akan keadaan Jibrail as. lalu berkata: "Wahai saudaraku Jibrail,aku belum pernah melihat kamu berpakaian begini sblm ini." Lalu berkata Jibrail as: "Wahai Rasulullah SAW, engkau melihat saya berpakaian seperti ini adalah sesungguhnya para malaikat di langit pun,berpakaian seperti ini juga, ini adalah kerana cinta mereka kpd Abu Bakar ra. dan untuk menyesuaikan dgn dia."

Berkata Jibrail as. lagi: "Wahai Rasulullah SAW, sesungguhnya Allah SWT mengirim salam kpd engkau dan berfirman pada engkau, katakan kpd Abu Bakar apakah dia rela kepada-KU sebagaimana AKU rela kepadanya."

Kemudian Rasulullah SAW memberitahu berita yg disampaikan oleh Jibrail as. kepada Abu Bakar ra. Sebaik saja beliau mendengar berita tersebut sambil menangis Abu Bakar berkata: "Ya Tuhanku,aku telah rela kepada-MU dan Engkau telah rela kepadaku," sebanyak 3 kali.

Begitulah kezuhudan dan sifat dermawan bersatu dalam diri Abu Bakar Siddiq sehingga menerima salam drpd Allah SWT.

***InsyaALLAH post kali ini akan bersambung dgn sebuah cerita lagi,bi iznillah***

0 comments:

Firman ALLAH

11:08 PM MUJTAHIDAH SOLEHAH 0 Comments

Bismillahirrahmanirrahim.
Assalamualaikum warahmatullahi wabarakatuh.


Inzar wa tanbih(peringatan) buat diri;


"Sesungguhnya orang-orang beriman adalah mereka yang apabila disebut nama Allah gementar hatinya, dan apabila dibacakan ayat-ayat-NYA kepada mereka, bertambah(kuat) imannya dan hanya kepada Tuhan mereka bertawakkal" (Surah Al-Anfal: ayat 2)



Adakah kita mengambil ibrah(pengajaran) drpd ayat ini???
Fikir2kan.. Muhasabah diri sentiasa..
Hidupkan hati kita.. hati yg bersih nan suci.. biarkan mata hati yg berbicara..
mata hati yg dipandu dgn IMAN dan bukannya NAFSU..


Apabila disebut nama ALLAH gementarlah hatinya..
dan apabila dibacakan ayat-ayat-NYA(ayatul quran) bertambah kuatlah imannya..
dan hanya kpd ALLAH mereka bertawakkal..
itulah ORANG2 YG BERIMAN..
Ini kan firmanNYA? Ayat2 Al-Quran itu kan kalamullah,kata2 dari ALLAH?
Mengapa kita tidak mahu mengambil pengajaran lagi?
Renung2kan.. Bicarakan dgn hatimu..
Kembalilah kepada ALLAH dan Rasul-NYA dgn sebenar2 penyerahan..
Kita ini hamba-NYA yg lemah.. Tiada daya dan kudrat melainkan dgn izin ALLAH..
لا حول ولا قوة الا بالله العلي العظيم


Ambillah apa yg baik,dan tinggalkanlah apa yg buruk menurut sisi pandangan-NYA,
wa asifah 'ala kulli hal. Syukran.

0 comments:

21 Disember 2010

11:47 PM MUJTAHIDAH SOLEHAH 0 Comments

Assalamualaikum w.b.t. sahabat2 mukminat sekalian..
Klu ana menulis ni,insyaALLAH semua dah tahu kan sebab apa? (^_^)

Baiklah,Fatayat Mukminat seterusnya utk makluman dan tindakan kita semua..

Tarikh : 21 Disember 2010
Masa : 8.30 pagi dah start tau..bukan baru berkumpul..peringatan utk diri ana jugak!
Tempat : Musolla muslimat

Nama2 pentazkirah yg bertuah..

Aqidah/Ibadah/Akhlak -Naquibah
Isu Semasa/Sirah - Atiqah Zulkifli
Wanita/Potret Mujahidah - Atikhah Abu Bakar

Dan x lupa juga..buku 'Piawaian Hijab' utk panduan kita
semua,insyaALLAH..ILA MARDHOTILLAH!

'Ala kulli hal,syukran kathir wa asifah. ~CINTA ALLAH & RASUL-NYA~




0 comments:

musLimah Lembik seBab fiKiR baiTuL muSlim..

11:36 PM shabab al-Deen 1 Comments

http://ms.langitilahi.com/perkongsian-muslimah-lembik-sebab-fikir-baitul-muslim/


1 comments:

Muzakkir ┗(◕‿◕)┛: Jika Rasulullah berada di samping kita pada hari ini

Muzakkir ┗(◕‿◕)┛: Jika Rasulullah berada di samping kita pada hari ini

0 comments:

Sabar Mencerminkan KEIMANAN..

5:18 PM Shahida Haron 0 Comments

Dengan BISMILLAH ku mulai tazkirah ini..

Hadis : Sabar Mencerminkan Keimanan

Hadis :
Rasulullah s.a.w bersabda yang maksudnya:”Allah berfirman dalam hadis qudsi yang bermaksud,” Tiada balasan bagi seseorang hamba-Ku yang telah Aku ambil kembali kekasihnya, kemudian orang itu mengharapkan pahala daripada-Ku melainkan orang itu akan mendapat balasan syurga.” Riwayat Bukhari

Huraian :
Pengajaran hadis:

i) Sabar ialah mengawal diri daripada kegelisahan dan menerima segala dugaan, rintangan dan segala suruhan Allah dengan hati yang tenang iaitu tidak merasa jemu dan berputus asa dalam menghadapi kesulitan hidup.

ii) Kita hendaklah bersabar ketika menghadapi kematian suami, isteri, anak atau ibu bapa kerana semua makhluk adalah menjadi milik Allah. Malah kita dinasihatkan untuk berkata: Sesungguhnya kami adalah kepunyaan Allah dan kepada Allah jualah kami kembali.(Maksud al-Baqarah :156)

iii) Sabar perlu dilakukan sejak mula-mula menghadapi bala kesusahan kerana seseorang yang menghadapi kesusahan dengan penuh kesabaran akan dihapuskan dosanya dan dimasukkan ke dalam syurga.

iv) Sesungguhnya setiap mukmin yang beriman kepada Allah, imannya belum dapat diperakui sebelum diuji keimanannya itu dan berjaya pula menghadapi dugaan tersebut di mana tiada balasan yang lebih besar di dunia dan akhirat daripada balasan bagi seseorang yang bersifat sabar dalam menghadapi bala ketika di dunia.

v) Setiap ujian yang diturunkan oleh Allah mempunyai hikmahnya yang tersendiri. Oleh itu untuk menjadi hamba Allah yang dikasihi, hendaklah kita bersedia menghadapi setiap ujian yang menimpa dengan penuh kesabaran, sebaliknya bagi seseorang yang tidak redha menerima ujian Allah, maka ia akan menjadi hamba yang dibenci serta jauh daripada rahmat Allah.

0 comments:

Kartun Avatar Adaptasi Dari Cerita Khilafah Kita? | iluvislam.com + discover the beauty of islam

Kartun Avatar Adaptasi Dari Cerita Khilafah Kita? | iluvislam.com + discover the beauty of islam

0 comments:

2:30 AM fahmi 1 Comments

هجره
Firman Allah SWT yang bermaksud:
“Dan orang-orang yang berhijrah kerana Allah sesudah mereka dianiaya, pasti kami akan memberikan tempat yang bagus kepada mereka di dunia, dan sesungguhnya pahala di akhirat adalah lebih besar, kalau mereka mengetahui, (iaitu) orang-orang yang sabar dan hanya kepada Tuhan saja mereka bertawakkal…” ~Surah an-Nahl, ayat 41~42
Alhamdulillah, bersyukur kita ke hadrat Allah SWT yang telah mengizinkan kita untuk terus hidup di bumi-Nya ini dan berada di tahun baru 1432 H ini. Sesungguhnya nikmat kehidupan yang terus menerus dikurniakan Allah SWT kepada kita ini wajarlah digunakan untuk meningkatkan amalan dan ketaqwaan kita sebagai bekalan untuk mengadap Allah SWT suatu masa kelak.
Memperingati peristiwa hijrah bukanlah satu kegiatan yang diada-adakan tanpa asas. Sambutan ini yang dibuat untuk memperingati peristiwa hijrah yang dilalui oleh Rasulullah SAW sebenarnya telah diperintahkan oleh Al-Quran sendiri. Allah SWT berulang kali di dalam Al-Quran memerintahkan supaya manusia mengambil pengajaran daripada peristiwa-peristiwa yang dilalui oleh umat-umat yang terdahulu sebagai iktibar dan peringatan untuk semua bak kata pepatah “yang baik dijadikan teladan dan yang buruk jadikan sempadan”
Justeru,memperingati peristiwa hijrah ertinya membelek semula lembaran sejarah untuk melihat dan mempelajari bagaimanakah pengorbanan yang telah dilalui oleh baginda Rasulullah SAW dan para sahabat demi menegakkan ketuanan Allah SWT di muka bumi ini.
Hari ini, setelah 1432 tahun berlalu, kisah hijrah Rasulullah SAW masih kekal segar dan terpahat kukuh dalam ingatan kita. Persoalannya, adakah cukup sekadar ia diingati dan disebut tanpa dihayati semangatnya? Tentulah tidak. Justeru, marilah kita semua bersama-sama melakukan gerak kerja berhijrah untuk menjadi manusia yang lebih baik pegangannya dan perilakunya selepas ini.
Lakukanlah hijrah ke arah kebaikan dalam semua aspek. Selaraskanlah semua bidang dalam kehidupan agar selari dengan tuntutan mencari keredhaan Allah SWT. InsyaAllah, kita yakin jika semangat ini dapat dihayati dengan sebaik mungkin, kita tidak akan berdepan dengan pelbagai masalah dalam menyusuri reality kehidupan dunia yang sementara ini sebelum kita semua bertemu Allah Rabbul Jalil kelak…
والله أعلم

1 comments:

~1~ Buka Hati - Langit Ilahi TVShow

10:33 AM hanun 0 Comments

0 comments:

14 Disember 2010

3:24 PM MUJTAHIDAH SOLEHAH 0 Comments

Bismillahirrahmanirrahim.
Fatayat Mukminat berikutnya..

Tarikh : 14 Disember 2010 (Selasa)
Masa : 8.30 pagi
Tempat : Bangku coklat di dtrn blok B (klu cuaca cerah); musolla (klu cuaca mendung)

Nama2 pentazkirahnya..

Aqidah/Ibadah/Akhlak - Ili Nabilah
Isu Semasa/Sirah - Hani Husniani
Wanita/Potret Mujahidah - Norshahida

PERHATIAN!
Spt biasa,antunna dikehendaki membawa buku 'Piawaian Hijab' dalam memperkukuh kefahaman kita,ameen..

'Ala kulli hal,syukran kathir wa asifah. ~CINTA ALLAH DAN RASUL-NYA~

0 comments:

Facebook...?

1:45 PM Afiqahm 0 Comments

FB, pencorak keperibadian kita?

Oleh : BroHamzah


P/S:ni saye ambil dari salah satu blog abang senior (pnh jd cikgu saye kat MATRI,Perlis)..
asif tidak mencoretkan artikel sendiri..coretan yang amat menarik..bacelah:)..ade edit sikit2:) moga sama-sama ambil manfaat...


Facebook atau FB, telah menjadi satu kegilaan bagi manusia dewasa ini.

Fenomena FB mulai mewarnai kehidupan penggunaan alam maya dan sesawang 6 tahun yang lalu, dan diasaskan oleh seorang remaja yang masih muda ketika itu.

Mark Zuckerberg adalah seorang mahasiswa Universiti Havard yang mencipta laman social ini. Facebook adalah merupakan satu sistem jaringan sosial yang beliau cipta bertujuan untuk mengeratkan lagi hubungan sesama pelajar di Universiti Havard.

Namun ini berkembang dengan pesatnya, apabila ia dikomersialkan untuk umum.

Facebook telah menjadi fenomena di seluruh dunia dan dikatakan sudah mempunyai 500 juta pengguna dan menjadikan pengasasnya billionair termuda di dunia.

Baru- baru ini, Mark Zuckerberg dikatakan mempunyai kekayaan sebanyak 6.9billion USD, mengalahkan pengasas Apple yang telah lama dalam industri. (Forbes)

Majalah Time telah mengiktiraf Zuckerberg dalam ranking ke 52 daripada 101 tokoh sebagai antara ‘tokoh paling berpengaruh dunia 2008, iaitu sebaris dengan nama besar Barrack Obama dan Dalai Lama? Inilah impak facebook.


Filem The Social Network

Dan, terkini saya dapat tahu bahawa akan ditayangkan sebuah filem berkisar FB ini. The Social Network merupakan sebuah kisah benar mengenai pengasas Social Network terkenal di dunia iaitu Mark Zuckerberg pengasas Facebook, yang diarahkan oleh David Fincher(pengarah Panic room, dan Zodiac).

Filem ini bakal ditayangkan di seluruh Malaysia pada 2 Disember 2010 ini.

Mungkin filem ini akan mendedahkan bagaimana facebook ini berkembang daripada sebuah bilik kecil di Universiti Harvard sehinggalah sekarang yang mempunyai lebih 500 juta pengguna aktif di seluruh dunia.

Di Malaysia sahaja, pengguna facebook adalah seramai 7 juta orang.

Sebenarnya tiada apa yang ingin saya coretan banyak tentang si pengasas ini. Cuma saya hendak ajak kita sama-sama melihat FB dari sudut yang berbeza.


Ketagihan FB

Hari ini, rata-rata kanak-kanak, remaja, hatta orang dewasa semuanya memiliki akaun facebook.

Bayangkan, di Malaysia sahaja terdapat 7 juta orang mempunyai akaun tersebut. ( Sangat banyak!)

Dan banyak aktiviti-aktiviti yang dilakukan oleh mereka-mereka yang mempunyai FB ini.

Ada yang menggunakannya, berkongsi maklumat, bertukar-tukar gambar, mencari rakan-rakan lama, melakukan hebahan maklumat, melakukan servis perkhidmatan, memberi komentar gambar yang dipostkan, menyatakan status diri dan sebagainya.

Namun, kita dapati ramai yang sudah mengalami ketagihan FB.

Ya, ketagihan FB ini mulai melanda semua orang.

Di rumah, dipejabat kerajaan, di universiti, ditempat awam, dikedai yang mempunyai kemudahan WIFI, dan di serata tempat.

Dan jika, kita lihat ramai yang akan membuka FB ini.
Betulkah pemerhatian dan pengamatan saya?

Apa tanda anda ketagihan FB?

(1) Jika melayari internet, laman sesawang FB merupakan laman yang pertama yang akan anda buka.

(2) Anda akan rasa tidak selesa jika tidak dapat menghadap FB ini untuk tempoh satu hari. Rasa gelisah, tidak tenang dan menggeletar seluruh jiwa dan raga.

(3) Anda mampu menghadap laptop, atau computer berjam-jam lamanya hanya dengan FB

(4) Anda terlupa untuk melakukan kerja-kerja lain, seperti assignment kuliah, tugasan daripada boss dan sebagainya sehingga mutu kerja dan produktiviti merudum.

(5) Bagi jiwa dan hati anda, tanpa FB anda akan rasai suatu kehilangan dalam kehidupan.

Sama-sama kita check diri kita, adakah kita begitu?

Kelalaian FB

Secara peribadi, FB ini jika disalahertikan dan disalahgunakan ia akan membawa kepada kemudaratan, kelalaian dan kealpaan.

Tanda-tanda kita dalam kelalaian ketika menggunakan FB :

(1) Ibadah harian kita semakin tumpul, dan kita leka serta habiskan masa banyak dengan FB

(2) Ketika azan berkumandang di udara, ketika itu kita tiada keupayaan untuk berhenti daripada melayari FB dan terus leka dibuai indah bersama alam ke”facebook”an.

(3) Berjam-jam masa dan detik kita dihabiskan untuk menjelajahi alam FB, dan kita semakin seronok dan sayang kepada FB

(4) Kita semakin jarang membuka Al-Quran yang menjadi penguat ruhani kita. Jika dahulu, sempat menghadap Al-Quran setiap hari, kini kita semakin jauh daripada ruh Al-Quran.

(5) Zikrullah yang harus menemani kehidupan kita bergantian, dengan FB sebagai peneman hidup yang akrab.

(6) Assignment kuliah yang diberikan pensyarah, gagal disiapkan tepat pada masanya. Dateline terlepas dan berasalan bahawa : “ Saya sibuk dan tidak sempat.”

(7) Dengan FB, kita leka bersembang dan berbicara tanpa arah tujuan sehingga jiwa kita terasa kekosongan dan lebih parah jika teman bersembang kita itu berlawanan jantina.

(8) Budaya kutuk mengutuk, usik mengusik berlawanan jantina, berbincang tanpa asas kemanfaatan dan sebagai mendominasi aktiviti harian kita.

(9) Gambar-gambar yang dishare, ditag dan dikomen lebih banyak membawa kepada kemudaratan, menuju ke arah penyebaran dosa dan maksiat.

Dan, banyak lagi jika disenaraikan. Dan saya yakin anda sendiri mengetahuinya.
FB jika melalaikan, ia harus dinilai semula.

“Telah nyatalah kejayaan para Mukmin. Iaitu mereka yang di dalam solat mereka, khusyu’ mendirikannya. Dan mereka itu terhadap perkara-perkara yang melalaikan, mereka menghindarkannya”

[al-Mu'minun 23: 1-3]

Afwan saya sebut, gambar-gambar para wanita dan adik-adik remaja perempuan begitu mudah untuk dikenali, dilihat dan disedari melalui laman FB ini. Pernah saya sebut kepada para pelajar semasa sesi kuliah saya minggu lepas :

“ Siswi sekalian, jaga-jagalah dalam meletakan gambar anda di FB. Di sana terdapat mata-mata dan hati-hati yang sedang asyik menikmati – kecantikan dan keayunan- anda.”

Dan, apatah lagi jika gambar itu terdedah auratnya atau tidak sempurna penutupannya.

Ia sangat-sangat mengganggu jiwa.

Ia sedikit sebanyak memberi kesan dan calaran kepada kejernihan hati.

Mencorak keperibadian kita

Anda perasaan tak?

Bahawa, FB kepunyaan kita melambangkan keperibadian kita. Apa yang kita tulis, ungkapkan, bicarakan dan nyatakan adalah sifat kita sebenarnya.

Kekadang tanpa disedari, ada yang membuat penilaian dan memerhatikan kita melalui “wajah” facebook kita.

Ia seolah-olah menampakan sisi gelap, sahsiah diri kita dan perangai sebenar kita.


Bijak dalam mengendalikan aplikasi FB

Saya mencadangkan kepada anda yang telah memiliki akaun FB agar benar-benar membuat penilaian terhadap corak penggunaan anda dalam aplikasi FB ini. – Soal diri anda?

Sepanjang tempoh anda membuka dan mendaftar akaun FB, apakah manfaat yang telah anda perolehi?
Apakah yang telah anda buat dengan menggunakan FB ini, dalam menyalurkan kebaikan kepada masyarakat di sekeliling anda?
Adakah FB ini telah memberikan seribu kebaikan atau telah memberi seribu keperitan kepada anda?

Atau, bagaimana?

Saya mencadangkan, - setelah hampir setahun memiliki FB – agar marilah sama-sama kita memanipulasikan aplikasi FB ini dengan berhemah, bijak, berakhlak dan dipenuhi dengan nilai-nilai dakwah. Anda mahu? – Begini :

1)- Setiap hari sebelum menggunakan atau membuka FB anda, perbaharui niat anda bahawa anda menggunakannya adalah untuk tujuan-tujuan kebaikan dan hanya kerana Allah SWT. Niatkan ia untuk mewujudkan suatu komuniti masyarakat alam maya yang baik, harmoni dan soleh. Apabila berniat kerana Allah SWT, sudah tentu segala bentuk amalan yang akan kita lakukan – akan mencenderung kepada amalan-amalan yang Allah SWT cintai dan gemari sahaja.

2)- Hiasi dinding atau wall FB anda dengan petikan-petikan maksud yang diambil daripada Al-Quran dan Hadis. Atau boleh juga sebarkan mutiara kata yang pernah diungkapkan oleh para ulama-ulama muktabar, warak, soleh dan jernih hatinya. Saya yakin – hati kita akan tersentuh. Ruh motivasi tertingkat dan masyaAllah – rasa dekat dan hampir dengan Allah SWT. ( Bayangkan semua dinding FB anda dan rakan anda semuanya sebegitu – MasyaAllah fenomena yang sangat baik dan terwujudnya biah FB yang soleh)

3)- Kongsikan link-link blog atau website yang menarik, berilmu dan mendidik bersama rakan-rakan FB anda. Berikan komentar dan nyatakan pandangan anda tentangnya.- Wujudkan perbincangan, bertukaran pandangan dan sembang-sembang tarbawi di dalamnya. Saya yakin, kita akan perolehi banyak ilmu, perkongsian, pengetahuan dan pengalaman yang menarik.

4)- Berkongsikan (muat turun/upload) video-video berkenaan Islam, ilmu-ilmu bermanfaat, info-info yang berguna dan isu-isu semasa yang akan membawa kepada kebaikan kepada semua orang. Saya lihat, video-video berkaitan sains dan dakwah Islam banyak dikongsikan oleh rakan-rakan saya di FB. Ceramah yang segar, hidup dan penuh sentuhan hati juga memberikan banyak kebaikan kepada saya. Antara tokoh-tokoh yang saya gemari seperti, Dr Zakir Naik, Khaleed Yasin, Yusof Estes, Ahmad Deedat dan ramai lagi. Di samping, tokoh-tokoh ceramah tempatan seperti Ustaz Azhar Idrus, dan sebagainya.

5)- Gunakan aplikasi “notes” untuk menghantar artikel atau catatan perkongsian berbentuk dakwah penulisan yang menarik. Kemudian, tandakan (tag) ia kepada rangkaian rakan-rakan yang ada. Tidak perlu panjang lebar, yang penting ia mampu mengajak rakan-rakan berfikir, bermuhasabah dan menilai diri.

6)- Cipta kumpulan atau group sendiri dan jemput (invite) rakan-rakan menyertainya. Cipta kumpulan yang boleh mewujudkan diskusi yang sihat dan perkongsian ilmu yang baik. Contoh kumpulan, kami cintakan Al-Quran, Kami menyokong Palestin, Kami sayangkan kebaikan dan sebagainya. Di sini, kita perlu menjaga adab-adab bertutur dan perhubungan komunikasi antara lelaki dan perempuan sesuai dengan objektif kumpulan yang kita ciptakan tersebut.

7)- Elakan menjatuhkan kredibiliti sebagai mukmin dan daie’ dengan bermain-main kuiz-kuiz yang tidak mendatangkan faedah. – Ramalan nasib, tilikan perasaan anda, penentuan jodoh, horoskop dan sebagainya. Hal ini adalah kerana keputusan kuiz tersebut akan terpapar di wall FB anda. – Nasihat saya, buangkan segala aplikasi third party seperti kuiz, permainan dan yang seumpama dengannya. Biasanya, - sesiapa yang terbiasa dengan perkara sebegini akan terpinar dan tersihir sehingga dihinggap dengan suatu perbuatan iaitu “ketagih”. Ketagihan dengan FB, maka berhati-hatilah.

8) – Promosikan atau iklankan program-program, aktiviti-aktiviti, kem-kem, ceramah-ceramah dan sebagainya – untuk diperpanjangkan kepada rakan-rakan di FB. Letakan makluman ringkas, seperti tarikh, tempat, objektif program, individu yang terlibat, yuran dan intipati program, Boleh cipta event ini untuk manfaat bersama. InsyaAllah.

9)- Berhati-hati dengan setiap apa yang ada tulis, lakarkan, panjangkan dan lakukan di dalam FB. Bimbang sekiranya tidak peka, kita akan terjerumus ke dalam lembah dosa tanpa sedar.

10)- Mengawal penggunaan FB dengan bijak dan mengutamakan apa yang utama dalam kehidupan. Seorang pengguna alam maya yang baik dan terurus kehidupannya, ialah seorang pengguna yang mampu menghadkan masa penggunaan FBnya dengan hal-hal yang boleh mendatangkan manfaat kepadanya. – Elakan daripada ketagihan yang melampau sehingga melupai daratan dan dunia realiti yang sebenarnya.

Firman Allah SWT yang bermaksud :

“ Telah nyatalah kejayaan para Mukmin. Iaitu mereka yang di dalam solat mereka, khusyu’ mendirikannya. Dan mereka itu terhadap perkara-perkara yang melalaikan, mereka menghindarkannya”

Surah al Mu’minun (23) : 1-3

Semoga perkongsian ini memudahkan kita dalam menggunakan FB dengan berpaksikan nilai-nila itarbawi yang mampu mendidik diri dan dimanfaatkan untuk sebarang dakwah kepada semua manusia.

Harapan, agar corak penggunaan FB diwarnai dengan unsur-unsur Islamik yang menyenangkan jiwa yang beriman, menggugahkan perasaan yang dipenuhi himmah dan membantu proses pembangunan keperibadian mukmin soleh.InsyaAllah.

0 comments:

القلب

1:42 PM Alshaqina Nana 0 Comments


Selamat pagi para penghuni syurga sekalian...
topik pada hari ini adalah HATI..
Ana sering tertanya-tanya pada diri sendiri mahupun pada kawan-kawan..
dimana sebenarnya hati???
adakah dijantung?
atau hati itu...hati yang kita belajar dalam science yg dikenali 'liver'

betul ke hati terletak di situ?
tapi kenapa...bila bercakap pasal hati...
tangan sentiasa kita letakkan pada dada???
....................................???

HATI..

setujukah anda kalau ana mengatakan bahawa HATI terbahagi kepada 4 bilik
'heart is divided into 4 chambers'
1/4 of the chamber is for PARENTS
1/4 is for HUSBAND or WIFE
2/4 is for RASULULLAH...
tapi....terdapat lagi kekurangan dalam hati kita...
dimana cinta ALLAH yang kita simpan untuknya...?

ketahuilah...cinta ALLAH itu tiada pembahagiannya...
ALLAH memerlukan keseluruhan hati kita untuknya..
Andai kita mencintai kedua ibu bapa kita...
cintailah mereka kerana Allah..
Andai kita mencintai seseorang yang kita cintai..
cintailah dirinya kerana Allah...
dan cinta Rasulullah itu yang terutamanya...
cinta kepada Rasulullah bererti cinta kita kepada Allah...

Namun...fenomena yang berlaku sekarang...
kita lebih cintai manusia lebih dari segala-galanya...
sehingga kita lupa tentang cinta kita terhadap kedua ibu bapa,
Rasulullah,mahupun terhadap Allah...nauzubillah....



Namun,ana begitu hairan...
jika ditanya....''jalan mana yang kamu pilih? syurga atau neraka?''
sudah semestinya kita akan menjawab ''syurga''
walhal selama ini...adakah yang kita lakukan selama ini adalah jalan yang membawa kita ke syurga??
fikir-fikirkanlah!...

Bercakap mengenai hati tadi..
semestinya hati itu memiliki kunci..

dan apa kunci tersebut???
milik siapakah kunci itu???
Ibarat sebuah rumah...rumah tanpa kunci...
agak sukar untuk kita dapat masuk ke dalam rumah tersebut...
dan kunci itu berkuasa membuka pintu rumah atau mengunci rumah tersebut..
begitu juga dengan hati..
sesungguhnya yg memiliki kunci hati itu hanyalah Allah...
Allah berhak membuka dan menutup hati sesiapa yang Dia kehendaki...
rumah kita...apabila didatangi seseorang yg kita tidak kenali...
apakah kita membenarkan ia masuk sesuka hati???
tak...takkan bukan...selagi kita tidak mendapat izin untuk membenarkan ia masuk..
begitu juga dengan hati...jika apa yg kita cintai..bukan kerana Allah...jadi kita izinkan 'beliau' masuk kedalam hati kita...
apa kata pemilik hati tersebut..?
kerana diberi masuk tanpa izin-Nya????
tepuk dada tanya iman!...istighfarlah kita....

* semua ini tidak merujuk kepada mana-mana kitab...cuma sekadar nukilan sebagai renungan...
andai nukilan ini didorong oleh nafsu...perbetulkanlah...sebenarnya misi utama hanyalah untuk MENCARI REDHA-NYA.

' Yang Baik Jadikan Teladan,Yang Buruk Jadikan Sempadan'



sabda Nabi '' jika buruk segumpal darah itu,maka buruklah seluruhnya,jika baik segumpal darah itu,maka baiklah seluruhnya,dan ketahuilah segumpal darah itu adalah HATI''

0 comments:

10 Disember

11:54 PM MUJTAHIDAH SOLEHAH 0 Comments

Bismillahirrahmanirrahim.
Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang =)

Fatayat Mukminat utk minggu ke-5 pembelajaran di apiumnp akan diteruskan..ila mardhotillah pastinya matlamat kita,ok? Ikhlaskan hati,sama2 kita mendekatkan diri kita kpd Allah.

Tarikh : 10/12/2010 (Jumaat)
Masa : 8.30 am
Tempat : Masjid Kampung Laut

Nama2 pentazkirah,harap bersedia;

Aqidah/Ibadah/Akhlak - Syuhadiah
Isu Semasa/Sirah - Noraziah
Wanita/Potret Mujahidah - Aimilea

PERHATIAN!
Buat makluman dan tindakan antunna,sila bawa buku 'Piawaian Hijab' utk dibedah bg manfaat kita bersama,insyaALLAH.

Jazakumullah atas keprihatinan antunna dalam memberi rohani kita makanannya,ameen.

0 comments:

kalau Allah tu Maha Baik,kenapa buat neraka?

1:23 AM deen khaleed 2 Comments

Renungan untuk kita bersama
Di sebuah negeri yang melaksanakan dasar 'Membangun Bersama Islam',kerap kali pihak berkuasa tempatan menjalankan pemeriksaan mengejut di premis-premis perniagaan dan kompleks beli-belah,untuk memastikan para pekerja di premis berkenaan menutup aurat.
Tak pasti berapa jumlah denda yang dikenakan kalau melakukan kesalahan,tapi selalunya mereka akan diberi amaran bagi kesalahan pertama,dan didenda jika didapati masih enggan mematuhi garis panduan yang ditetapkan.Biasanya dalam setiap operasi sebegini,seorang ustaz ditugaskan bersama dengan para pegawai pihak berkuasa tempatan.Tugasnya adalah untuk menyampaikan nasihat secara berhemah,kerana hukuman dan denda semata-mata tidak mampu memberi kesan yang mendalam.
Dalam satu insiden,ketika operasi yang dijalankan sekitar 2005,seorang gadis yang bekerja di salah satu lot premis perniagaan di Pasaraya Billion telah didapati melakukan kesalahan tidak menutup aurat.Maka dia pun kena denda la…setelah surat saman dihulurkan oleh pegawai PBT,ustaz ni pun bagi la nasihat, "..lepas ni diharap saudari insaf dan dapat mematuhi peraturan..peraturan ni bukan semata-mata peraturan
majlis perbandaran,tapi menutup aurat ni termasuk perintah Allah.Ringkasnya, kalau taat segala perintahNya,pasti Dia akan membalas dengan nikmat di syurga..kalau derhaka tak nak patuhi perintahNya, takut nanti tak sempat bertaubat, bakal mendapat azab di neraka Allah.Tuhan Maha Penyayang,Dia sendiri tak mahu kita campakkan diri ke dalam neraka…"

Gadis tersebut yang dari awal mendiamkan diri,tiba-tiba membentak
"Kalau Tuhan tu betul-betul baik, kenapa buat neraka? Kenapa tak boleh sediakan syurga je? Macam tu ke Tuhan Maha Penyayang?"Mungkin dari tadi dia dah panas telinga, tak tahan dengar
nasihat ustaz tu..dah la hati panas kena denda sebab dia tak pakai tudung..
Ustaz tu terkedu sekejap.Bahaya budak ni.Kalau biarkan je boleh rosak akidah dia.Setelah habis gadis tu membebel, ustaz tu pun jawab:"Dik, kalau Tuhan tak buat neraka,saya tak jadi ustaz.Berapa sen sangat gaji saya sekarang.Baik saya jadi tokey judi, atau bapa ayam..hidup senang,lepas mati pun tak risau sebab gerenti
masuk syurga…Mungkin awak ni pun saya boleh culik dan jual jadi pelacur. Kalau awak nak lari, saya bunuh je.Takpe, sebab neraka tak ada.Nanti kita berdua jumpa lagi kat syurga..Kan Tuhan tu baik?"
Gadis tu terkejut.Tergamak seorang ustaz cakap macam tu?Sedang dia terpinga-pinga dengan muka confused,ustaz tu pun jelaskan:"perkara macam tadi akan berlaku kalau Tuhan hanya sediakan syurga.Orang baik,orang jahat, semua masuk syurga..maka apa guna jadi orang baik?Jadi orang jahat lebih seronok.Manusia tak perlu lagi diuji sebab semua orang akan ‘lulus’ percuma. Pembunuh akan jumpa orang yang dibunuh dalam syurga..lepas tu boleh buat lagi kalau dia nak..takde siapa yang terima hukuman.Sebab Tuhan itu ‘baik’. Adakah Tuhan macam ni yang kita nak?Awak rasa, adil ke?" tanya ustaz.
"Ah…mana adil macam tu. Orang jahat takkan la terlepas camtu je.." rungut si gadis.
Ustaz tersenyum dan menyoal lagi:"Bila tuhan tak adil, boleh ke dianggap baik?"
Gadis tu terdiam.
Ustaz mengakhiri kata-katanya:"Adik,saya bagi nasihat ni kerana kasih sesama umat Islam.Allah itu Maha Penyayang,tapi Dia juga Maha Adil.Sebab tu neraka perlu wujud.Untuk menghukum hamba-hambaNya yang derhaka,yang menzalimi diri sendiri dan juga orang lain.Saya rasa awak dah faham sekarang. Kita sedang diuji kat atas dunia ni.Jasad kita bahkan segala-galanya milik Allah, maka bukan HAK kita untuk buat sesuka hati kita.Ingatlah:semuanya dipinjamkan olehNya,sebagai amanah dan ujian..semoga kita dapat bersabar dalam mentaati segala perintahNya,untuk kebaikan diri kita jugak...
Assalamu’alaikum."

2 comments:

Hati gelap

4:23 PM Afiqahm 0 Comments

Petikan penulisan ummu anas(cth bukunya bangkitlah anak-anakku)..

Moga Allah tunjuki sebaik-baik perkataan untuk menghuraikannya.

Tentu kalian telah sedia maklum, maksiat adalah lawan taat. Kita bicarakan di ruang ini dalam sudut amalan kita terhadap Allah.
Setiap diri mukmin sewajarnya berhati-hati dalam setiap langkahnya agar tidak terperangkap di dalam melakukan maksiat.
Kerana maksiat akan memberi kesan buruk dalam kehidupan dan merosakkan segala amalan;
  1. Tidak beroleh ilmu bermanfaat.Ilmu adalah cahaya yang Allah SWT letakkan ke dalam hati. Sedangkan maksiat memadamkan sinar ilmu.Imam Malik pernah menasihatkan Imam Syafie:"Saya mengetahui Allah telah meletakkan cahaya dalam hatimu. Jangan engkau padamkan dengan kegelapan maksiat."
  2. Sukar beroleh rezeki yang berkat.Pada hakikatnya ketakwaan seorang hamba akan membawa kepada kemurahan rezekinya. Sedangkan meninggalkan takwa akan mendorong kepada kefakiran dan kemiskinan sebenar.
  3. Kerunsingan dan kesepian hati.Hati seorang yang melakukan maksiat tiada kedamaian . Dipenuhi kerunsingan dan keresahan. Walau tertompok harta kekayaan kepadanya, tetap juga dia gelisah dan tidak merasai kebahagiaan.
  4. Mendapat banyak kesulitan.Orang yang tidak bertakwa dan sentiasa melakukan maksiat akan berhadapan dengan pelbagai kesukaran dan kebuntuan dalam urusan hidupnya.
  5. Kegelapan hati.Perbandingan ini menggambarkan hatinya tertutup dari beroleh dan menerima pertunjuk ke jalan kebenaran. Jika ditunjuki jalan kebenaran, hatinya menolak dan terus ingkar.
  6. Melemahkan hati dan badan.Kekuatan diri mukmin terletak pada hatinya yang sihat dan disinari cahaya kebenaran.Sedangkan hati yang bermaksiat, gelap, rosak dan lemah. Dari itu anggota badan orang yang bermaksiat juga terjejas kekuatannya. Telah terbukti sekian lama diri yang gagah tapi hati bermaksiat tidak dapat mengalahkan diri kerdil yang teguh dan taat hatinya.
  7. Kehilangan taat.Dosa dan maksiat yang dilakukan menghalang diri dari terus taat. Sekiranya sudah tiada ketaatan, terputuslah jalan-jalan kebaikan dalam diri seseorang.
  8. Memendekkan umur dan mengikis keberkatan.Umur seseorang dikurangi dan menjadi pendek jika keberkatan hidupnya berkurangan. Keberkatan umur itu pula terletak pada hati yang sihat dan baik. Bermakna hati yang hidup, memberi hayat pada jasad. Jika hati mati, hidup jasad juga tidak membawa erti yang baik.
Sedapatnya hindarilah maksiat. Dan berlaku taatlah kepada Rabbmu, agar sentiasa disianari kebaikan seperti yang diucapkan oleh Abdullah bin Abbas:

"Sesungguhnya kebaikan itu memberi cahaya kepada wajah, sinar pada hati, kelapangan pada rezeki dan kekuatan pada badan. Serta kecintaan ramai orang terhadap dirinya. Ada pun maksiat dan perbuatan buruk memberi warna hitam pada wajah, kegelapan dalam hati, kelemahan badan,kekurangan rezeki dan rasa benci orang ramai kepadanya."

Sehubungan dengan hal ini, renungilah cebisan kisah berikut;

Seorang ulama sufi bernama Ibrahim Adham telah didatangi seorang lelaki yang terlalu lama melakukan berbagai-bagai maksiat yang berat. Lelaki itu mengadu kepada Ibrahim Adham, “Aku seorang pendosa yang sukar dan tak mungkin dapat keluar dari lembah maksiat. Ajarlah aku sesuatu yang boleh menyelamatkan dan memberhentikan aku dari lembah maksiat.”

Ibrahim Adham menjawab: “Kalau kamu boleh berpegang dengan lima perkara ini, nescaya kamu dijauhkan dari dosa dan maksiat":
  1. Jika akan melakukan maksiat, cari jalan Allah tidak melihatmu.
  2. Jika akan membuat dosa, jangan sesekali makan rezeki Allah.
  3. Jika masih berbuat dosa, jangan tinggal di bumi Allah lagi.
  4. Jika malaikat maut datang mencabut nyawa sebelum taubat,
  5. Tolaklah dia dan jangan biarkan nyawa kamu dicabut.
  6. Jika tiba-tiba malaikat maut mencabut nyawamu ketika melakukan dosa dan kemudian malaikat Malik akan memasukkan kamu ke neraka, mintalah hidup lagi untuk bertaubat menampal dosa.

Orang itu berubah wajah menjadi pucat, terlalu takut dan menginsafi dosa-dosanya. Sejak hari itu, orang-orang yang mengenalinya, mendapati lelaki itu menjadi ahli ibadah yang terhindar dari perbuatan-perbuatan dosa.

Sebagai kesimpulan, iman yang terisi di hati kalian perlu sentiasa disuburkan.
Ianya akan menjadi pengawal kuat dan umpama cahaya menerangi semua sudut hidup kita. Nanti dosa terpadam dan hati hilang gelapnya.
Lalu terbit sinar terang yang menyuluh pemiliknya menghayun langkah di jalan kebenaran. Hinggalah seterusnya terbit hubungan dan ikatan yang kuat dengan Allah.
Di sinilah bermula langkah kepada jalan menuju kebahagiaan hakiki yang makmuran hidup insan sejagat.


Wallahu’alam.
Ummu Anas
p/s:sape nk bace artikel dye..minx kat sye ye:) smoga bermanfaat:)

0 comments:

aNTaRa kiTa

12:28 AM FiNdiNg tRuE LovEs~ 0 Comments

awan berarak megah penuh ceria
pohon melambai indahnya alam maya
kita bersama menggapai kejayaan
berganding bahu mara ke hadapan
walaupun kita berbeza usia rupa
pangkat dan harta mahupun rumpun bangsa
kita semua adalah sama saja
di sisi-Nya Allah yang Esa
* oh tiada berbeza jurang kita
antara kita adalah sama saja
nilai kita di sisi-Nya hanya taqwa
sebagai ukuran hidupan dunia
silturahim dibina ukhuwah yang di jaga
mekar teguh mewangi dan sempurna
berasaskan keimanan jalinan kemesraan
di bawah satu arah perjalanan
di timur jauh panorama terbentang
indah tropika mendamai suasana
hormati insan dengan kasih dan sayang
negara maju rakyat sejahtera
korus*

0 comments:

kEnaNgaN tEriNdaH

1:42 PM shabab al-Deen 0 Comments

0 comments:

Bukan masa tak cukup,kita yg perasan sibuk

9:03 PM deen khaleed 0 Comments

Setiap detik,setiap waktu,setiap masa
Sama lah tu vocab tiga-tiga


*Ambik mood dengar lagu bonamana-superjunior,,ehh tak tak Surah al-Asr bacaan Imam Al-Ghamidi

hmm..fikir lagi
masa-masa yang kita guna hari-hari ni kan
betul-betul ke kita guna?
ke kita pergunakan?
time kelas main-main
time rileks2 berangan mengarut-ngarut
time dengan kawan2 mengumpat ataupun main game yang buat tangguh solat
(time ni memang setan cucuk "alah..sabar la,nanti2 bukan nye mati terus sampai tak leh sembahyang)
time makan lupe bace doa makan,so slalu makan dengan setan.lalu kita pn bacalah bismillah mase tengah makan dengan harapan setan muntah balik
kalau time tension/sakit hati/tekanan melampau
~ambik earphone letak kat telinga pasang lagu kuat2 konon nak bagi tahi telinga cair
~cari kawan2 yg kelakar sebab boleh buat lawak konon bila ketawa tak ingat dunia apatah lagi akhirat boleh menyebabkan tension tu hilang
~jerit kuat-kuat lepas tension eh?(kacau privasi org lain ade lah)
~hentak segala jenis barang yg ada atas meja sebab tak fragile atau lain kali boleh beli lagi

Let's go through the 'love letter' aka Al-Quran
"dengan mengingati Allah hati akan menjadi tenang"
Surah 13:ayat 28

kalau tengok list tadi tu memang menyimpang habis dari ayat Dia
senarai akviti-aktiviti di atas macam nak kata
"lagi jauh aku dari Dia,lagi tak tension"
haa..tak nak mengaku lah tuuu..tapi kita fikirlah sama-sama

sebab tu lah kadang kita rasa makin lama hidup makin banyak koleksi dosa-dosa yg terkumpul
justeru dah lama hidup,dah banyak tahu buat,lagi banyak kena taubat
tapi kita selalu lupa nak taubat sebab selalu perasan bagus
jangan perasan bagus
jangan perasan baik
jangan peraan suci
dan paling penting jangan perasan tuhan
sebab title hamba tu selama-lamaya kita punya
so..kita kena lah buat perangai hamba..ok? ok.

0 comments:

healing...

12:13 PM Afiqahm 0 Comments

moga Allah bersama hati-hati kita bila ditimpa bahaya & musibah..

This lyrics can give a thousand meaning...what goes up..must come down..

what you give..you will gain back..

healing yourself,when there is no one to..sama- kita dekatkn diri kpdNYA..

P/S:ni k.Aisyah Muslan bg...moga sama2 dapat manfaat:)

0 comments:

simple quests

3:07 PM T_T 0 Comments

jom main kuiz..hayya2!!!

1. yg mana satu lbh buat anda excited? azan or bunyi hp tanda ada call dr org tersayang?

a) azan la. xsabar kot nak jumpa tuhan. aku nak berhubung terus dgn Dia tanpa perantaraan.

b) err...bunyi hp...sebab...err...entah. automatik je rasa excited. org tersayang yg call kan. xkan xde perasaaan. bila dgr azan...err...rasa malas plk...

c) rasa biasa je dua-dua. aku memang tak ada perasaan.


2. mana satu lbh buat anda rasa cuak? lambat solat or lambat pergi interview kerja yg mmg anda nak sgt2?

a) lambat solat. itu interview plg penting. kalau xpass, kat akhirat nanti...aisy, paham-paham je la.

b) err..aku jujur ni, jaut kat sudut hati, aku lagi cuak kalau lambat pergi interview kerja. err..sebab aku dah biasa solat lambat. lagipun waktu solat kan panjang.

c) depends. kalau aku tgh dlm mode insaf, aku cuak solat lambat2 ni. takut malaikat izrail dtg menjemput before sempat solat tp kalau aku dlm mode biasa-biasa je, aku lagi cuak lambat interview kot. sekali seumur hidup je peluang interview tu dtg. mana boleh buat silap.


3. mana satu boleh buat anda berubah dr sedih jadi tenang? baca al-Quran or love letter yg penuh dgn kata-kata perangsang?

a) al-Quran. aku tau kalam Allah tu pasti. kata-kata manusia belum tentu ikhlas dr hati.

b) betullah buat aku serba salah. aku terpaksa jujur lagi sekali. aku memang suka baca love letter. rasa macam ada orang sayang n support aku. rasa macam confident je. aku xmaster bahasa arab. kadang-kadang aku baca al-Quran aku xfaham. terjemahannya pun aku macam blur-blur lagi.

c) depends. kadang-kadang aku dengar je ayat al-Quran rasa macam hati ni dah terubat. kadang-kadang tak rasa apa-apa. love letter? aku xpnah dpt, mana aku tau.


4. mana satu lebih selalu meniti kat bibir anda? zikir or lagu-lagu manusia?

a) zikir. hanya dengan mengingati Allah, hati akan menjadi tenang.

b) lagu manusia. eh, bukan aku sorang macam tu kan? nak release tension sekali-sekala tak boleh ke? kalau aku zikir...err..aku ngantuk.

c) kalau aku takut jalan sorang2, jangan kata zikir, semua ayat al-Quran aku baca. kalau tgh leka, biasa lah, well, remaja kan. bila lagi nak enjoy? xkan dah tua-tua baru nak melalak nyanyi lagu underground, lagu hindustan semua tu kot.


5. mana satu lebih buat anda kagum n terasa nak puji banyak-banyak? kehebatan manusia or kekuasaan Allah?

a) kekuasaan Allah for sure. manusia tu kan makhluk Allah juga. mana boleh nak puji lebih dari Pencipta.

b) luas betul skop. ok, aku mengaku, kalau aku nampak Bill Gate, aku mesti puji dia melangit sebab bagi aku dia hebat tapi aku memang jarang ucap Subhanallah, Allahuakbar bila aku baca buku sains, pasal sel, segala bagai even semua tu tanda kekuasaan Allah. lupa kot.

c) aku selalu ucap tahmid,tasbih n takbir masa dengan kawan-kawan yg siqah-siqah. masa dgn kawan-kawan biasa, aku senyap je. nanti orang kata aku bajet alim plk.

  
6. mana satu lebih buat anda rasa marah? orang hina nabi anda sampai satu dunia tahu or orang hina diri anda depan orang ramai?

a) aku xkisah orang nak kata apa pasal aku tp jgn sekali-kali hina Nabi Muhammad S.A.W. Allah je tau betapa aku sayangkan baginda. betapa aku bersyukur sebab Allah utuskan baginda ke dunia ni.

b) mestilah marah kalau orang hina nabi tapi err...apa je aku dah buat utk tnjk aku marah? aku rasa kalau aku yg kena hina dpn ramai org, aku dah belasah org yg hina aku tu. takpun aku balas balik je la dgn kata2 yg lebih power.

c)  aku xtau.


7. mana satu yg lebih buat anda berusaha lebih gigih? janji Allah or janji manusia?

a) janji Allah. no doubt.

b) again, soalan ni buat aku serba salah. aku rasa aku lbh berusaha bila parents aku offer kereta kalau aku dpt straight A's SPM dpd berusaha utk buat amalan-amalan sunat wpon aku tau Allah dah janji ganjaran yg banyak jiddan.

c) kalau aku baru lepas dgr tazkirah, aku lebih berusaha untuk kejar janji Allah. iman aku pun ada turun naik la.


cukup la 7 soalan dulu. xde skema jwpn disediakan. biarlah cuma Allah n diri anda sndri tau apa jwpn yg anda pilih. muhasabah la, try to look into ourselves, puas hati ke kita dgn jwpn2 tu? kalau semua jwpn anda adlh A, alhamdulillah tp harap, buktinya bkn cuma kata-kata. buktikan juga dgn perbuatan yg ikhlas hanya kerana-Nya. may Allah bless us always. 

0 comments:

Talib al Habib " Tasbih - the Seedlings of Paradise

11:26 PM hanun 2 Comments

2 comments:

Sibuk ye??

8:42 PM MUJTAHIDAH SOLEHAH 2 Comments

لا اله الا الله محمد رسول الله

Salam rindu dan mahabbah ana layangkan buat sahabat2 majmuah 9.. Antunna sekarang makin byk kerja ye? Makin penuh waktunya ye? walaupun untuk berehat sebentar..seolah2 spt tiada ruang..gitu ye? Ana cuma berharap..sebenarnye ana wakil je ni..wakil pada siapa? Teruskan membaca..nanti antunna akan dapat tau siapakah gerangannya..



Ana berharap..kesibukan antunna ini tidak melalaikan antunna daripada mengingati ALLAH.. tidak lupa tuntutan kita sbg hamba utk mentaati-NYA..



Ana berharap..kesibukan ini tidak memalingkan kita daripada tujuan asal kita dihidupkan di dunia yg sementara ini..yg akan musnah jua di akhir penghidupan yg fana ini.. HIDUP SEBAGAI SATU IBADAH..



Ana berharap..antunna jadikanlah kesibukan ini sbg bermanfaat utk diri dan memanfaatkan org sekeliling..org lain..DEMI ISLAM..UNTUK ALLAH..dan sbg umat Nabi Muhammad S.A.W. .. Ingat x Nabi sgt menyayangi umatnya?? ^_^



"Sesungguhnya solatku,ibadahku,hidupku dan matiku hanyalah untuk ALLAH,Tuhan seluruh alam" (Surah Al-An'am,ayat 162)



Kita datang dari ALLAH..dan akan kembali kepada ALLAH jua..kan? Maka,kehidupan kita juga kenalah ada kaitan dgn ALLAH..



Ana asifah 'ala kulli hal.. "Dan tetaplah memberi peringatan,kerana sesungguhnya peringatan itu bermanfaat bagi orang-orang mukmin" (Surah Az-Zariyat,ayat 55)



Tulisan ini hanyalah cebisan peringatan buat kita renungi sebentar..muhasabah diri..pastikan kita ada waktu sendiri dgn Pencipta kita.. Basahkanlah lidah kita dgn zikrullah dan kata2 bermanfaat..Gemerlapkan hati kita dgn cinta ilahi dan ilmu..Hiasi diri kita dgn buah amal dan akhlak..serta tidak lupa,TAQWA yg perlu kita raih..



Moga REDHA ALLAH mengiringi stp amal perbuatan kita..ameen..

2 comments:

maaF....

5:30 PM shabab al-Deen 0 Comments

setiap orang melakukan kesilapan sama ada sengaja atau tidak sengaja, sama ada sedar atau tidak..
maafkan lah diri sendiri dan orang lain..

0 comments:

Nama Pentazkirah

12:35 PM MUJTAHIDAH SOLEHAH 4 Comments

Fatayat Mukminat berikutnya,bertarikh 30 nov 2010:

Aqidah/Ibadah/Akhlak -Izzah Farhanah
Isu Semasa/Sirah -Noraziah a.k.a azie
Wanita/Potret Mujahidah -Aimilea

Jazakumullah..

4 comments:

Ubat Jiwa Kacau

11:25 AM T_T 0 Comments

Pada suatu ketika, seorang lelaki bertemu sahabat Rasulullah SAW, Abdullah ibn Masud dan berkata: “Wahai Ibn Masud, nasihatilah aku dengan sesuatu yang dapat meredakan kegelisahanku. Buat masa ini, jiwaku tidak tenteram, fikiranku kusut, tidurku tidak nyenyak dan seleraku hilang.”

Abdullah menjawab: “Bawalah hatimu mengunjungi tiga tempat, pertama, ke tempat orang membaca Al-Quran tidak kira sama ada kamu ikut membacanya atau kamu sekadar mendengar bacaan orang lain.

“Kedua, kamu menghadiri majlis pengajian yang mengingatkan kamu kepada Allah.

“Ketiga, kamu mencari satu waktu sunyi. Contohnya, pada waktu malam, dan ketika itu kamu bangun melaksanakan ibadah kepada Allah serta memohon kepada-Nya agar diberikan ketenangan dan kedamaian hati kepadamu.

“Jika selepas melakukan semua ini jiwamu masih juga tidak tenteram, mintalah kepada Allah agar digantikan hatimu dengan hati yang lain kerana hati yang kamu miliki sekarang ini bukannya hatimu.”


Lelaki itu pun kembali ke rumahnya dan terus mengambil wuduk dan membaca al-Quran dengan penuh khusyuk. Selesai membaca al-Quran, didapati jiwanya berubah menjadi tenang, fikirannya menjadi jernih dan kegelisahan yang selama ini melanda hatinya hilang sama sekali.

Jika kita bersolat dan berzikir dengan khusyuk, jantung berdenyut dengan kadar yang lebih rendah daripada biasa dan gelombang theta dalam otak meningkat dengan jelasnya.

Gelombang theta adalah gelombang otak yang wujud apabila seseorang berada pada saat yang sangat menenangkan, terutama ketika hampir terlena. Pada waktu itu ibadah kita meredakan tekanan dan menjadikan kita lebih tenang lagi ceria.

Semua itu akan memberi kesan positif kepada kesihatan jantung dan mampu menipiskan lemak yang menyelimuti pembuluh darah. Hormon stress yang bernama ‘cortisol’ juga sangat rendah di kalangan mereka yang beribadah dengan khusyuk.

Benarlah firman Allah bermaksud: “Ketahuilah, dengan berzikir kepada Allah hati akan tenang.” (Surah ar-Ra’d, ayat 28)




0 comments:

BuLetiN hArI iNi

9:30 AM Alshaqina Nana 1 Comments

Berita semasa: oleh  - mazni



bah (banjir): teempat famous yg selalunya banjir

  • paras sungai golok (sempadan thailand dan kelantan) 10.82 meter
  • kedah- kawasan rendah dan rata
sekarang ini terdapat banyak bencana yang telah berlaku sama ada dalam negara atau luar negara. cuba kita kaitkan dengan masyarakat kita pada hari ini. Yang menjadi masalah,bukan pada istilah masyarakat tu... tetapi apa yang telah berlaku dalam masyarakat kita.. Perhatikan...betapa banyak maksiat yang dilakukan oleh diri kita sendiri. Mungkin ini adalah satu amaran dari Allah terhadap hambanya supaya bartaubat dan jauhkan diri dari perkara-perkara yang dilarang.....wallahutaala a'lam...


Wanita : oleh Afiqah


 Wanita menurut pelbagai agama dan bangsa:

1. YUNANI
Kedudukan wanita pada masa ini hanyalah sebagai budak suruhan dan pelayan. Wanita bebas dalam arus syahwat dan nafsu hewani dengan menjadi pelacur. Akhirnya mereka mendapat tempat yang tinggi dan mulia di mana dibuat dongeng menjadi 'Dewa Cinta.' Mereka memandang rendah pada hubungan suami isteri hingga mereka bebas memilih lelaki yang ingin digaulinya secara terang-terangan tanpa perkahwinan.
2. ROMAWI
Lelaki mempunyai hak sepenuhnya terhadap isterinya hingga tahap berhak membunuh isterinya sendiri. Akhirnya para wanita pada zaman ini berani menyeret lelaki ke dalam arus perbuatan keji dan dosa. Mereka memandang baik tentang novel-novel porno. Urusan cerai menjadi sesuatu yang mudah hingga wanita zaman ini pernah menikah dengan lelaki sebanyak bilangan umurnya tanpa rasa beban dan malu. 
3. PARSI
Undang-undang pada masa ini menzalimi hak wanita dan menimpakan hukuman yang berat walaupun kesalahannya ringan. Hukumannya berbentuk sembelihan yang sangat kejam. Perempuan yang haid akan diusir dari tempatnya jauh dari kota dan tidak dibenarkan berhubungan dengan mereka. Lelaki pula bebas dengan hawa nafsunya dan dianggap raja semata-mata kerana dia seorang lelaki.
4. CINA
Masayarakat Cina dahulunya hidup dalam kerosakan dan kebinatangan. Mereka berzina tanpa rasa malu, sehingga banyak anak-anak yang dilahirkan tanpa diketahui siapa bapanya. Kaum wanita hanya menunggu perintah tanpa menolak . Anak perempuan tidak dapat mewarisi harta bapanya walaupun sedikit. Wanita dianggap racun yang merosak kebahagian dan harta keluarga.
5. INDIA
Wanita dianggap sebagai budak suruhan bagi ayah,suami dan anak-anaknya. Wanita dianggap sumber kesalahan dan penyebab kemunduran akhlak dan mental. Wanita diharamkan dalam hak-hak pemerintahan dan warisan. Wanitanya tidak diberi hak hidup setelah suaminya mati sehingga dia harus mati dihari kematian suaminya dan dibakar hidup-hidup dalam satu tempat pembakaran.
6.YAHUDI
Wanita pada masa ini makhluk yang rendah dan hina ibarat barang tak berharga yang dapat dibeli di pasar-pasar. Mereka menuduh wanitalah salah satu pintu jahannam dan membawa kepada dosa. Mereka beranggapan wanita laknat kerana telah menggoda Adam. Wanita dalam haid dianggap najis dan dilarang memasuki rumah. Wanita disetubuhi sebagai satu upacara ibadah yang suci dan zina dianggap sebagai bentuk taqarrub diri kepada tuhan mereka.
7. NASRANI
Menganggap wanita sebagai biang kemaksiatan,akar kejahatan dan dosa, mala petaka bagi keluarga dan rumahtangga serta membawa musibah. Bersetubuh dengan wanita adalah najis walaupun telah bernikah sehingga memandang bahawa hidup sebagai biarawati ( tidak kahwin) adalah tanda luhirnya akhlak seseorang. Cerai tidak dibenarkan dalam agama mereka sekalipun sudah sampai tahap saling membenci dan berjauhan antara suami isteri. Maka terjadilah peluang saling mengkhianati antara suami isteri tersebut.
8. ARAB JAHILIYYAH
Lelaki boleh menyerahkan isterinya kepada orang lain. Sekumpulan lelaki boleh menggauli seorang perempuan.Semua ini bertujuan semata-mata untuk mendapatkan anak berketurunan bangsawan. Marah dan kecewa jika mendapat anak perempuan seakan-akan ditimpa musibah maka anak tersebut akan dikuburkan hidup-hidup. Ini bertujuan untuk menjaga kehormatan dan takut mendapat aib kerana mereka adalah ahli tempur dan perang. Mereka akan mendapai aib dan hina jika menyerahkan anak-anak perempuan mereka untuk menebus tawanan perang
9. ISLAM
Siapa tidak pernah mendengar kisah Saidatina Khadijah, sayyidah wanita sedunia pada zamannya. Saidatina Aisyah isteri dan penghulu anak-anak Adam, guru bagi kaum lelaki. Hafshah, wanita penjaga Al-Quran.Ummu Salamah, mujahidah pertama memasuki Madinah. Zainab Binti Jahsy, Ummahatul Mukminin termulia dalam hal wali. Zainab Al-Kubra penebus suaminya. Fatimah Az-Zahra, Ummul Mukminin dan sayyidah wanita seluruh alam pada zamannya.
KESIMPULAN
Istimewanya kau wanita dalam agamamu. Kita tidak akan kenal nama-nama wanita terkenal di atas dalam mana-mana lipatan sejarah sekalipun kecuali dalam sirah Islam. Wanita yang mendapat gelaran dan darjat di sisi agama dan umat Islam. Berikan agama manapun, takkan kita ketemu wanita mulia kecuali dalam Islam.
- Artikel iluvislam.com

Ibadah : Hanun



Mengapa pentingnnya solat diawal waktu?
Setiap peralihan waktu solat sebenarnya menunjukkan perubahan tenaga alam ini yang boleh diukur dan dicerap melalui perubahan warna alam. Fenomena perubahan warna alam adalah sesuatu yang tidak asing bagi mereka yang terlibat dalam bidang fotografi.

  • Waktu Subuh

Pada waktu Subuh alam berada dalam spektrum warna biru muda yang bersamaan dengan frekuensi tiroid yang mempengaruhi sistem metabolisma tubuh.

Jadi warna biru muda atau waktu Subuh mempunyai rahsia berkaitan dengan penawar/rezeki dan komunikasi. Mereka yang kerap tertinggal waktu Subuhnya ataupun terlewat secara berulang-ulang kali, lama kelamaan akan menghadapi masalah komunikasi dan rezeki.
Ini kerana tenaga alam iaitu biru muda tidak dapat diserap oleh tiroid yang mesti berlaku dalam keadaan roh dan jasad bercantum (keserentakan ruang dan masa) – dalam erti kata lain jaga daripada tidur. Disini juga dapat kita cungkil akan rahsia diperintahkan solat diawal waktu.
Bermulanya saja azan Subuh, tenaga alam pada waktu itu berada pada tahap optimum. Tenaga inilah yang akan diserap oleh tubuh melalui konsep resonan pada waktu rukuk dan sujud. Jadi mereka yang terlewat Subuhnya sebenar sudah mendapat tenaga yang tidak optimum lagi.
  • Waktu Zuhur

Warna alam seterusnya berubah ke warna hijau (isyraq & dhuha) dan kemudian warna kuning menandakan masuknya waktu Zohor. Spektrum warna pada waktu ini bersamaan dengan frekuensi perut dan hati yang berkaitan dengan sistem penghadaman. Warna kuning ini mempunyai rahsia yang berkaitan dengan keceriaan. Jadi mereka yang selalu ketinggalan atau terlewat Zuhurnya berulang-ulang kali dalam hidupnya akan menghadapi masalah di perut dan hilang sifat cerianya.. Orang yang tengah sakit perut ceria tak ?
  • Waktu Asar

Kemudian warna alam akan berubah kepada warna oren, iaitu masuknya waktu Asar di mana spektrum warna pada waktu ini bersamaan dengan frekuensi prostat, uterus, ovari dan testis yang merangkumi sistem reproduktif. Rahsia warna oren ialah kreativiti. Orang yang kerap tertinggal Asar akan hilang daya kreativitinya dan lebih malang lagi kalau di waktu Asar ni jasad dan roh seseorang ini terpisah (tidur la tu ..). Dan jangan lupa, tenaga pada waktu Asar ni amat diperlukan oleh organ-organ reproduktif kita
  • Waktu Maghrib

Menjelang waktu Maghrib, alam berubah ke warna merah dan di waktu ini kita kerap dinasihatkan oleh orang-orang tua agar tidak berada di luar rumah. Ini kerana spektrum warna pada waktu ini menghampiri frekuensi jin dan iblis (infra-red) dan ini bermakna jin dan iblis pada waktu ini amat bertenaga kerana mereka resonan dengan alam. Mereka yang sedang dalam perjalanan juga seelok-eloknya berhenti dahulu pada waktu ini (solat Maghrib dulu la .) kerana banyak interferens (pembelauan) berlaku pada waktu ini yang boleh mengelirukan mata kita. Rahsia waktu Maghrib atau warna merah ialah keyakinan, pada frekuensi otot, saraf dan tulang.
  • Waktu Isyak

Apabila masuk waktu Isyak, alam berubah ke warna Indigo dan seterusnya memasuki fasa Kegelapan. Waktu Isyak ini menyimpan rahsia ketenteraman dan kedamaian di mana frekuensinya bersamaan dengan sistem kawalan otak. Mereka yang kerap ketinggalan Isyaknya akan selalu berada dalam kegelisahan. Alam sekarang berada dalam Kegelapan dan sebetulnya, inilah waktu tidur dalam Islam. Tidur pada waktu ini dipanggil tidur delta dimana keseluruhan sistem tubuh berada dalam kerehatan.
Selepas tengah malam, alam mula bersinar kembali dengan warna putih, merah jambu dan seterusnya ungu di mana ianya bersamaan dengan frekuensi kelenjar pineal, pituitari, talamus dan hipotalamus. Tubuh sepatutnya bangkit kembali pada waktu ini dan dalam Islam waktu ini dipanggil Qiamullail.
Begitulah secara ringkas perkaitan waktu solat dengan warna alam. Manusia kini sememangnya telah sedar akan kepentingan tenaga alam ini dan inilah faktor adanya bermacam-macam kaedah meditasi yang dicipta seperti taichi, qi-gong dan sebagainya. Semuanya dicipta untuk menyerap tenaga-tenaga alam ke sistem tubuh.
Kita sebagai umat Islam sepatutnya bersyukur kerana telah di’kurniakan’ syariat solat oleh Allah s.w.t tanpa perlu kita memikirkan bagaimana hendak menyerap tenaga alam ini. Hakikat ini seharusnya menginsafkan kita bahawa Allah s.w.t mewajibkan solat ke atas hambanya atas sifat pengasih dan penyayang-Nya sebagai pencipta kerana Dia tahu hamba-Nya ini amat-amat memerlukannya. Adalah amat malang sekali bagi kumpulan manusia yang amat cuai dalam menjaga solatnya tapi amat berdisiplin dalam menghadiri kelas taichinya .

1 comments:

SEMINIT SAJA

11:34 AM hanun 0 Comments

SEMINIT SAJA

Betapa besarnya nilai wang kertas bernilai RM1 apabila dibawa ke masjid
untuk disedekahkan; tetapi betapa kecilnya kalau dibawa ke Mall untuk dibelanjakan!

Betapa lamanya melayani Allah selama lima belas minit namun
betapa singkatnya kalau kita melihat filem.

betapa sulitnya untuk mencari kata-kata ketika berdoa (spontan) namun
betapa mudahnya kalau mengata atau mengumpat
tanpa harus berfikir panjang-panjang.

Betapa asyiknya apabila pertandingan bola dipanjangkan waktunya namun
kita mengeluh ketika khutbah di masjid lebih lama sedikit daripada biasa.

Betapa sulitnya untuk membaca satu helai Al-qur'an tapi
betapa mudahnya membaca 100 halaman dari novel atau majalah yang laris.

Betapa beria-ia orang untuk duduk di depan dalam pertandingan atau konsert namun
lebih senang berada di saf paling belakang ketika berada di Masjid

Betapa Mudahnya membuat 40 tahun dosa demi memuaskan nafsu berahi semata, namun
alangkah sulitnya ketika menahan nafsu selama 30 hari ketika berpuasa.

Betapa sulitnya untuk menyediakan waktu untuk solat 5 waktu; namun
betapa mudahnya menyesuaikan waktu dalam sekejap pada
saat terakhir untuk event yang menyenangkan.

Betapa sulitnya untuk mempelajari erti yang terkandung di dalam al qur'an; namun
betapa mudahnya untuk mengulang-ulangi gosip yang sama kepada orang lain.

Betapa mudahnya kita mempercayai apa yang dikatakan oleh surat khabar namun
betapa kita meragui apa yang dikatakan oleh Kitab Suci Al-Quran.
Betapa Takutnya kita apabila dipanggil Boss dan cepat-cepat menghadapnya namun
betapa kita berani dan lamanya untuk menghadapNya saat kumandang azan bergema.

Betapa setiap orang ingin masuk syurga seandainya tidak perlu untuk percaya atau
berfikir,atau mengatakan apa-apa,atau berbuat apa-apa.
Betapa kita dapat menyebarkan seribu
kelucuan melalui e-mail, dan menyebarluaskannya dengan FORWARD seperti api; namun
kalau ada e-mail yang isinya tentang Allah betapa seringnya kita ragu-ragu, enggan membukanya dan menyebarkannya,
serta terus klik pada icon
DELETE .

ANDA TERTAWA ...? atau ANDA BERfIKIR-fIKIR. ..?
Sebar luaskanlah & bersyukurlah
kepada ALLAH, YANG MAHA ESA,PENGASIH
DAN PENYAYANG
.
Apakah tidak lucu apabila anda tidak memFORWARD pesan ini. Betapa banyak
orang tidak akan menerima pesan ini, kerana anda tidak yakin bahawa mereka
masih percaya akan sesuatu?

DI AMBIL DR www.iluvislam.com..

0 comments:

SURAT CINTA dari Allah SWT

3:19 PM fastabiqul khairat 0 Comments


Saat kau bangun pagi hari, AKU memandangmu dan

berharap engkau akan berbicara kepada KU, walaupun

hanya sepatah kata meminta pendapatKU atau bersyukur

kepada KU atas sesuatu hal yang indah yang terjadi
dalam hidupmu hari ini atau kemarin ......

Tetapi AKU melihat engkau begitu sibuk mempersiapkan
diri untuk pergi bekerja .......

AKU kembali menanti saat engkau sedang bersiap, AKU
tahu akan ada sedikit waktu bagimu untuk berhenti dan
menyapaKU, tetapi engkau terlalu sibuk .........

Disatu tempat, engkau duduk disebuah kursi selama lima
belas menit tanpa melakukan apapun. Kemudian AKU
Melihat engkau menggerakkan kakimu. AKU berfikir
engkau akan berbicara kepadaKU tetapi engkau berlari
ke telephone dan menghubungi seorang teman untuk
mendengarkan kabar terbaru.

AKU melihatmu ketika engkau pergi bekerja dan AKU
menanti dengan sabar sepanjang hari. Dengan semua
kegiatanmu AKU berfikir engkau terlalu sibuk
mengucapkan sesuatu kepadaKU.

Sebelum makan siang AKU melihatmu memandang
sekeliling, mungkin engkau merasa malu untuk berbicara
kepadaKU, itulah sebabnya mengapa engkau tidak
menundukkan kepalamu. Engkau memandang tiga atau empat
meja sekitarmu dan melihat beberapa temanmu berbicara
dan menyebut namaKU dengan lembut sebelum menyantap
rizki yang AKU berikan, tetapi engkau tidak
melakukannya .......

masih ada waktu yang tersisa dan AKU berharap engkau
akan berbicara kepadaKU, meskipun saat engkau pulang
kerumah kelihatannya seakan-akan banyak hal yang harus
kau kerjakan.

Setelah tugasmu selesai, engkau menyalakan TV, engkau
menghabiskan banyak waktu setiap hari didepannya,
tanpa memikirkan apapun dan hanya menikmati acara yg
ditampilkan. Kembali AKU menanti dengan sabar saat
engkau menonton TV dan menikmati makananmu tetapi
kembali kau tidak berbicara kepadaKU .........

Saat tidur, KU fikir kau merasa terlalu lelah. Setelah
mengucapkan selamat malam kepada keluargamu, kau
melompat ketempat tidur dan tertidur tanpa sepatahpun
namaKU, kau sebut. Engkau menyedari bahwa AKU selalu
hadir untukmu.

AKU telah bersabar lebih lama dari yang kau sedari.
AKU bahkan ingin mengajarkan bagaimana bersabar
terhadap orang lain. AKU sangat menyayangimu, setiap
hari AKU menantikan sepatah kata, do'a, fikiran atau
syukur dari hatimu.

Keesokan harinya ...... engkau bangun kembali dan
kembali AKU menanti dengan penuh kasih bahwa hari ini
kau akan memberiku sedikit waktu untuk menyapaKU
........ Tapi yang KU tunggu ........ tak kunjung tiba
........ tak juga kau menyapaKU.

Subuh ........ Zuhur ....... Asar .......... Maghrib
......... Isya' dan Subuh kembali, kau masih
mengacuhkan AKU ..... tak ada sepatah kata, tak ada
seucap do'a, dan tak ada rasa, tak ada harapan dan
keinginan untuk bersujud kepadaKU ..........

Apa salahKU padamu ....... wahai UmmatKU????? Rezeki
yang KU limpahkan, kesihatan yang KU berikan, harta
yang KU relakan, makanan yang KU hidangkan, anak-anak
yang KUrahmatkan, apakah hal itu tidak membuatmu ingat
kepadaKU ............ !!!!!!! Percayalah AKU selalu
mengasihimu, dan AKU tetap berharap suatu saat engkau
akan menyapa KU, memohon perlindungan KU, bersujud
menghadap KU ...... Yang selalu menyertaimu setiap
saat .........



0 comments: