Jom solat berjemaah! ^^,

10:33 AM MUJTAHIDAH SOLEHAH 2 Comments

2 comments:

:: QuoTes fOr tHe Day ::

11:15 PM FiNdiNg tRuE LovEs~ 1 Comments



salamullah alaikum...

dengan nama Allah yang maha pemurah lagi maha mengasihani..

post kali ni, saya nak kongsikan tentang kata2 yang menarik yang boleh membuatkan kita muhasabah diri, insyaAllah~

"memang kita tak boleh hidup seorang, selagi kita tak bergantung pada yang tak mati." -taken from matlutfi's video entitled 'rokok dan kopiah'.

"jangan CUBA untuk menyentuh 'bunga' jika tidak berniat untuk memetiknya" -from friend's status

"there's no time limit for correcting our mistakes." -from friend's status


"the one who decided to change on 12th hour dies on the 11th hour." -from hlovate's novel entitled 'contengan jalanan'.

"Iman is directly proportional to Ujian. Lagi tebal iman kamu, lagi hebat dugaan yang akan kamu terima. Thus, you should be worry if you could live happily without any problems." -friend's quote

"dont walk behind me, I may not lead. dont walk in front of me, I may not follow. just walk with beside me and we'll walk together." -friend's quote

"Bila Allah nak menegur seseorang hamba, DIA punya pelbagai cara untuk mengusik jiwa manusia. Terpulang kepada kebijaksanaan hamba tersebut untuk menilai 'teguran' dari Allah sama ada untuk memperbaiki diri atau menyalahi takdir ketentuan Ilahi. Parameter yang menyukat bukan hanya pada akal tetapi dengan hati yang disaluti nur iman." -an ukhti's quote


mungkin kita akan ulas setiap quote ni pada post yg akan datang.. kita cuba kaitkan dengan kehidupan kita seharian.. insyaAllah~

1 comments:

Jogathon PASUM 2011

11:12 PM MUJTAHIDAH SOLEHAH 0 Comments

Bismillahirrahmanirrahim.
Assalamualaikum warahmatullahi wabarakatuh =)

Apa khabar sahabat-sahabat? Alhamdulillah, kita bertemu lagi di sini.. ^_^ Ana minta maaf ye kerana agak lama tidak mengisi ruangan tinta dai'e ini dengan entri baru.

Pada 21/11/2011 yang lepas, bermulanya semester baru di PASUM (semester 2 bagi 2011/2012) setelah cuti semester 1 selama 2 minggu. Dan kini, telah 3 minggu kami memulakan sesi pembelajaran..

Dan pada pagi tadi, 10 Disember 2011, PASUM telah menganjurkan aktiviti jogathon bagi pelajar asasi dan staf-staf. Track jogathon bagi perempuan dan lelaki, ada beza sedikit, yakni ada tambahan track bagi pelajar lelaki. Mudah kata, kami mengelilingi UM sebagai track jogathon kami (",)

Bagi ana, walaupun penat berlari (bila penat sangat, ana berjalan sebentar ^_~), kita akan merasa seronok (tak tension ketika berlari) jika niat kita berlari adalah benar, yakni kerana ALLAH, untuk dapat redha ALLAH. Ehmm, apa kaitan berlari dengan niat ye? Ketika kita berlari/berjalan di muka bumi ALLAH ini, kita hendaklah mengambil pengajaran daripada sekeliling kita. Sebagai contoh, semasa ana berlari dan di kiri dan kanan ana adalah hutan, pokok-pokok.. kita memikirkan akan kebesaran ALLAH yang menciptakan alam ini, Rabbul 'Alamin. Dengan itu, akan timbul rasa takjub, kerdil diri, rendah hati di hadapan ALLAH SWT. Boleh rasa nikmatnya perasaan itu?

Selain itu, ana teringat akan novel yang ana pernah baca, VT. Novel VT merupakan karya Hilal Asyraf. Ana sangat terinspirasi apabila membaca novel itu. Sahabat-sahabat cubalah baca! (",) Main point ana di sini adalah, SUKAN SEBAGAI SATU IBADAH!


cover-vt-201x300
Best! Menyuntik kesedaran.. =)


Macam mana kita nak jadikan sukan sebagai satu ibadah? Bersukanlah dengan menjadikan syariat islam sebagai paksi, dan cara Rasulullah sebagai teladan. Sebagai contoh, menutup aurat ketika bersukan, jaga hubungan baik dengan ALLAH, dengan manusia seperti ibu bapa, kawan-kawan dan guru-guru, jaga solat, dan lain-lain. Sahabat-sahabat boleh dapatkan tip-tip lagi dalam menjadikan sukan sebagai satu ibadah, di dalam buku ini! ^_^ Kan best kalau cerita ini difilemkan.. (imiginasi penulis,hehe)

Dan apabila kita ada niat, kita seolah-olah ada tujuan, ada matlamat, kenapa kita berlari (merujuk situasi jogathon). Adakah sekadar nak menang di dunia, atau nak menyihatkan badan, atau untuk meninggikan syiar islam, itu terpulang kepada anda.. Bila kita ada matlamat, insyaALLAH kita akan berusaha ke arah matlamat kita itu, menjadikan ALLAH sebagai tempat bergantung melalui doa; sebagai menepati sunnatullah dan syariatullah.

Alhamdulillah, seorang muslimat APIDS dan seorang muslimin APIDS mendapat nombor 17 dalam acara ini. Tahniah kami (pelajar APIDS) ucapkan! Mabruk, mabruk.. Bagi pemenang kategori pelajar lelaki dan perempuan, 25 pelajar yang terawal sampai mendapat hadiah berupa hamper. Moga kemenangan ini menyumbang sedikit sebanyak bakti buat agama dan umat islam, amin..

Oh ya..ada satu perkara yang menarik dalam jogathon ini (bagi ana). Semasa ana tengah berlari, ana nampak seorang staf lelaki berlari sambil menolak anaknya di dalam kereta sorong bayi (eh,betul ke istilah ana ni? Kalau salah, mohon tegur dengan hemah ye, segan pula kalau kena gelak, hee). Teruja ana lihat, perbuatannya itu seolah-olah memberikan cabaran buat ana (dalam hati, 'orang tu, walaupun bawa anak tetapi boleh lari laju, apatah lagi ana ini yang tak bawa apa-apa..). Tak silap ana, staf lelaki tersebut dapat nombor antara 7 - 5 terawal. Ana tak ingat dia dapat nombor berapa..

Toyyib, sampai di sini dahulu coretan ana. Ana tiada gambar sepanjang acara jogathon itu, jadi buat sahabat-sahabat merangkap kolumnis blog ini, jika kalian ada gambar-gambar yang berkaitan, bolehlah upload di sini.

Wallahua'lam, terima kasih semua kerana sudi membaca entri ini sehingga ke tulisan yang terakhir. InsyaALLAH, mudah-mudahan kita bertemu kembali di dalam rabitah keimanan kepada-NYA. Wabillahi taufiq wal hidayah, assalamualaikum warahmatullahi wabarakatuh ^_^

0 comments:

siapa 'accident'??

11:25 PM hanun 1 Comments

    IN THE NAME OF ALLAH, THE MOST GREATEST THE MOST MERCIFUL

alhamdulillah segala puji-pujian hanya untuk-NYA..selawat dan salam ke atas junjungan besar Nabi Muhammad s.a.w dengan berkat perjuangan baginda, kita dapat ,menikmat nikmat yang paling besar yakni nikmat iman dan islam =)

berbalik pada tajuk entry ni..'siapa accident??'..ana nak ceritakan pengalaman 'accident' yang berlaku depan mata ana..

'siapa accident??'..haaaa,cer teka,cer teka..(loghat perak)..sape lagi kalau bukan ana sendiri yang terlibat dengan    kemalangan ..that's why depan mata ana..=)

nak dependekkan cerite yg x brp nak panjang ni..pd tanggal 13 Oktober 2011 yg lalu..sya terlibat dengan stu kmlngn kecil..tepat jam 9.00a.m disebabkan kelas sya start jam 9.00a.m, sya pon bergegas ke kuliah yg pertama untuk hari Khamis yg indah..then,di tepi jalan b4 crossing.. bila saya toleh kanan..clear(kete 2 jauh lagi)..toleh kiri..(almak ad bas palk..tgu jap bas tu lalu,..sambil berjalan ke depan..)...akhirnya sya pon melintas jalan dengan selamat pada awalnya..tiba2 dengan x semena2 sya merasakan ada sesuatu yg sy terlanggar...rupa2nya sya yg terlanggar kereta tersebut bukan kereta tu yang langgar sya..=p..dan malang sggh nasib krete tu sebab sidemirror belah kiri patah habis..kerna aku...nasib baik kecik je krte 2..kereta Myvi warna putih..comel2.

.back to the case..ok,lepas da terlanggar krete tu..kereta tu pon stop dan ramaila orang2 keliling yg kerumun mangsa kemalangan kononnya..nasib baik masa tu xde budak apids..baik dari kalangan muslimin atau muslimat..dalam hati berkata2, bagus betul budak apids ni..x datang kuliah lambat macam aku..aduhai..nasib la datang lewat...berbalik pda alam nyata..budak PASUM yg tolong bwak aku ke tepi jalan..mood terharu, dalam hatiku berkata2..baik betul budak2 PASUM ni..=)

buat malu je..padahal tyme mhs dulu da diajar cra lintas jln dgn betul..adik2 pon reti lintas jalan..diorang jgakla yg srh akak yg langgar aku tu bwa aku ke klnik..even,aku kate aku ok..mn xnye..tindak balas lambat ckit..mule2 rse kebas2 ckit je kat kaki, xrse ape lgi..aku ingt nk trs gi kuliah..mn x nya hri ni mcm2 da plan..nak tasmi' ngn ustazah nak jwb exam bio betul2..tpi,,ALLAH jua sebaik2 perancang..dan penentu..=)

then, aku pon pgi ke klinik kk12 yg berdekatan tmpt kmlngn, menaiki kereta tersebut,kesian akak yg langgar aku 2..die panic betul aku tgk..tapi nsib baik die bole cool balik..maaf ye kak, sya susahkan akak..
aku ditemani oleh seorng student PASUM..die JKP..(Jawatan Kuasa Pasum)..kebtulan ..so, die rsa tnggjwb nak tlg aku..sampai je kat klinik kakiku da mule nak membengkak..then, staf2 klnik bagi aku duduk kat kerusi roda sementra nak jumpa doktor..sementara tu aku ditemu ramah oleh staf2 klinik..'mcm mn bole accident? dekat mna?..''dan soln2 lain yg biasa ditanya..dalam dok menunggu tu aku terfikir untuk memaklumkan aku accident pada org yg aku rapat.dan boleh menyimpan rahsia kemalanganku,,malu kot klo budak2 apids tau..tapi,bile fikir balik kawan aku tu bukan satu kelas tutorial..so, aku nak kawan yg satu tutorial dgnaku,spya dapat maklumkan pda tutor bio kmi..then,i decided to message my masulah ..''salam.fadz kite langgar kete,skng ni kat klinik kk12.."..then..i got replay from her..''tgu,nnti ana dtg..''..then, i wait n think..''why should i let her come??..i just wanna her to inform to our tutor 4 my absence..later ,i replay her message..''xpe2 da ade yg handle..''..then i got message from her..''xpa ana, da nak sampai da..''..so, i just wait my friend 2 come..later on, my name was called by the nurse to see a doctor..

masuk je dlam bilik doktor 2..doktor 2 baik sgt2..termasuklah staf2nya=)..tpi, malu ckit sebab doktor tu laki2 dari pakistan plak 2..nsib baik..kaki kanan je yg ad masalah..doktor tu pon check kakiku dan srh aku ulang-alik jalan dalam bilik die..tym 2 rsa sakit bertambah dr tdi..tapi,still nak bt mcm xde pape..then,doktor bagi aku MC 2 hari..nsb baik gak accident ari khamis dapat rehat hari sabtu n ahad gak..doktor 2 pesan klo kaki 2 bengkak jmp die esoknya..kuar je dri  bilik doktor, aku nmpk kawan2 aku da mai..depa kat ruang mnggu...tpi, tym 2 aku kne pgi ambil ubat..lps ambil ubat aku blik ngn kwn2 aku diorng yg hantr aku ke blik..jazakumullah khairan jaza'..fadzlina aziz dan khairul khalilah, asifah jiddan susahkan korang..fadz kate yg bt aku terharu..''ana x jadi demam bce msej H****''..hee, aku ingt die main2 rp2nya mmg die nak demam pon,klo aku tau aku x kacau die..aku kacau org len..kesian fadz..da la demam pastu kne jge org sakit..

sambil dok bersembang2 dalam blik ngn ilah n fadz..handset diorng bertalu2 berdering smda msj/call ..rpnya2 ramai yg bertnyakan khabar ku..agak terkjt mcm mn ramai blh tau..dalm ms yg sma fikr..knp x call aku trs??tpi,aku da tau jwpnyye..sbb aku mmg x lekat dgn phone aku..so,diorng sume da maklum dgn sifat aku..pastu, dirng kate diorng nk dtg jenguk aku lps kelas..aku jdi malu.mn xnye selam ni aku suke merayau blk diorng ..tibe2 dlm satu msa ramai yg dtg blk aku..yg first tym dtg pon ramai..=)nmpk sgt x popular..hehe..syukran lakum pd yg sudi melwat..termasuk timb presiden Asis,..mantan naibah raisah apids 10/11, dan kwn2 kpd akk yg lnggr aku tu..baik gak akktu slalu tny kabar aku..=)

sbnrnya, yg aku nak crte sgt2 ialah  di saat aku bnr2 mngalami sakit di kaki, apbila aku bgn dr tdo uttk mngerjkn solat zohor, aku dapati kaki kanan aku x blh nak jejak lantai..sentuh lantai skit pon da trse skitnya..ALLAH..bgsnya jkalau skit sentiasa..ALLAH yg diingt sentiasa..=)..kesian fadz aku kjtkn die dr tdo..tnp sedar air mata yg x brp nak jernih jatuh ke pipi..sakit barangkali penyebabnya..malunya fadz tgk aku mngs..padahal, waktu kawan2 lain dtg aku siap blh bergelak ketw lagi dgn mrk..nak bt mcm mn..da skit sgt..malu terpakse tlk ke tepi..pastu,fadz yg tlg isikan air dlm botol spy aku dpt ambl wdk di bilik ..then,aku solat dgn cre duduk..itupon rse ssh sgt nk gerakkn kaki kanan..rse mcm lumpuh seketika..at least ad pnglmn mcm mn skit org lumpuh..alhamdulillah..aku jga wuduk aku samapi asar spy xyah ssh2 ambil wdk lagi..sbb tu jgak aku lwt2kan solat zohor..islam 2 mudah dan indah bukan..??=)..lps asar fadz da dbw plg olh najwa yg melawatku dsbbkn suhu bdnnya yg kian panas..

aku x bole berbuat ape2 hny tdor utk melupkan kesakitn yg dialami..sambil memikirkan siapa yg akn mnlgku utk solat mghrib nnti..aku xnak sshkan rumate..kesian plk dgn bdk 2..hampir jam 8 mlm, pintu bilik diketuk oleh shabtku munirah..rpnya die dtg mmg utk mnlgku..subhanallah..ssghnya ALLAH yg menggerakkan hatinya utk mnlgku..^_^..baiknya ALLAH..munirah jga yg sudi untk mnmniku tdor agr bolh mnlgku utk solat subuh..aku bersyukr sgt2 dikurniakan sahabat semulia mereka..walau dri ini x layak utk mempunyai sahabat..

byk bnd nak crita, tp, aku rs samapi dsni sja coretan insan kerdil dan hina di sisi-NYA..

p/s:..1) maaf sgt2 mule2 ana, sya, akhirnya aku..keliru identiti..
       2) syukran kpd yg melawat dan bertnya khabar dri..
       3)trm kasih sudi mmbce secebis certa dr khdpnku..
       4) maaf andai ada kata yg terhirs hati..ssghnya yg baik dtgnya dr ALLAH dan yg brk dtgnya dr klmhn dr yg dhoif ini
      5) fadz,mun,ilah,lisa dll..trm ksh..kalian membuatkan dr rs dhargai..
      6)jazakumullah khairan jaza' kpd shbt2 yg memmbelnjakan duit utk mmbli mknnku di saat aku sakit..dan yg berntya tntng mkn n minmku...lisa,dijah,najwa n rahmah,farida n naeimah also..feel free 2 claime ur money back..jgn segan2 ye..

..fadz maaf ye, lps sy sakit awk lagi trk skitnya..berhari2 demam dan hampir nak exam final plak 2..alhamdulilah awk sempat sihat b4 final mga awk dan shbt2 lain dapat keptusan yg cemerlang dlm final ni..insyaallah..syukran jiddan kpd kalian yg mnjadi penguat dri..

maaf jgak..berkongsi pnglmn dsni..ni blog majmuah..tpi, 'tertulis'..hal peribadi..ok..salam alaikum, x jawab dose, jwb cinte..^_^

1 comments:

Salam Eidul Adha! ^_^

10:21 PM MUJTAHIDAH SOLEHAH 0 Comments

Waiting For Your Call - Irfan Makki

Bismillahirrahmanirrahim.
Assalamualaikum warahmatullahi wabarakatuh sahabat-sahabat! ^_^

Ermm, ana terdengar nasyid ini pagi tadi..di TV Al-Hijrah. Pada tarikh 6 November 2011, kita di Malaysia akan menyambut Hari Raya Aidil Adha..atau dikenali juga dengan Hari Raya Haji dan Hari Raya Korban. Aidul Adha adalah salah satu daripada hari raya bagi umat Islam, selain Aidul Fitri.

Mari kita duduk sebentar..menyingkap kembali sirah para nabi.

Jika kita menyebut tentang Aidul Fitri, ia adalah hari kemenangan kepada umat islam setelah sebulan berpuasa di bulan Ramadahan, dan kejayaan kembali kepada fitrah.. Dan apabila kita menyebut tentang Aidul Adha, ia berkaitan ibadah korban..

Aidul Adha.. ia membawa ana mengimbas kembali kisah Nabi Ibrahim dengan Nabi Ismail 'Alaihissalam. Nabi Ibrahim bermimpi bahawa beliau menyembelih anaknya, Nabi Ismail. Dan mimpi para Nabi merupakan wahyu dari ALLAH SWT. Mari kita hayati (tadabbur) kalimah ALLAH..


A102
Maka ketika anaknya itu sampai (ke peringkat umur yang membolehkan dia) berusaha bersama-sama dengannya, Nabi Ibrahim berkata: "Wahai anak kesayanganku! Sesungguhnya aku melihat dalam mimpi bahawa aku akan menyembelihmu; maka fikirkanlah apa pendapatmu?". Anaknya menjawab: "Wahai ayah, jalankanlah apa yang diperintahkan kepadamu; Insya Allah, ayah akan mendapati daku dari orang-orang yang sabar". (As-Saaffaat 37:102)


A103
Setelah keduanya berserah bulat-bulat (menjunjung perintah Allah itu), dan Nabi Ibrahim merebahkan anaknya dengan meletakkan iringan mukanya di atas tompok tanah, (Kami sifatkan Ibrahim - dengan kesungguhan azamnya itu telah menjalankan perintah Kami), (As-Saaffaat 37:103)


A104
Serta Kami menyerunya: "Wahai Ibrahim! (As-Saaffaat 37:104)


A105
"Engkau telah menyempurnakan maksud mimpi yang engkau lihat itu". Demikianlah sebenarnya Kami membalas orang-orang yang berusaha mengerjakan kebaikan. (As-Saaffaat 37:105)


A106
Sesungguhnya perintah ini adalah satu ujian yang nyata; (As-Saaffaat 37:106)


A107
Dan Kami tebus anaknya itu dengan seekor binatang sembelihan yang besar; (As-Saaffaat 37:107)


A108
Dan Kami kekalkan baginya (nama yang harum) dalam kalangan orang-orang yang datang kemudian: (As-Saaffaat 37:108)


A109
"Salam sejahtera kepada Nabi Ibrahim!". (As-Saaffaat 37:109)


Sahabat ana ada menulis sedikit tentang pengorbanan. Jika sahabat-sahabat sudi, jemputlah baca Nahnu Khalifatullah ~Pengorbanan~

Wallahua'lam, peringatan untuk diri ini jua.

InsyaALLAH, jumpa lagi sahabat-sahabat! ^_^

0 comments:

Apa khabar?

10:10 PM MUJTAHIDAH SOLEHAH 0 Comments

Bismillahirrahmanirrahim.
Assalamualaikum warahmatullahi wabarakatuh =)

Alhamdulillah, bertemu lagi kita di sini ^_^ Ermm, sebenarnya, ana cuma nak khabarkan keadaan terbaru kami di sini (PASUM). Minggu ini adalah minggu kedua kami menduduki final exam. Doakan kami ye! ^_^ Buat sahabat-sahabat yang berkunjung di blog kami ini, ana minta maaf kerana tidak dapat membalas kunjungan ke blog sahabat-sahabat ='( InsyaALLAH, ada masa, ALLAH izinkan kita untuk bertemu lagi di alam penulisan dakwah ini.

Akhir kalam, teruskan perjuangan sahabat-sahabat dalam menyebarkan keharuman islam, mengajak manusia ke arah mentauhidkan ALLAH, insyaALLAH. Moga ALLAH kira penulisan kita ini sebagai amal soleh, dan juga sebagai salah satu usaha untuk memperoleh redha-NYA, amin. Ilal liqa' wa ma'as salamah! (",)

0 comments:

Haruman itu..

10:04 PM MUJTAHIDAH SOLEHAH 5 Comments


Bismillahirrahmanirrahim.
Assalamualaikum warahmatullahi wabarakatuh ^_^

Salam mahabbah fillah.

Alhamdulillah, segala puji bagi Allah, Tuhan Sekalian Alam, Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang. Dan selawat serta salam yang berterusan buat Rasulullah Sallallahu 'Alaihi Wasallam, Rasul yang tercinta.

Bertemu lagi kita di laman Tinta Dai'e ini, alhamdulillah =) Sahabat-sahabat apa khabar? Sama-sama kita saling mendoakan satu sama lain..

Haa, gambar di atas tu, bunga apa ye? Masa ana mula-mula terima, ana tak kenal bunga ini. Rupa-rupanya, bunga ros.. Pertama kali ana lihat rupa sebenar bunga ros (jika tidak silap).

Sebenarnya, bukan ana seorang yang dapat bunga ros itu. Sahabat-sahabat APIDS muslimat yang lain, masing-masing dapat sebatang bunga ros; ada yang dapat ros putih, dan ada juga yang dapat ros pink.

Siapa ye yang bagi kami bunga ros itu? Ahaa.. bunga ros itu adalah hadiah daripada salah seorang sahabat kami, Wan Nur Syamimi. Selalunya, mindset masyarakat kini, pemberian bunga ros adalah di antara lelaki dan perempuan yang bukan mahram. Namun sebaiknya, yang lebih menjaga syara' perhubungan, boleh je bagi bunga ros antara perempuan dengan perempuan especially kepada sahabat atau ibu. Sweetnya! ^_~ Atau antara suami dengan isteri (",)

Selain itu, apabila ana merenung pokok-pokok, atau tumbuh-tumbuhan, ana rasa malu kepada mereka. Yang ana tahu, tumbuh-tumbuhan sentiasa berzikir kepada Allah. Mereka tunduk patuh kepada Allah, taat akan-NYA. Lalu bagaimanakah diri ini? Merenung diri yang terkadang alpa dari mengingati-NYA.. astaghfirullahal'azim.. Untuk lebih perkongsian, klik di sini.

Wallahua'lam. Maafkan salah silap diri ini, dan ambillah manfaat daripada perkongsian ini, insyaALLAH. Moga bertemu dalam redha Allah, amin ^_^

5 comments:

Hari Interaksi ASIS 2011

11:00 PM MUJTAHIDAH SOLEHAH 0 Comments


Bismillahirrahmanirrahim.
Assalamualaikum warahmatullahi wabarakatuh (",)

Alhamdulillah, segala puji bagi Allah.. ^_^ Apa khabar sahabat-sahabat hari ini? For any matter or situasion, HE always be there ^^, Tak lupa juga, apa khabar IMAN kita sekarang? (",)

Alhamdulillah, pada tarikh 23 sehingga 24 September 2011, kami (APIDS) menyertai Hari Interaksi ASIS 2011, yang bertemakan "Bersatu Hati, Ukhwah Sejati". ASIS stands for Applied Science with Islamic Studies. Semasa kami belajar di peringkat asasi, jurusan kami diberi nama Asasi Pengajian Islam dengan Sains, APIDS. Dan apabila kami sambung degree, course kami namanya ASIS. Course kami ini cuma ada di Universiti Malaya je tau! ^_~ Kalau ada adik2 yang berminat dengan course ini, dijemput untuk apply course ini semasa isi borang upu.. ^_^

Yang bestnya Hari Interaksi ASIS 2011 ini, program ini mengumpulkan pelajar-pelajar yang mengambil course ini, bermula daripada pelajar alumni, pelajar tahun 3, pelajar tahun 2, pelajar tahun 1, dan junior APIDS, iaitu kami lah! =)

Serba sedikit tentang perjalanan program/tentatif:

23 September 2011 (Majlis Jamuan Hari Raya)

- solat Maghrib berjemaah di surau APIUM
- pendaftaran
- pembukaan majlis, nyanyian Asmaul Husna dan lagu UM
- ucapan oleh Pengerusi ASIS
- ucapan perasmian
- tayangan video
- ceramah oleh penceramah jemputan
- sesi bergambar
- jamuan hari raya + erat ukhuwwah
- bersurai

24 September 2011 (Hari Interaksi 2011)

- pendaftaran
- sarapan pagi (nasi lemak)
- berkumpul mengikut kumpulan yang ditetapkan
- LDK 1
- LDK 2
- berkumpul mengikut pengkhususan
* sebagai contoh, pengkhususan biokesihatan, bioteknologi, genetik, fizik, dan lain-lain.
- makan tengah hari
- bersurai

Ana nak mencoret sedikit tentang LDK 1 dan LDK 2. Apa ye aktiviti-aktiviti yang diketengahkan di dalam LDK? Ulasan ana : sangat menarik ^_^

LDK 1;
Kami semua diberi 2 kes, dan hendaklah seorang wakil daripada setiap kumpulan membentangkan hasil perbincangan yang disepakati di dalam kumpulan masing-masing.

Kes 1:
Seorang perempuan sedang ditemu duga. Kemudian, penemu duga bertanya, "Adakah kamu sanggup berbohong ketika bekerja nanti?" Perempuan ini adalah seorang yang sering berkata benar. Dia tahu, jika dia berkata 'Tidak', dia tidak akan ditawarkan bekerja. Oleh itu, dia menjawab 'Ya'. Setelah itu, perempuan ini terfikir, adakah perbuatannya menjawab 'Ya' adalah dikira berbohong?

Kes 2:
Seorang guru,pengamal undang-undang, sanggup mengajar seorang anak muridnya dengan syarat, 50% yuran akan dibayar oleh pelajarnya ketika tempoh pembelajaran, dan 50% yuran lagi akan dibayar oleh pelajarnya setelah pelajar itu memenangi kes pertamanya sebagai seorang pengamal undang-undang.

Kemudian, setelah anak muridnya tamat belajar, dia tidak menjadi pengamal undang-undang. Gurunya mengesyaki yang anak muridnya sengaja tidak mahu membayar lagi 50% baki yuran pengajian(dengan tidak menjadi pengamal undang-undang). Oleh itu, guru itu menyaman anak muridnya.

Bagi pihak guru itu, jika guru itu yang memenangi kes ini, anak muridnya perlu membayar 50% baki yuran pengajian. Tetapi jika gurunya kalah kes ini, anak murid itu juga perlu membayar 50% baki yuran pengajian.

Bagi pihak anak murid pula, jika anak murid itu yang memenangi kes ini, dia tidak perlu membayar 50% baki yuran pengajiannya. Dan jika dia kalah kes ini, dia juga tidak perlu membayar 50% baki yuran pengajian tersebut.

Jika anda seorang hakim, siapakah yang benar? Siapakah yang akan anda pilih untuk memenangi kes ini, dan mengapa?

LDK 2;
Setiap kumpulan diberi sehelai kertas, yang mempunyai gambar sebuah kereta. Ada 15 label di beberapa komponen kereta tersebut. Setiap ahli di dalam kumpulan masing-masing hendaklah memilih salah satu label tersebut, sebagai contoh, side mirror kereta, pintu kereta, tayar hadapan kereta, dan lain-lain.

Kemudian, setiap orang berdasarkan nombor(label komponen kereta) akan dipanggil ke hadapan, untuk menyatakan kenapa atau fungsi komponen kereta yang dipilihnya. Sebagai contoh, siapa yang memilih nombor 1 iaitu side mirror kereta, sila ke hadapan.. Setiap kumpulan akan menghantar wakil yang memilih nombor 1, dan begitulah seterusnya, sehingga komponen kereta yang bernombor 15.

Seronok! ^_^ Bersatu hati, ukhwah sejati! (",)



setiap orang dapat.. ^^,


Wallahua'lam. Moga semua dapat mengambil ibrah (pengajaran) daripada entri ini, amin (",)
Kasihlah sesama saudara seislam kita =)

0 comments:

Prihatinkah kita?

11:30 PM MUJTAHIDAH SOLEHAH 3 Comments


Bismillahirrahmanirrahim.
Assalamualaikum warahmatullahi wabarakatuh =)

Alhamdulillah, kami dah start belajar semula.. (",) Dalam ana mencari-cari idea untuk menulis, ana terkenangkan sahabat ana..ujian yang menimpanya baru-baru ini..

Baru-baru ini, seorang sahabat ana, kehilangan handphonenya. Sebenarnya, dia tertinggal handphone di dewan kuliah, tempat kami belajar. Yang lebih tragisnya, dia tidak ingat nombor telefon ahli keluarganya =(

Semasa dibuat announcement tentang kehilangan handphonenya, dan tentang pemilik handphone itu tidak ingat nombor telefon ahli keluarganya di dewan kuliah, kebanyakan pelajar tergelak. Memang pada pandangan kasarnya, 'tidak ingat nombor telefon ahli keluarga' adalah sedikit lucu, atau pelik, tapi setiap orang berbeza-beza fi'ilnya..

Ana bukanlah nak sentuh tentang gelagat manusia yang tergelak itu sebenarnya. Apa yang ana nak sentuh adalah, tatkala sahabat kita ditimpa musibah atau ujian, adakah kita berusaha untuk mendoakan dia? Mendoakan dia agar Allah memudahkan urusannya misalnya..

Begitu jugalah sensitiviti kita pada saudara seislam kita sepatutnya. Adakah kita sering memikirkan saudara-saudara kita di Palestin, yang berhempas-pulas mempertahankan agama Islam dan negara Palestin? Atau saudara-saudara kita di Somalia, yang rata-ratanya mengalami kebuluran? Dan saudara islam kita yang lain.. tidak kira tempat dan masa.

A010
Sebenarnya orang-orang yang beriman itu adalah bersaudara, maka damaikanlah di antara dua saudara kamu (yang bertelingkah) itu; dan bertaqwalah kepada Allah supaya kamu beroleh rahmat. (Al-Hujuraat 49:10)


Selalu kan kita mendengar ayat Al-Quran di atas? Ya Allah, Dikau bantulah kami yang lemah ini.. maafkan diri ini yang seringkali alpa akan-MU Ya Allah.. Ya Allah, Dikau jadikanlah kami di kalangan golongan hamba-hambaMU yang bertaubat, menyucikan diri dan hamba yang soleh, amin.

Wallahua'lam, moga beroleh manfaat ^_^ Maafkan diri ini yang banyak khilafnya. Sama-sama kita saling mengingati, kerana teguran,tazkirah itu penting.. dan sangat-sangat bermanfaat bagi orang mukmin! (Qs 51 : 55) Kita adalah hamba-hambaNYA yang beriman bukan? Cuma yang membezakan kita adalah tahap iman kita semua.. jom pastikan graf iman kita tidak menurun insyaALLAH! Ikhlaslah kerana Allah Taala.. ^^,

3 comments:

Yeay, balik raya!!

3:16 PM MUJTAHIDAH SOLEHAH 0 Comments


Bismillahirrahmanirrahim.
Assalamualaikum warahmatullahi wabarakatuh ^^,

Alhamdulillah, segala puji bagi ALLAH.. =) Maaf ye, ana update entri lambat.

Kuliah terakhir (sebelum aidilfitri) di PASUM berakhir pada 26.8.2011 yang lepas, yakni hari Jumaat. Setelah itu, ramai yang pulang ke rumah, atau kampung halaman, termasuklah ana (",) Dan insyaALLAH, kami akan kembali meneruskan pelajaran pada 5.9.2011. Bagi Universiti Malaya, 4.9.2011 adalah tarikh bagi pelajar degree mendaftar ^^

Seronok kan balik rumah? Lagi-lagi untuk sambut Hari Raya Aidilfitri bersama keluarga..sanak saudara.. ^_^

Oleh itu, di kesempatan ini, ana mewakili penulis-penulis di blog ini, ingin mengucapkan SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI. KULLU 'AM WA ANTUM ALF AL-KHAIR. MINAL 'AIDEEN WAL FAIZEEN. MAAF ZAHIR & BATIN.

Dan..bagi pihak ana, ana mohon maaf zahir dan batin, dulu, kini, dan selamanya..atas segala hal. InsyaALLAH, ana hulurkan kemaafan buat kalian lillah.

Indahnya hidup dengan Islam.. =)

Bekalan muhasabah diri, BroHamzah - Zero Dosa

Wallahua'lam, ilal liqa' insyaALLAH. Sama-sama kita saling mendoakan sesama saudara islam kita (",) Taqabalallahu minna wa minkum ajma'ieen, amin.

0 comments:

Pelajar UM mengejar Bachelor of Taqwa!

1:19 AM Alshaqina Nana 0 Comments




Strive for madhotillah!

0 comments:

19th Ramadan..

10:00 AM MUJTAHIDAH SOLEHAH 0 Comments



Bismillahirrahmanirrahim.
Assalamualaikum warahmatullahi wabarakatuh =)

Entri ini, adalah sambungan untuk entri sebelum ini, 15th Ramadan (",) Macam diari pula, ehee~

Bulan Pengampunan

Sebenarnya, ana lebih kepada, hendak berkongsi apa yang ana dapat daripada ceramah yang ana hadiri. Ana kongsikan sebuah hadis di sini..

Rasulullah s.a.w. bersabda yang bermaksud: "Sesiapa yang berpuasa Ramadhan atas dasar iman dan mengharap reda Allah, maka dosa-dosa yang telah berlalu akan diampunkan. Sesiapa yang melaksanakan qiyam Ramadan atas dasar iman dan mengharap reda Allah, maka dosa-dosanya yang telah berlalu akan diampunkan. Sesiapa yang melakukan qiyam Lailatulqadar atas dasar iman dan mengharap reda Allah, maka dosa-dosanya yang telah berlalu akan diampunkan." (Riwayat al-Bukhari dan Muslim)

Ana nak highlight,
1) مَنْ صَامَ رَمَضَان- Sesiapa yang berpuasa Ramadan;
2) مَنْ قَامَ رَمَضَان - Sesiapa yang melaksanakan qiyam Ramadan;
3) مَنْ قَامَ لَيْلَةَ القَدْرِ - Sesiapa yang melakukan qiyam Lailatulqadar.

Ana belajar, waktu untuk qiamullail bermula selepas Isyak. Dan waktu untuk qiyam Ramadan? Bermula sejak solat terawih.. Maksudnya, nak menghidupkan malam-malam Ramadan, bukan terhad pada amalan-amalan qiamullail seperti solat tahajud, dan lain-lain, tetapi solat terawih juga dikira sebagai qiyam Ramadan! Apa lagi, ayuh kita rajin-rajinkan diri untuk solat sunat terawih! InsyaALLAH ^^, (solat Isyak dan Subuh jangan diabaikan dek kerana mengejar yang sunat, seimbangkan..)


Selain itu, komentar ana untuk solat sunat terawih (ini alasan ana pada diri ana supaya mujahadah diri untuk solat sunat terawih), solat terawih cuma di bulan Ramadan..means, kita cuma solat terawih untuk sebulan sahaja, jika nak dibandingkan dengan 11 bulan lain. Juga, ana terfikir.. jika ana tidak solat sunat terawih selepas solat Isyak, agak-agaknya ana isi masa ana dengan perkara apa selepas Isyak? Adakah perkara yang bermanfaat atau tidak? Jadi, insyaALLAH dengan kita solat terawih bersama imam, masa kita terisi dengan perkara yang berfaedah..dengan beribadah kepada-NYA.. Subhanallah.. =)

Apabila berlabuhnya siang hari pada 19.8.2011, kita akan memasuki 10 hari terakhir Ramadan.. Ada apa ye pada 10 malam terakhir Ramadan..?? Ya, na'am..malam yang sangat istimewa..eksklusif pada malam Ramadan je..iaitu?? Lailatulqadar.. atau malam al-Qadr. Allah berfirman mengenai lailatulqadar di dalam Al-Quran. Subhanallah..^^,

Maka, bermulalah sebuah pencarian..pencarian lailah Al-Qadr..mendirikan qiyam Lailatulqadar.. (",)

Tadarus atau Tilawah?


Baiklah, apa beza tadarus dan tilawah? Tilawah Al-Quran- Membaca Al-Quran secara bersendirian. Tadarus Al-Quran- Membaca Al-Quran bersama 2 orang atau lebih (untuk disemak bacaan itu oleh orang lain). Dan di dalam bulan Ramadan ini, kita sangat-sangat digalakkan untuk bertadarus, selain tilawah. Rasulullah sendiri bertadarus bersama malaikat Jibrail pada bulan Ramadan =)

"Nabi s.a.w. menceritakan bahawa Jibrail a.s. membacakan kepadanya al-Quran setiap tahun sekali pada bulan Ramadan, dan pada tahun kewafatan Baginda sebanyak dua kali." (Riwayat al-Bukhari dan Muslim)


Wallahua'lam. Mudah-mudahan kita masih boleh mengekalkan momentum yang ada, dan istiqamah insyaALLAH! ^_^ Amin.. Ingin sekali kembali kepada-NYA dengan jiwa yang bersih suci dan tenang.. (",)

0 comments:

Gyroscope

12:01 AM MUJTAHIDAH SOLEHAH 0 Comments

0 comments:

Conservation of Angular Momentum

12:00 AM MUJTAHIDAH SOLEHAH 0 Comments

0 comments:

15th Ramadan

11:38 PM MUJTAHIDAH SOLEHAH 0 Comments


Bismillahirrahmanirrahim.
Assalamualaikum warahmatullahi wabarakatuh =)

Ana terkesan dengan kata-kata seorang senior ana.. "Alhamdulillah, bersyukurlah kita kerana TERPILIH menjadi ahli kepada madrasah (sekolah) Ramadhan untuk tahun ini.."

Ya..di kalangan umat manusia yang kematian adalah satu kepastian, kita masih dibenarkan bernafas oleh ALLAH Yang Maha Pengasih Lagi Maha Penyayang untuk menjalani kehidupan ini..kembara hidup sebagai hamba-NYA.. (",)

Dan sekarang, Ramadhan telah sampai ke pertengahannya.. Adakah amalan kita di kala ini sehebat amalan kita sewaktu awal Ramadhan dahulu? Adakah kita berusaha untuk istiqamah sehingga ke hari ini? Ayuh, marilah kita memanfaatkan setiap detik waktu kita dengan amalan-amalan yang disukai-NYA! ^^, Mudah-mudahan kita semakin dekat dan mesra dengan-NYA..

Subhanallah..kita juga bakal memasuki fasa 10 terakhir Ramadhan.. Di mana mengikut jumhur ulama', salah satu malamnya adalah lailah Al-Qadr.. Lailah Al-Qadr adalah lebih baik daripada 1000 bulan! (1000 bulan = 83 tahun 4 bulan).


Bismillah

A001
Sesungguhnya Kami telah menurunkan (Al-Quran) ini pada Malam Lailatul-Qadar, (Al-Qadr 97:1)


A002
Dan apa jalannya engkau dapat mengetahui apa dia kebesaran Malam Lailatul-Qadar itu? (Al-Qadr 97:2)


A003
Malam Lailatul-Qadar lebih baik daripada seribu bulan. (Al-Qadr 97:3)


A004
Pada Malam itu, turun malaikat dan Jibril dengan izin Tuhan mereka, kerana membawa segala perkara (yang ditakdirkan berlakunya pada tahun yang berikut); (Al-Qadr 97:4)


A005
Sejahteralah Malam (yang berkat) itu hingga terbit fajar! (Al-Qadr 97:5)

Wallahua'lam. InsyaALLAH, hajat di hati, ana ingin menyambung entri ini lagi.. (",)

0 comments:

mood periksa

11:08 AM MUJTAHIDAH SOLEHAH 2 Comments


Bismillahirrahmanirrahim.
Assalamualaikum warahmatullahi wabarakatuh.

Alhamdulillah, minggu ini adalah minggu mid test (1/8/2011 - 5/8/2011). Moga semuanya najah fid dunya wal akhirah. Ya Allah, Dikau jadikanlah hati ini sentiasa subur dengan cinta kepada-MU..(",) Selamat memanfaatkan Ramadhan! ^^,

2 comments:

Result semester 2!!

3:38 PM MUJTAHIDAH SOLEHAH 2 Comments

Bismillahirrahmanirrahim.
Assalamualaikum warahmatullahi wabarakatuh ^_^

Buat sahabat-sahabat APIDS92, ana baru sahaja mendapat sms daripada seorang sahabat..

"Salam. InsyaALLAH result exam untuk sem 2 dah ada kat pejabat ijazah dasar API. Maklumkan kepada semua."

Wallahua'lam, jazakumullah =)

2 comments:

اللهم بلغنا رمضان

10:11 PM MUJTAHIDAH SOLEHAH 0 Comments



اَللَّهُمَّ بَلِّغْنَا رَمَضَان

Alhamdulillah..Alhamdulillah.. (bunyi tanda mesej masuk handphone)

"Salam! Nama saya Sya'ban. Saya ingin mengingatkan anda bahawa jiran saya iaitu Ramadhan akan datang mengunjungi anda tidak lama lagi bersama isterinya iaitu Rezeki dan kedua-dua anak mereka iaitu Sahur dan Iftar(berbuka puasa). Mereka juga akan ditemani oleh ketiga-tiga cucunya iaitu Rahmat, Barakah dan Maghfirah. Mereka akan pulang selepas 30 hari dengan menaiki pesawat penerbangan Eidul Airlines. Hargailah mereka dan anda akan mendapat pahala yang berlipat ganda, insya-Allah. Selamat menyambut Ramadhan Al-Mubarak!"

Buat sahabat-sahabat samada yang pernah atau tidak pernah menerima sms ini, anggaplah ana hantar sms ini kepada kalian! ^_^

Semenjak di bulan Rejab lagi, ana dapat merasakan kemeriahan Ramadhan apabila ana berkunjung ke beberapa buah blog..sahabat-sahabat rasa begitu? =)

Pada 17 Julai yang lepas, bertempat di surau Akademi Pengajian Islam UM, ana dan sahabat-sahabat berpeluang mendengar pengisian daripada Ustaz Hasrizal Abdul Jamil, berkaitan Ramadhan. Ana rasa rugi jika pengisian tersebut ana tidak sampaikan..apatah lagi diamalkan..

Point pertama yang ana dapat adalah, what you see is what you get! Bagaimana kita melihat Ramadhan, itulah yang kita akan dapat. Sebagai contoh, ada yang melihat/menganggap ramadhan sebagai medan kesihatan. Ada juga yang melihat Ramadhan sebagai peluang perniagaan/rezeki. Dan ada juga yang melihat Ramadhan sebagai medan untuk menambah pahala. Tetapi apa yang ingin ustaz tekankan adalah, bulan Ramadhan sebagai satu proses. Proses apa?

Ustaz berkongsi satu analogi.. Katalah kita nak buat kuih bahulu, perlu ada bahan-bahannya,cara nak buat/proses, dan akhir sekali adalah hasilnya..


A183
Wahai orang-orang yang beriman! Kamu diwajibkan berpuasa sebagaimana diwajibkan atas orang-orang yang dahulu daripada kamu, supaya kamu bertaqwa. (Al-Baqarah 2:183)

Ustaz hightlightkan perkataan;

Wahai orang-orang yang beriman! - iman diibaratkan sebagai bahan-bahan nak buat bahulu;
Kamu diwajibkan berpuasa sebagaimana diwajibkan atas orang-orang yang dahulu daripada kamu, -puasa sebagai cara nak buat/proses kuih bahulu;
supaya kamu bertaqwa. -taqwa sabagai kuih bahulu,yakni hasilnya..

Kalau bahan-bahannya baik, dengan cara proses yang betul, insyaALLAH akan terhasillah kuih bahulu yang sedap, cantik acuannya, dan menyelerakan.. Jikalau sebaliknya? Renung-renungkanlah..dan mari kita sama-sama amalkan dalam kehidupan insyaALLAH! (",)

Seterusnya, ustaz ulas tentang taqwa.. Ustaz datangkan analogi para sahabat iaitu perbualan antara Umar Al-Khattab dengan Ubay Bin Ka'ab r.a..

Ubay bin Ka’ab umpamanya, telah memberi satu analogi yang sangat jelas bila dia ditanya oleh Sayidina Umar r.a, apakah itu taqwa? Dia menjawab; “Pernahkah kamu melalui jalan berduri?” Umar menjawab; “Pernah!” Ubay menyambung, “Lalu apa yang kamu lakukan?” Umar menjawab; “Aku berhati-hati, waspada dan penuh keseriusan.” Maka Ubay berkata; “Maka demikian pulalah taqwa!” (ana rujuk Genta Rasa- Pesan Taqwa)

Ustaz menjelaskan beza antara muslim yang reaktif dengan muslim yang proaktif. Apa bezanya? Reaktif, dia bertindak pada rangsangan, yakni kalau gembira, dia gembira.. kalau marah, dia marah.. Tetapi jika proaktif, dia akan berfikir sebelum bertindak, sebelum mengekspresikan tindakannya..mengikut kesesuaian dan keadaan. Mana yang lebih baik? ^^

Puasa juga, mengajar kita upaya mengawal diri. Kita ada makanan, minuman, tapi kita memilih untuk tidak makan dan minum kerana mentaati perintah ALLAH =) Mengajar kita untuk mengatakan TIDAK pada sesetengah keinginan kita..kerana mentaati ALLAH! (",) Akhir sekali, ustaz memberikan kami assignment.. Wah, ada tugasan tu.. Begini, ustaz kata, bila kamu pergi ke Bazar Ramadhan, belilah makanan yang kamu nak (tapi jangan berlebih-lebih), kemudian, kamu nampak 1 makanan yang kamu suka sangat! Tetapi nak beli, kamu dah ada makanan.. Jadi, tahan diri kamu, dan pulanglah dengan membawa kekecewaan yang disengajakan! Bila kamu pergi ke Bazar Ramadhan lagi, buatlah tugasan itu lagi..insyaALLAH kamu akan dapati kamu mempunyai kawalan diri yang baik! ^_^

Ada banyak lagi yang ustaz kongsikan, tetapi ana terlupa..asifah ye. Sahabat-sahabat dijemput membaca salah satu buku ustaz Hasrizal yang bertajuk 'Transformasi Ramadhan'.



Ana pernah baca tulisan ustaz Zul Ramli, penulis buku 'U-Turn Ke Jalan Lurus' (ana sangat suka baca buku tersebut) di sebuah majalah Anis, ana sangat-sangat berharap dapat berkongsi dengan sahabat-sahabat tulisannya yang berkaitan tentang Ramadhan..sangat-sangat inspiring(bagi ana). Sahabat-sahabat bolehlah ikuti pengisiannya di Ramadhan- Pelampung Ajaib!

Wallahua'lam, moga bermanfaat untuk kita semua! =)
Wabillahi taufiq wal hidayah, wassalamualaikum warahmatullahi wabarakatuh.

0 comments:

Cuti!!!

10:40 AM MUJTAHIDAH SOLEHAH 0 Comments

Bismillahirrahmanirrahim.
Assalamualaikum warahmatullahi wabarakatuh =)

Alhamdulillah, sekarang ni, ada sebahagian (rasanya hampir 2/3) pelajar PASUM sesi 2011/2012 yang dah balik rumah.. sebab tarikh 25/7 - 29/7 merupakan cuti mid semester bagi pelajar PASUM.. Lepas tu, yakni 1 Ramadhan bersamaan 1 Ogos bermulanya mid test kami!! Moga semua pelajar PASUM lagi-lagi pelajar APIDS (maaf ye,ana sokong kawan2 ana,hee..) dapat buat yang terbaik, yang pasti lillah! ^_^ Moga najah fid dunya wal akhirah idaman kita..

Wallahua'lam,ana minta maaf atas segala hal.
Ilal liqa' insyaALLAH ^_^

0 comments:

Ramadhan dan Ikhlas =)

6:33 PM MUJTAHIDAH SOLEHAH 0 Comments

Bismillahirrahmanirrahim.
Assalamualaikum warahmatullahi wabarakatuh ^_^

Apa khabar sahabat-sahabat sekalian? Hidup terasa bahagia walau dilanda ujian pabila hati kita TENANG..
Macam mana nak dapat hati yang tenang?

A028
"(Iaitu) orang-orang yang beriman dan tenang tenteram hati mereka dengan zikrullah". Ketahuilah dengan "zikrullah" itu, tenang tenteramlah hati manusia. (Ar-Ra'd 13:28)

Ana tertarik dengan kata-kata Hilal Asyraf di dalam bukunya, "Kita sering bertanya, apakah kedudukan kita di sisi ALLAH? Sebenarnya, kedudukan kita di sisi ALLAH adalah berdasarkan di mana kita letak ALLAH dalam kehidupan kita.." Adakah ALLAH yang tertinggi di dalam hati kita? Mari sama-sama memuhasabah diri.. =) Nak tau samada kita letakkan ALLAH yang tertinggi dalam kehidupan kita atau tak, lihat AMAL kita..

Cinta ALLAH, ikut Nabi SAW! =)


A031
Katakanlah (wahai Muhammad): "Jika benar kamu mengasihi Allah maka ikutilah daku, nescaya Allah mengasihi kamu serta mengampunkan dosa-dosa kamu. Dan (ingatlah), Allah Maha Pengampun, lagi Maha Mengasihani. (A-li'Imraan 3:31)
A032
Katakanlah (wahai Muhammad): "Taatlah kamu kepada Allah dan RasulNya. Oleh itu, jika kamu berpaling (menderhaka), maka sesungguhnya Allah tidak suka kepada orang-orang yang kafir. (A-li'Imraan 3:32)

Erm, tajuk di atas berkaitan dengan bulan Ramadhan kan? Alhamdulillah, semua dah tahu yang bulan Ramadhan bakal berlabuh lagi.. Selalu tak dengar orang tanya, "Dah bersedia untuk bulan Ramadhan kali ini?" Ana tak pasti apa jawapan anda.. Cuma, ana nak sentuh tentang ramadhan dan ikhlas.

Secara ringkasnya, berpuasa di bulan Ramadhan melatih kita untuk ikhlas. Apa kaitannya? Sahabat-sahabat boleh tolong jawabkan? Yang ana tahu, kita memilih untuk berpuasa di bulan Ramadhan kerana mentaati perintah ALLAH. Oleh itu, puasa mengajar kita untuk tidak makan dan minum di bulan puasa bukan kerana tiadanya makanan atau minuman untuk dijamah tetapi, kita tetap juga berpuasa kerana mentaati ALLAH.. Cantik kan islam ni? Setiap apa yang kita buat adalah kerana ALLAH.. untuk menggapai redha ALLAH.. =) Mari kita belajar untuk ikhlas dari sekarang! Dan ikhlas memerlukan pengorbanan..mujahadah..barulah terasa manisnya iman! =)

Tambahan sedikit, puasa mengajar kita untuk berkata TIDAK pada sesetengah keinginan kita..bermakna belajar untuk mengawal diri! Kerana mentaati perintah ALLAH.. =) ALLAH Maha Melihat, Maha Mengetahui..

Ana cadangkan, sahabat-sahabat jenguk link ini- Lautan Rabbani~ Ramadhan dan Secebis Tentangnya. InsyaALLAH moga kita beroleh pencerahan =)

Wallahua'lam, moga bermanfaat untuk diri ana dan kita semua =)
Ila mardhotillah, amin.

p/s: Ana ada ziarah sebuah blog sahabat ana, dan ana tertarik dengan vote berikut..

.::Bagaimana mahu memelihara hati agar sentiasa ikhlas?::.

Sentiasa bersifat tawadhu' dan niat melakukan sesuatu hanya kerana ALLAH

0 comments:

ALLAH - HE always be there ^^,

9:47 PM MUJTAHIDAH SOLEHAH 0 Comments

Judul : Always Be There
Album : thank you ALLAH
Munsyid : Maher Zain
http://liriknasyid.com


Allahuakbar… (x6)

If you ask me about love
And what I know about it
I’ll answer will be .....

It’s everything about Allah
The pure love to our soul
Who (have) created of you and me,
The heaven and whole universe
The One that made us hold and free
The Guardian of His True believers

So when the time gets hard
There’s no way to turn
As He promises to you
He’ll always be there
To bless us with His love and His mercy coz
As He promises to you
He’ll always be there

He’s always watching us, guiding us
And He knows what’s in our little heart
So when you lose your way to Allah
You should turn
As He promises to you He’ll always be there ...

Could bring the sun from the darkness
Into the light
Subhanallah
Capable of everything
Should never feel afraid of anything
As long as we follow His guidance
All the way through a short time
We have in this life
Soon it’ll all be over
And we’ll be in His heaven
And we’ll all be fined

So when the time gets hard
There’s no way to turn
As He promises to you
He’ll always be there
To bless us with His love and His mercy coz
As He promises to you
He’ll always be there
He’s always watching us, guiding us
And He knows what’s in our little Heart
So when you lose your way to Allah
You should turn
As He promises to you He’ll always be there

Allahuakbar(x12)



Sebenarnya, ana nak ingatkan diri, yang kita ini adalah hamba ALLAH..

A162
Katakanlah: "Sesungguhnya sembahyangku dan ibadatku, hidupku dan matiku, hanyalah untuk Allah Tuhan yang memelihara dan mentadbirkan sekalian alam.
(Al-An'aam 6:162)

Moga setiap langkah kehidupan kita, adalah semata-mata kerana-NYA, dengan cara Nabi Muhammad SAW.. Ikhlas niat, azam, berusaha bersungguh-sungguh + doa + pergantungan harap hanya pada ALLAH, tawakkal dan seterusnya redha akan ketentuan-NYA sama ada baik atau buruk.. InsyaALLAH =)

Wallahua'lam, upgrade blog, upgrade iman!
~CINTA ALLAH & RASUL-NYA~

0 comments: