Buku Pilihan

2:02 PM MUJTAHIDAH SOLEHAH 0 Comments

Assalamualaikum w.b.t. pembaca2 yang dikasihi krn ALLAH.

Ana ada koleksi buku baru,ayah ana belikan.. Semestinya bermanfaat,kerana membaca tu salah satu wasilah ilmu.

Solusi isu no. 18:
"Bacalah.. kerana membaca itu anak kunci kepada ilmu. Ilmu itu pula imam kepada segala amalan. Dan amalan itu akan membawa kepada taqwa. Allah s.w.t. telah memilih kalimah iqra' untuk mertarbiah umat..."

Nak tau buku apa yg ana nak ceritakan ni? Jeng3x..


Klu yg dah memiliki buku ni,syabas2x!
Best kan buku ni?
Cara pendekatannye..memikat hati ana walau time tu tgh xde mood nak membaca..

So,ana berkongsi dgn shbt2 apa yg ana rasa ni..
Tuk berkongsi samada shbt2 nak cari buku ni utk beli or baca..

Pada hemat ana la,memang kdg2 tu ana suka nak promote buku..
Tapi kan,klu ana la sbg yg membaca post ni,x semestinye ana akan cari buku ni nanti kat kedai..or tanye kwn2..
Jadi,apa ye yg perlu kita buat utk atasi sikap kita yg mcm ni?

Utk pengetahuan shbt2,di setiap bab dlm buku ni,dimulai dgn cerita..
N ditambah dgn petikan hadis Qudsi dari kitab Imam Al-Ghazali: al-Mawa'iz Fil Ahadis al-Qudsiah
serta butiran2 kebijaksanaan(mcm huraian la)..

Ana kan,kdg2 tu suka la membaca sambil baring..
Tapi hakikatnye,x elok utk mata..
Dan 1 lagi,selalunya mesti kita akan masuk gear tidur..
Bg yg x,ana x tujukan apa yg ana kata ni kpd shbt2..
Only for certain people especially me,
utk muhasabah diri..

Dlm dok memikir tu,ana terfikir,camne ye cara Rasulullah duduk?
Ah ha!

Ana cari lagi buku yg ana boleh rujuk..


Cara Rasulullah Duduk,m/s 79:


*Qailah binti Makhramah r.a. meriwayatkan,
أَنَّهَا رَأَتْ رَسُوْلَ اللهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ فِى الْمَسْجِدِ, وَهُوَ قَاعِدٌ الْقُرْفُصَاءَ. قَالَتْ: فَلَمَّا رَأَيْتُ رَسُوْلَ اللهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ الْمُتَخَشِّعَ فِى الْجِلْسَةِ فَأُرْعِدْتُ مِنَ الْفَرَقِ
Maksudnya: "Qailah melihat Rasulullah saw. di dalam masjid; beliau sedang duduk dengan lutut diangkat menempel perut. Qailah berkata, 'Ketika saya melihat Rasul duduk dengan sangat khusyu, saya gemetar karena khawatir.' "
(Riwayat Tirmidzi, Abu Dawud, dan Bukhari)


*Abdullah bin Zaid r.a. meriwayatkan,
أَنَّهُ رَأَى النَّبِيَّ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ مُسْتَلْقِيًا فِى الْمَسْجِدِ, وَوَاضِعًا إِحْدَى رِجْلَيْهِ عَلَى الْأُخْرَى
Maksudnya: "Ia (Abdullah) melihat Rasulullah saw. tidur terlentang di dalam masjid dan meletakkan salah satu kaki beliau di atas kaki yang lain."
(Riwayat Tirmidzi, Bukhari, dan Muslim)


*Abu Sa'id al-Khudri r.a. meriwayatkan,
كَانَ رَسُولُ اللهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ إِذَا جَلَسَ فِى الْمَسْجِدِ احْتَبَى بِيَدَيْهِ
Maksudnya: "Di dalam masjid, Rasulullah saw. duduk memeluk lutut dengan punggung-kakinya diikat baju."
(Riwayat Tirmidzi, Baihaqi, dan Ibnu Adi)

Sekian dari ana, utk ana renungi sebenarnya..
Nak menulis ni payah, kerana ana perlu mengisafi diri, sejauh mana ana mengamalkannya..
Memburu ilmu adalah dengan tujuan untuk menambah amal!

Terima kasih mak ayah sebab belikan buku2 spt ini.. (^_^)
Ewah2x, sesedap oren je cam ni blog sendiri..
X lar..ni blog bersama..

Wallahu'alam, wassalam..

0 comments: