Buku Pilihan

2:02 PM MUJTAHIDAH SOLEHAH 0 Comments

Assalamualaikum w.b.t. pembaca2 yang dikasihi krn ALLAH.

Ana ada koleksi buku baru,ayah ana belikan.. Semestinya bermanfaat,kerana membaca tu salah satu wasilah ilmu.

Solusi isu no. 18:
"Bacalah.. kerana membaca itu anak kunci kepada ilmu. Ilmu itu pula imam kepada segala amalan. Dan amalan itu akan membawa kepada taqwa. Allah s.w.t. telah memilih kalimah iqra' untuk mertarbiah umat..."

Nak tau buku apa yg ana nak ceritakan ni? Jeng3x..


Klu yg dah memiliki buku ni,syabas2x!
Best kan buku ni?
Cara pendekatannye..memikat hati ana walau time tu tgh xde mood nak membaca..

So,ana berkongsi dgn shbt2 apa yg ana rasa ni..
Tuk berkongsi samada shbt2 nak cari buku ni utk beli or baca..

Pada hemat ana la,memang kdg2 tu ana suka nak promote buku..
Tapi kan,klu ana la sbg yg membaca post ni,x semestinye ana akan cari buku ni nanti kat kedai..or tanye kwn2..
Jadi,apa ye yg perlu kita buat utk atasi sikap kita yg mcm ni?

Utk pengetahuan shbt2,di setiap bab dlm buku ni,dimulai dgn cerita..
N ditambah dgn petikan hadis Qudsi dari kitab Imam Al-Ghazali: al-Mawa'iz Fil Ahadis al-Qudsiah
serta butiran2 kebijaksanaan(mcm huraian la)..

Ana kan,kdg2 tu suka la membaca sambil baring..
Tapi hakikatnye,x elok utk mata..
Dan 1 lagi,selalunya mesti kita akan masuk gear tidur..
Bg yg x,ana x tujukan apa yg ana kata ni kpd shbt2..
Only for certain people especially me,
utk muhasabah diri..

Dlm dok memikir tu,ana terfikir,camne ye cara Rasulullah duduk?
Ah ha!

Ana cari lagi buku yg ana boleh rujuk..


Cara Rasulullah Duduk,m/s 79:


*Qailah binti Makhramah r.a. meriwayatkan,
أَنَّهَا رَأَتْ رَسُوْلَ اللهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ فِى الْمَسْجِدِ, وَهُوَ قَاعِدٌ الْقُرْفُصَاءَ. قَالَتْ: فَلَمَّا رَأَيْتُ رَسُوْلَ اللهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ الْمُتَخَشِّعَ فِى الْجِلْسَةِ فَأُرْعِدْتُ مِنَ الْفَرَقِ
Maksudnya: "Qailah melihat Rasulullah saw. di dalam masjid; beliau sedang duduk dengan lutut diangkat menempel perut. Qailah berkata, 'Ketika saya melihat Rasul duduk dengan sangat khusyu, saya gemetar karena khawatir.' "
(Riwayat Tirmidzi, Abu Dawud, dan Bukhari)


*Abdullah bin Zaid r.a. meriwayatkan,
أَنَّهُ رَأَى النَّبِيَّ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ مُسْتَلْقِيًا فِى الْمَسْجِدِ, وَوَاضِعًا إِحْدَى رِجْلَيْهِ عَلَى الْأُخْرَى
Maksudnya: "Ia (Abdullah) melihat Rasulullah saw. tidur terlentang di dalam masjid dan meletakkan salah satu kaki beliau di atas kaki yang lain."
(Riwayat Tirmidzi, Bukhari, dan Muslim)


*Abu Sa'id al-Khudri r.a. meriwayatkan,
كَانَ رَسُولُ اللهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ إِذَا جَلَسَ فِى الْمَسْجِدِ احْتَبَى بِيَدَيْهِ
Maksudnya: "Di dalam masjid, Rasulullah saw. duduk memeluk lutut dengan punggung-kakinya diikat baju."
(Riwayat Tirmidzi, Baihaqi, dan Ibnu Adi)

Sekian dari ana, utk ana renungi sebenarnya..
Nak menulis ni payah, kerana ana perlu mengisafi diri, sejauh mana ana mengamalkannya..
Memburu ilmu adalah dengan tujuan untuk menambah amal!

Terima kasih mak ayah sebab belikan buku2 spt ini.. (^_^)
Ewah2x, sesedap oren je cam ni blog sendiri..
X lar..ni blog bersama..

Wallahu'alam, wassalam..

0 comments:

Baca3x! Nak promote ni..

12:30 PM MUJTAHIDAH SOLEHAH 15 Comments

Assalamualaikum warahmatullahi wabarakatuh (",)

Dah baca basmalah? Tak rugi baca basmalah utk memulakan setiap perbuatan kita kan..
Sbg ganjaran, pahala dapat, Allah & Rasul-NYA pun sayang.. ^_~
Suka x?

K..post kali ini, khusus pada adik2 lepasan SPM..or yg berada di sekolah menengah..
Adik2 ada cita2 nak masuk universiti x?
Haa.. sebelum tu, ana bahasakan diri ana 'akak' ye? Minta maaf shbt2 majmuah 9..anggap la ana
ni wakil kalian,he..

Bg adik2 yg minat or nak ambil course agama, akak ada cdgn..
atau nak ambil course agama+sains, seperti kami ni..
result spm pun nak keluar dah kan, dan adik2 ada isi borang upu?

Akak nak perkenalkan serba sedikit ttg tempat kami belajar ni,
Berikut butiran-butirannya:

NAMA : AKADEMI PENGAJIAN ISLAM UNIVERSITI MALAYA NILAM PURI (APIUMNP)

LOKASI: NILAM PURI, KELANTAN.

PROGRAM YG DITAWARKAN:
1) ASASI PENDIDIKAN ISLAM
2) ASASI SYARIAH
3) ASASI USULUDDIN
4) ASASI PENGAJIAN ISLAM DENGAN SAINS

IPT : UNIVERSITI MALAYA

Setakat ni, tempoh pengajiannya(asasi) selama 2 tahun = 4 semester.
Ada kelainan sedikit antara course agama n sains..
Bagi course asasi pend. islam, syariah n usuluddin, mereka belajar di Nilam Puri selama 2 tahun, pastu sambung degree kat UM KL;
manakala bagi APIDS (Asasi Peng. Islam Dgn Sains) pula, 1 tahun belajar di Nilam Puri - utk belajar subjek agama, dan 1 tahun lagi di UM KL - utk belajar subjek sains. Dan degree juga di UM KL.

Bagi yg cintakan Bahasa Arab, akademi ini ada menyediakan subjek Bahasa Arab dlm pengajiannye..

Best tau belajar di sini! n_n

Adik2 tau mcm mana nak check syarat kelayakan masuk ke mana2 ipta yg adik ingini?
Akak x pasti jika link ni betul..tp adik2 boleh try,
sebab masa zaman akak, nak check tu caranye lain sikit.
http://imascu.upu.mohe.gov.my/

Maklumat2 di atas ni berdasarkan sesi kami, sesi 2010/2011..
Jadi, klu ada2 perubahan, minta maaf ye.

InsyaALLAH, hujung bulan 5 ni, kami nak masuk UM KL dah, utk sambung semester 3 n 4.
Doakan kami ye, mana2 sahabat yg bukan tinggal di KL, marilah kita sama2 berhijrah utk mencari redha Allah..


Sekilas di APIUMNP..


pintu masuk ke APIUMNP-pondok pengawal


maktabah(perpustakaan)


Dewan Johor(bhgn bawah) dan maktabah(bhgn atas bangunan)


Bilik Kuliah (Blok A)


~CINTA ALLAH & RASUL-NYA~

15 comments:

exam week..

9:41 PM MUJTAHIDAH SOLEHAH 3 Comments

Assalamualaikum w.b.t. pejuang2 islam sekalian.

Buat pengunjung n pembaca blog ini, maaf kerana sudah lama kami tidak meng'update' blog ini..
atas sebab..guess what??

yeah..exam week..^_~
actually, this is the 2nd week 4 the final exam,
means that the last week 4 this test..
juga membawa maksud berakhirnye sem 2 n sem 4 bagi sesi 2010/2011..

dan insyaALLAH, kami,pelajar2 APIDS sesi 2010/2011 ini akan menyambung sem 3 di UM KL pula..area hujung bulan 5 or awal bulan 6 2011..
Kelak, kita tidak akan bersatu atas nama 'majmuah 9' lagi..,
am i right?

but..we still have the memories of majmuah 9..its the reality..
we still the family of majmuah 9 for the 1st n 2nd session of years 2010/2011..
yg sama2 melakar impian dan mencipta langkah di bumi Nilam Puri ini..
so, jadikan blog ini sbg wadah n kenangan maj 9 boleh?
insyaALLAH..

Wallahua'lam, bersama kita memburu cinta Ilahi yg teragung,
dan Rasulullah sbg ikutan.
ilal liqa', ma'as salamah.

~CINTA ALLAH & RASUL-NYA~

3 comments: