Bukan masa tak cukup,kita yg perasan sibuk

9:03 PM deen khaleed 0 Comments

Setiap detik,setiap waktu,setiap masa
Sama lah tu vocab tiga-tiga


*Ambik mood dengar lagu bonamana-superjunior,,ehh tak tak Surah al-Asr bacaan Imam Al-Ghamidi

hmm..fikir lagi
masa-masa yang kita guna hari-hari ni kan
betul-betul ke kita guna?
ke kita pergunakan?
time kelas main-main
time rileks2 berangan mengarut-ngarut
time dengan kawan2 mengumpat ataupun main game yang buat tangguh solat
(time ni memang setan cucuk "alah..sabar la,nanti2 bukan nye mati terus sampai tak leh sembahyang)
time makan lupe bace doa makan,so slalu makan dengan setan.lalu kita pn bacalah bismillah mase tengah makan dengan harapan setan muntah balik
kalau time tension/sakit hati/tekanan melampau
~ambik earphone letak kat telinga pasang lagu kuat2 konon nak bagi tahi telinga cair
~cari kawan2 yg kelakar sebab boleh buat lawak konon bila ketawa tak ingat dunia apatah lagi akhirat boleh menyebabkan tension tu hilang
~jerit kuat-kuat lepas tension eh?(kacau privasi org lain ade lah)
~hentak segala jenis barang yg ada atas meja sebab tak fragile atau lain kali boleh beli lagi

Let's go through the 'love letter' aka Al-Quran
"dengan mengingati Allah hati akan menjadi tenang"
Surah 13:ayat 28

kalau tengok list tadi tu memang menyimpang habis dari ayat Dia
senarai akviti-aktiviti di atas macam nak kata
"lagi jauh aku dari Dia,lagi tak tension"
haa..tak nak mengaku lah tuuu..tapi kita fikirlah sama-sama

sebab tu lah kadang kita rasa makin lama hidup makin banyak koleksi dosa-dosa yg terkumpul
justeru dah lama hidup,dah banyak tahu buat,lagi banyak kena taubat
tapi kita selalu lupa nak taubat sebab selalu perasan bagus
jangan perasan bagus
jangan perasan baik
jangan peraan suci
dan paling penting jangan perasan tuhan
sebab title hamba tu selama-lamaya kita punya
so..kita kena lah buat perangai hamba..ok? ok.

0 comments: