siapa 'accident'??

11:25 PM hanun 1 Comments

    IN THE NAME OF ALLAH, THE MOST GREATEST THE MOST MERCIFUL

alhamdulillah segala puji-pujian hanya untuk-NYA..selawat dan salam ke atas junjungan besar Nabi Muhammad s.a.w dengan berkat perjuangan baginda, kita dapat ,menikmat nikmat yang paling besar yakni nikmat iman dan islam =)

berbalik pada tajuk entry ni..'siapa accident??'..ana nak ceritakan pengalaman 'accident' yang berlaku depan mata ana..

'siapa accident??'..haaaa,cer teka,cer teka..(loghat perak)..sape lagi kalau bukan ana sendiri yang terlibat dengan    kemalangan ..that's why depan mata ana..=)

nak dependekkan cerite yg x brp nak panjang ni..pd tanggal 13 Oktober 2011 yg lalu..sya terlibat dengan stu kmlngn kecil..tepat jam 9.00a.m disebabkan kelas sya start jam 9.00a.m, sya pon bergegas ke kuliah yg pertama untuk hari Khamis yg indah..then,di tepi jalan b4 crossing.. bila saya toleh kanan..clear(kete 2 jauh lagi)..toleh kiri..(almak ad bas palk..tgu jap bas tu lalu,..sambil berjalan ke depan..)...akhirnya sya pon melintas jalan dengan selamat pada awalnya..tiba2 dengan x semena2 sya merasakan ada sesuatu yg sy terlanggar...rupa2nya sya yg terlanggar kereta tersebut bukan kereta tu yang langgar sya..=p..dan malang sggh nasib krete tu sebab sidemirror belah kiri patah habis..kerna aku...nasib baik kecik je krte 2..kereta Myvi warna putih..comel2.

.back to the case..ok,lepas da terlanggar krete tu..kereta tu pon stop dan ramaila orang2 keliling yg kerumun mangsa kemalangan kononnya..nasib baik masa tu xde budak apids..baik dari kalangan muslimin atau muslimat..dalam hati berkata2, bagus betul budak apids ni..x datang kuliah lambat macam aku..aduhai..nasib la datang lewat...berbalik pda alam nyata..budak PASUM yg tolong bwak aku ke tepi jalan..mood terharu, dalam hatiku berkata2..baik betul budak2 PASUM ni..=)

buat malu je..padahal tyme mhs dulu da diajar cra lintas jln dgn betul..adik2 pon reti lintas jalan..diorang jgakla yg srh akak yg langgar aku tu bwa aku ke klnik..even,aku kate aku ok..mn xnye..tindak balas lambat ckit..mule2 rse kebas2 ckit je kat kaki, xrse ape lgi..aku ingt nk trs gi kuliah..mn x nya hri ni mcm2 da plan..nak tasmi' ngn ustazah nak jwb exam bio betul2..tpi,,ALLAH jua sebaik2 perancang..dan penentu..=)

then, aku pon pgi ke klinik kk12 yg berdekatan tmpt kmlngn, menaiki kereta tersebut,kesian akak yg langgar aku 2..die panic betul aku tgk..tapi nsib baik die bole cool balik..maaf ye kak, sya susahkan akak..
aku ditemani oleh seorng student PASUM..die JKP..(Jawatan Kuasa Pasum)..kebtulan ..so, die rsa tnggjwb nak tlg aku..sampai je kat klinik kakiku da mule nak membengkak..then, staf2 klnik bagi aku duduk kat kerusi roda sementra nak jumpa doktor..sementara tu aku ditemu ramah oleh staf2 klinik..'mcm mn bole accident? dekat mna?..''dan soln2 lain yg biasa ditanya..dalam dok menunggu tu aku terfikir untuk memaklumkan aku accident pada org yg aku rapat.dan boleh menyimpan rahsia kemalanganku,,malu kot klo budak2 apids tau..tapi,bile fikir balik kawan aku tu bukan satu kelas tutorial..so, aku nak kawan yg satu tutorial dgnaku,spya dapat maklumkan pda tutor bio kmi..then,i decided to message my masulah ..''salam.fadz kite langgar kete,skng ni kat klinik kk12.."..then..i got replay from her..''tgu,nnti ana dtg..''..then, i wait n think..''why should i let her come??..i just wanna her to inform to our tutor 4 my absence..later ,i replay her message..''xpe2 da ade yg handle..''..then i got message from her..''xpa ana, da nak sampai da..''..so, i just wait my friend 2 come..later on, my name was called by the nurse to see a doctor..

masuk je dlam bilik doktor 2..doktor 2 baik sgt2..termasuklah staf2nya=)..tpi, malu ckit sebab doktor tu laki2 dari pakistan plak 2..nsib baik..kaki kanan je yg ad masalah..doktor tu pon check kakiku dan srh aku ulang-alik jalan dalam bilik die..tym 2 rsa sakit bertambah dr tdi..tapi,still nak bt mcm xde pape..then,doktor bagi aku MC 2 hari..nsb baik gak accident ari khamis dapat rehat hari sabtu n ahad gak..doktor 2 pesan klo kaki 2 bengkak jmp die esoknya..kuar je dri  bilik doktor, aku nmpk kawan2 aku da mai..depa kat ruang mnggu...tpi, tym 2 aku kne pgi ambil ubat..lps ambil ubat aku blik ngn kwn2 aku diorng yg hantr aku ke blik..jazakumullah khairan jaza'..fadzlina aziz dan khairul khalilah, asifah jiddan susahkan korang..fadz kate yg bt aku terharu..''ana x jadi demam bce msej H****''..hee, aku ingt die main2 rp2nya mmg die nak demam pon,klo aku tau aku x kacau die..aku kacau org len..kesian fadz..da la demam pastu kne jge org sakit..

sambil dok bersembang2 dalam blik ngn ilah n fadz..handset diorng bertalu2 berdering smda msj/call ..rpnya2 ramai yg bertnyakan khabar ku..agak terkjt mcm mn ramai blh tau..dalm ms yg sma fikr..knp x call aku trs??tpi,aku da tau jwpnyye..sbb aku mmg x lekat dgn phone aku..so,diorng sume da maklum dgn sifat aku..pastu, dirng kate diorng nk dtg jenguk aku lps kelas..aku jdi malu.mn xnye selam ni aku suke merayau blk diorng ..tibe2 dlm satu msa ramai yg dtg blk aku..yg first tym dtg pon ramai..=)nmpk sgt x popular..hehe..syukran lakum pd yg sudi melwat..termasuk timb presiden Asis,..mantan naibah raisah apids 10/11, dan kwn2 kpd akk yg lnggr aku tu..baik gak akktu slalu tny kabar aku..=)

sbnrnya, yg aku nak crte sgt2 ialah  di saat aku bnr2 mngalami sakit di kaki, apbila aku bgn dr tdo uttk mngerjkn solat zohor, aku dapati kaki kanan aku x blh nak jejak lantai..sentuh lantai skit pon da trse skitnya..ALLAH..bgsnya jkalau skit sentiasa..ALLAH yg diingt sentiasa..=)..kesian fadz aku kjtkn die dr tdo..tnp sedar air mata yg x brp nak jernih jatuh ke pipi..sakit barangkali penyebabnya..malunya fadz tgk aku mngs..padahal, waktu kawan2 lain dtg aku siap blh bergelak ketw lagi dgn mrk..nak bt mcm mn..da skit sgt..malu terpakse tlk ke tepi..pastu,fadz yg tlg isikan air dlm botol spy aku dpt ambl wdk di bilik ..then,aku solat dgn cre duduk..itupon rse ssh sgt nk gerakkn kaki kanan..rse mcm lumpuh seketika..at least ad pnglmn mcm mn skit org lumpuh..alhamdulillah..aku jga wuduk aku samapi asar spy xyah ssh2 ambil wdk lagi..sbb tu jgak aku lwt2kan solat zohor..islam 2 mudah dan indah bukan..??=)..lps asar fadz da dbw plg olh najwa yg melawatku dsbbkn suhu bdnnya yg kian panas..

aku x bole berbuat ape2 hny tdor utk melupkan kesakitn yg dialami..sambil memikirkan siapa yg akn mnlgku utk solat mghrib nnti..aku xnak sshkan rumate..kesian plk dgn bdk 2..hampir jam 8 mlm, pintu bilik diketuk oleh shabtku munirah..rpnya die dtg mmg utk mnlgku..subhanallah..ssghnya ALLAH yg menggerakkan hatinya utk mnlgku..^_^..baiknya ALLAH..munirah jga yg sudi untk mnmniku tdor agr bolh mnlgku utk solat subuh..aku bersyukr sgt2 dikurniakan sahabat semulia mereka..walau dri ini x layak utk mempunyai sahabat..

byk bnd nak crita, tp, aku rs samapi dsni sja coretan insan kerdil dan hina di sisi-NYA..

p/s:..1) maaf sgt2 mule2 ana, sya, akhirnya aku..keliru identiti..
       2) syukran kpd yg melawat dan bertnya khabar dri..
       3)trm kasih sudi mmbce secebis certa dr khdpnku..
       4) maaf andai ada kata yg terhirs hati..ssghnya yg baik dtgnya dr ALLAH dan yg brk dtgnya dr klmhn dr yg dhoif ini
      5) fadz,mun,ilah,lisa dll..trm ksh..kalian membuatkan dr rs dhargai..
      6)jazakumullah khairan jaza' kpd shbt2 yg memmbelnjakan duit utk mmbli mknnku di saat aku sakit..dan yg berntya tntng mkn n minmku...lisa,dijah,najwa n rahmah,farida n naeimah also..feel free 2 claime ur money back..jgn segan2 ye..

..fadz maaf ye, lps sy sakit awk lagi trk skitnya..berhari2 demam dan hampir nak exam final plak 2..alhamdulilah awk sempat sihat b4 final mga awk dan shbt2 lain dapat keptusan yg cemerlang dlm final ni..insyaallah..syukran jiddan kpd kalian yg mnjadi penguat dri..

maaf jgak..berkongsi pnglmn dsni..ni blog majmuah..tpi, 'tertulis'..hal peribadi..ok..salam alaikum, x jawab dose, jwb cinte..^_^

1 comment: